Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Δημοσκοπήσεις αγάπη μου...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσκοπήσεις αγάπη μου...

«Διευρύνθηκε η διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ» αντιλαλούν τα παπαγαλάκια της Ν.Δ. στα κανάλια με αφορμή τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις της Pulse και της Public Issue, ενώ το επιχείρημα της βέβαιης και απόλυτης νίκης ανασύρθηκε ακόμα μια φορά, για να παρουσιάζεται ο Κυριάκος σταθερά, ως πρωθυπουργός.

Οι δημοσκοπήσεις διαφημίζονται μέρες πριν από τα τύμπανα πολέμου των καναλιών. Παρουσιάζονται στα κεντρικά δελτία σαν αυταπόδεικτες αλήθειες, που επίσημα, μόνο τα κανάλια τολμούν με την αίγλη της πληρωμένης αξιοπιστίας τους, να ανακοινώνουν. Παρουσιαστές τις περιφέρουν από εκπομπή σε εκπομπή, ως τρόπαια νίκης σαν να είναι πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα. Με πομπώδη φωνή χειροκροτούν από τα βάθη της ψυχής τους ότι το εκλογικό σώμα απεφάνθη, όπως το κανάλι και το κόμμα που το στηρίζει, όριζε. Αλήθειες, ή κατασκευασμένες γνώμες;

Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο των επικοινωνιολόγων και των πολιτικών για να κατευθύνουν και να χειραγωγούν την κοινή γνώμη. Ένα χρήσιμο εργαλείο για τη δημιουργία του επιθυμητού «κλίματος» στην κοινωνία και τη δημιουργία τάσεων. Μια φωνή των εντολέων, των ΜΜΕ, δηλαδή, και των πολιτικών που τα υποστηρίζουν. Τα αποτελέσματά τους αναμεταδίδονται διαρκώς, αναπαράγοντας το ίδιο μήνυμα σαν ηχώ, την ίδια φωτογραφία της στιγμής μέχρι να αποτυπωθεί πλήρως, στην κοινή γνώμη και εν τέλει να την καθοδηγήσει.

Οι τεράστιες αποκλίσεις των δημοσκοπήσεων, συχνά ακόμη και πλέον των 10 μονάδων, από τα τελικά αποτελέσματα σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ΗΠΑ, Βρετανία) απλά επιβεβαιώνουν την τεράστια απόσταση που τους χωρίζει από την κοινωνία και, την έστω, κατά προσέγγιση αποτύπωση της βούλησής της, σε νούμερα. Αξέχαστα παραμένουν στη μνήμη, τα παγωμένα πρόσωπα «αγαπημένων» τηλεπαρουσιαστών του παλαιοκομματικού συστήματος, υμνητών της μνημονιακής βαρβαρότητας, όταν αναγκάστηκαν να εκφωνήσουν ανεπιθύμητα εκλογικά αποτελέσματα μετά τις εκλογές του 2014 ή του 2015.

Από την άλλη, ο χρόνος των δημοσκοπήσεων ποτέ δεν είναι τυχαίος. Μια μέρα πριν τη συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis και την ίδια μέρα που το ΔΝΤ αναθεώρησε για πρώτη φορά τις προβλέψεις του συμφωνώντας με τους Ευρωπαίους, για τα πλεονάσματα της χώρας, αυτοαναιρούμενο, για την αναγκαιότητα των μέτρων που επέβαλε.

Είναι μια παρηγοριά αυτές οι εντυπωσιακές φαντασιακές νίκες της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις. Ένα «είμαστε ακόμα ζωντανοί» στους ψηφοφόρους της. Κι ας βγαίνουμε από τα Μνημόνια κι ας αποκαθιστάται ο κατώτατος μισθός κι ας επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις και οι τόσο αναγκαίες προσλήψεις στο Δημόσιο. Κι ας υπάρχει ένας ολόκληρος χρόνος με σχετική ελευθερία κινήσεων για κοινωνική πολιτική...

Είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια, να πείσουν ότι ο Κυριάκος έρχεται... και μέχρι να έρθει θα μπλοκάρει με κάθε τρόπο κάθε διαπραγμάτευση, κάθε προσπάθεια εθνικής συναίνεσης και θα παρεμβαίνει στη δικαστική εξουσία, όσο θέλει και όποτε θέλει δένοντας επιδεικτικά και αδιάφορα, τα κορδόνια του μπροστά σε μνημεία και τιμητικά αγήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL