Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Μια "περίεργη" παραπομπή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια "περίεργη" παραπομπή

Πριν από λίγες ημέρες, μέλος ΔΕΠ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης δέχτηκε μια κλήση ως κατηγορούμενος. Ασφαλώς, θα πει κάποιος, κάτι θα έκανε και γι' αυτό διώκεται. Αυτό όμως που έκανε ήταν πολύ σαφές. Με αναφορά του στο υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Δικαιοσύνης και στη σύγκλητο του Δ.Π. Θράκης κατήγγειλε ότι ο πρώην πρύτανης του ιδρύματος Αθ. Καραμπίνης χρησιμοποίησε χρήματα του πανεπιστημίου, δηλαδή δημόσιο χρήμα, για να προχωρήσει προσωπικές δικαστικές διαδικασίες, π.χ. μηνύσεις εναντίον πανεπιστημιακών, και του καταγγέλλοντος.

Στην κλήση του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης Διονύση Λαμπρίδη γίνονται παραδεκτά τα εξής: πρώτον ότι βάσει του νόμου τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι τα πανεπιστήμια, δεν προστατεύονται από δικαστικά όσον αφορά την εξύβριση και τη συκοφαντική δυσφήμιση. Δεύτερον, ότι αυτά που καταγγέλλονται και αφορούν τον κύριο Καραμπίνη είναι αληθή. Και ασφαλώς θα πίστευε κανείς ότι εκεί θα τελείωνε η ιστορία.

Όμως για τον κύριο αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης η ιστορία δεν τελειώνει εκεί. Τουναντίον, καλεί τον πανεπιστημιακό να δικαστεί γιατί παρόλο που αυτά που καταγγέλλει είναι αληθή, εντούτοις θίγουν την τιμή και την υπόληψη του κυρίου Καραμπίνη. Έτσι, το μέλος ΔΕΠ του Δημοκρίτειου που προσπάθησε να υπερασπιστεί το δημόσιο χρήμα θα καθήσει στο εδώλιο για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Γιατί; Γιατί απλά ένας δικαστικός λειτουργός ισχυρίζεται πως μπορείς να λες την αλήθεια, αλλά αν η αλήθεια προσβάλλει κάποιον άλλο, τότε κακώς τη λες. Σημασία έχει όμως το γεγονός ότι ο πανεπιστημιακός δεν βγήκε δημόσια να τα πει αυτά, αλλά απευθύνθηκε σε συγκεκριμένους φορείς του κράτους, σε δύο υπουργεία που έχουν λόγο και στη σύγκλητο του ιδρύματός του.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Ο αντεισαγγελέας πρωτοδικών Λαμπρίδης έχει απασχολήσει και άλλες φορές την τοπική κοινωνία, με πιο πρόσφατη την περίπτωση της χρήσης του όρου "τουρκική μειονότητα" σε συγγράμματα ή μελέτες μελών ΔΕΠ του Δημοκρίτειου. Είχε παραγγείλει στην Ασφάλεια της Κομοτηνής να κάνει έρευνα αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, με τη δικαιολογία ότι μπορεί να μπαίνουν σε κίνδυνο οι σχέσεις της χώρας μας με γειτονική χώρα. Ότι εξαιτίας της παραγγελίας αυτής προκλήθηκε μείζον θέμα και μεγάλος προβληματισμός σε σημαντική μερίδα πολιτών της Θράκης, αλλά και στη μειονότητα, αυτό μάλλον ουδόλως απασχόλησε τον κύριο αντεισαγγελέα. Αποτέλεσμα εκείνης της παραγγελίας ήταν η καρατόμηση από τον Νίκο Τόσκα υψηλόβαθμου αξιωματικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης.

Επίσης, το 2012 ο Λαμπρίδης είχε προτείνει την αθώωση όλων των αστυνομικών που είχαν παραπεμφθεί ως εμπλεκόμενοι στην εξέγερση των μεταναστών στη σχολή Αστυνομίας της Κομοτηνής. Αλλά αυτό το τελευταίο με το μέλος ΔΕΠ είναι προφανές ότι δημιουργεί έντονο προβληματισμό και, όπως μας λένε νομικοί της περιοχής, είναι ανάγκη να προχωρήσει σε ελέγχους τόσο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όσο και το υπουργείο Δικαιοσύνης στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του γιατί είναι πρόδηλο ότι αυτές οι πρωτοβουλίες του συγκεκριμένου αντεισαγγελέα δημιουργούν ανησυχία.

Σε κάθε περίπτωση, οι έλεγχοι όλων όσων ασκούν δημόσια εξουσία είναι προφανώς επιθυμητοί και αναγκαίοι. Γιατί και οι εισαγγελείς εν ονόματι του λαού δικάζουν, εισηγούνται και παραπέμπουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL