Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Από γκάφα σε γκάφα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από γκάφα σε γκάφα

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα είναι εξαιρετικά δραστήριος. Πολλοί συμπληρώνουν πως είναι και παρεμβατικός. Πράγματι, ο Τζέφρι Πάιατ, που θήτευσε στην Ουκρανία την εποχή του “Euromaidan”, προχωρά συχνά πυκνά σε δηλώσεις για τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία ή τις διεθνείς της σχέσεις, καθώς αυτά αφορούν ουσιαστικά τα συμφέροντα της χώρας του σε μια εξαιρετικά ασταθή περιοχή σαν αυτή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο Τζέφρι Πάιατ όμως έχει συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τέσσερις φορές σε διάστημα περίπου πέντε μηνών. Γιατί σπεύδει να συναντήσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. τόσο συχνά τους τελευταίους μήνες; Ας εξετάσουμε τις αντίστοιχες ημερομηνίες.

Στις 26 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωνε την εθνικιστική παντιέρα ενάντια στις συζητήσεις για το “Μακεδονικό”. Στις 26 Φεβρουαρίου έλεγε πως το σκάνδαλο Novartis είναι μια σκευωρία (σημειωτέον η Ν.Δ. άλλαξε τα λεγόμενα του συνομιλητή του για τις σχετικές διωκτικές έρευνες στις ΗΠΑ). Στις 28 Μαρτίου η Ν.Δ. διέδιδε πως οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα καταρρεύσουν. Και πρόσφατα, στις 11 Μαΐου, ο εισηγητής της Ν.Δ. στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή έλεγε πως η Ν.Δ. δεν θα στηρίξει την αναβάθμιση των F-16.

Λίγες ώρες μετά από αυτές τις συναντήσεις η Ν.Δ. άλλαζε φρασεολογία. Η δε αμηχανία της ήταν πάντοτε παραπάνω από εμφανής.

Έσπασε η Ν.Δ. την παράδοση ετών, που την εμφανίζει να αποτελεί προνομιακό συνομιλητή του εκάστοτε Αμερικανού επιτετραμμένου (χαρακτηριστικότερο όλων το παράδειγμα των «ενημερωτικών συναντήσεων», που καταγράφηκαν σε σημειώματα τα οποία αποκάλυψαν τα Wikileaks); Ή μήπως ο διορισμένος από τη διοίκηση Ομπάμα, Τζέφρι Πάιατ, είναι ένας νέος Πιουριφόι, όπως ανεπιτυχώς προσπαθεί να μας πείσει ο Γιώργος Παπαχρήστος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Μαρινάκη;

Τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει. Απλώς το επιτελείο της Ν.Δ. οδηγεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη από ήττα σε ήττα και από γκάφα σε γκάφα. Διόλου περίεργο μιας και στην «Πειραιώς» επικρατεί εμφύλιος ανάμεσα στα κορυφαία πρόσωπα του επικοινωνιακού επιτελείου της Ν.Δ., ο πόθος για εξουσία παραμένει άσβεστος, ενώ οι παγίδες που στήνει στο πεδίο της οικονομίας αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.

Ένας παρεμβατικός πρέσβης σαν τον Τζέφρι Πάιατ, δεν ανέχεται λοιπόν να βλέπει τους παραδοσιακούς του συμμάχους να σέρνονται από τον έναν εξευτελισμό στον άλλον. Γι’ αυτό, ξεχνά τους καλούς του τρόπους και τραβάει το αυτί του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL