Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
"Ξημερώνει μια νέα αυγή για τη χώρα μας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ξημερώνει μια νέα αυγή για τη χώρα μας"

Σε σύγκρουση δυο κόσμων εξελίχθηκε η χθεσινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο της μεταμνημονιακής εποχής. Από τη μια, η επιστροφή στην ανάπτυξη, με το πέρασμα από το μοντέλο της συντριβής της εργασίας, σε ένα μοντέλο επένδυσης στην ποιότητα και στην προστιθέμενη αξία του παραγόμενου προϊόντος. Από την άλλη, το νεοφιλελεύθερο όραμα της Νέας Δημοκρατίας που, λίγο πριν το τέλος των Μνημονίων, επιστρατεύει τον φόβο βλέποντας την οριστική κατάρρευση του αφηγήματος της καταστροφής.

"Ξημερώνει μια νέα αυγή για τη χώρα μας και όσο το φως της θα δυναμώνει τόσο πιο καθαρά θα φαίνονται και οι διαχωριστικές μας γραμμές με τη Ν.Δ.", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. "Όσο θα απομακρυνόμαστε από τον στενό κορσέ των προγραμμάτων προσαρμογής τόσο πιο σαφείς θα γίνονται οι διαφορές μεταξύ της δικής μας και της δικής σας πολιτικής", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. φοβάται αυτή την προοπτική και διαρκώς υπονομεύει. "Καταλαβαίνετε πια ότι η παρένθεση δεν κλείνει. Μένει ανοιχτή και θα παραμείνει και την επόμενη τετραετία, για χάρη του ελληνικού λαού. Για να ανασυγκροτήσουμε την ελληνική οικονομία, κρατώντας την κοινωνία όρθια", είπε χαρακτηριστικά.

Εφικτό το κοινωνικό μέρισμα το 2018

"Τον Αύγουστο του 2018, τα Μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο και αυτή είναι η οριστική, αμετάκλητη και αδιαπραγμάτευτη εξέλιξη", επισήμανε ο πρωθυπουργός. "Δεν ήταν αυτονόητο να συμβεί, δεν ήταν η φυσική συνέχεια των πραγμάτων και, πολύ περισσότερο, δεν ήταν αυτή η εξέλιξη που προδίκαζε η εικόνα της χώρας στο τέλος του 2014", συμπλήρωσε, ενώ διαβεβαίωσε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα καταλήξουν οι συζητήσεις για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και τη μεταπρογραμματική εποπτεία.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας λέγοντας ότι "τρέχει με ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που αναμένεται να ξεπεράσουν το 2% τα επόμενα χρόνια". Υπογράμμισε τη μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες από το 2015, μέσα από τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή η αδήλωτη εργασία έχει πέσει από το 19% στο 13%. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αθήνας, το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί και το 2018 με βάση τις δημοσιονομικές προβλέψεις.

Η καταστροφολογία διαψεύδεται

"Η στάση σας, κ. Μητσοτάκη, θα μείνει στην Ιστορία", σημείωσε ο πρωθυπουργός. "Θα μνημονεύεστε ως ο πολιτικός αρχηγός που μετατρέψατε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα της στείρας διαμαρτυρίας, της καταστροφολογίας και της διαρκούς υπονόμευσης των συμφερόντων και των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας", τόνισε. "Να σας απαριθμήσω τι λέτε σήμερα; Ότι δεν υπάρχει τέλος του Μνημονίου. Ότι δεν ανακάμπτει η οικονομία. Ότι η χώρα σήμερα είναι χειρότερα από το 2014. Ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος. Και βεβαίως ότι δεν πρέπει να βγούμε στις αγορές, αλλά να ζητήσουμε πιστοληπτική γραμμή", πρόσθεσε. Διερωτήθηκε, μάλιστα, εάν η αναφορά Μητσοτάκη πως "η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρόμικο ψέμα του Τσίπρα", αφορά και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που μίλησε στην Αθήνα για καθαρή έξοδο. "Λέτε τα ίδια όταν πηγαίνετε στο ΕΛΚ;" αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Ζητάει νέο Μνημόνιο ο Κ. Μητσοτάκης;

Όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, ο Κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά πήρε αποστάσεις από τον Αντώνη Σαμαρά και θεσμικούς παράγοντες που τάσσονται υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης, χωρίς όμως να αποκαλύψει τι πιστεύει για την επόμενη μέρα, σημειώνοντας πως στην ουσία ζητάει νέο Μνημόνιο. "Σας άκουσα να λέτε στην πρωτομιλία σας ότι η έξοδος στις αγορές είναι ναρκοπέδιο. Στη δευτερομιλία σας ότι δεν ζητήσατε και δεν ζητάτε πιστοληπτική γραμμή. Τι ζητάτε λοιπόν; Δεν υπάρχει άλλη εκδοχή. Μνημόνιο; Παράταση του Μνημονίου; Νέο Μνημόνιο;" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η μαύρη περίοδος για τη χώρα τελειώνει μια και καλή

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής της Ν.Δ. δεν διευκρίνισε εάν θα στηρίξει την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως προβλέπεται στο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο. Κάτι που επιβεβαιώνει, τονίζουν στο Μαξίμου, ότι το πλάνο του για την ανάπτυξη βασίζεται μονάχα στη συντριβή της εργασίας υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Καμία απάντηση δεν πήρε ο Αλ. Τσίπρας στα ερωτήματα που έθεσε στον Κ. Μητσοτάκη για το εάν συμφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την αποφυγή του λοκ άουτ, τη μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της εργασιακής κανονικότητας. "Νομίζω ότι σας κάλυψε, κ. Μητσοτάκη, στα εργασιακά θέματα, προχθές, ένας συμπαθής σχολιαστής στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, όταν έλεγε ότι το ΔΝΤ έπρεπε να κρατήσει, αλλά δυστυχώς δεν κράτησε. Βάστα, ΔΝΤ, έλεγε εκείνος, βάστα, Σόιμπλε, απαντούσατε εσείς, τριάμισι χρόνια τώρα", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Το σχέδιο της Ν.Δ., πρόσθεσε, "συνοψίζεται στο τετράπτυχο: Μνημόνια - απολύσεις - περικοπές - ξεπούλημα. "Δεν θα σας την κάνουμε τη χάρη. Αυτή η μαύρη περίοδος για τη χώρα τελειώνει μια και καλή", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν απάντησε ούτε εάν επιμένει στην αναλογία μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις από το Δημόσιο, την ώρα που η κυβέρνηση εξασφάλισε στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το 2019 αναλογία μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση, καθώς και εάν επιμένει πως υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στη Δημόσια Υγεία. "Πόσα σχολεία θα κλείσετε; Πόσα νοσοκομεία; Πόσους θα απολύσετε; Πόσο 'πλεονάζον' προσωπικό γιατρών;" ρώτησε ο πρωθυπουργός, καλώντας, παράλληλα, τον Κ. Μητσοτάκη να απαντήσει από πού θα καλυφθεί το κενό από τη μείωση της φορολογίας που δηλώνει ότι θα εφαρμόσει.

"Εκλογές τώρα σημαίνει να μη βγούμε από το Μνημόνιο"

"Εκλογές τώρα", δηλαδή λίγο πριν κλείσει η αξιολόγηση και βγει η χώρα από το Μνημόνιο, "σημαίνει να μη βγούμε από το Μνημόνιο", εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας, σχολιάζοντας το αίτημα της Φ. Γεννηματά για "εκλογές τώρα". Μια άποψη που δεν τη συμμερίζονται όλοι οι σύμμαχοί της στο Κίνημα Αλλαγής, τόνισε, προσθέτοντας ότι της κάνει κακό και προσωπικά. "Εμάς δεν μας ακούτε. Τους συντρόφους σας στην Ευρώπη δεν τους ακούτε, από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα; Δεν ακούσατε τον κ. Μπούλμαν;" είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην έκκληση του επικεφαλής του ΕΣΚ όλα τα προοδευτικά κόμματα στην Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον κοινό δρόμο για το μέλλον της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL