Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Προγραμματικές συγκλίσεις για ευρείες συνεργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προγραμματικές συγκλίσεις για ευρείες συνεργασίας

Με κεντρικό θέμα την Αυτοδιοίκηση συνεδριάζει σήμερα στις 10.00 στο Caravel η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες της οποίας θα ανοίξουν με εισήγηση του Π. Ρήγα. Η Κουμουνδούρου εκτιμά πως οι συνθήκες είναι ώριμες για την συσπείρωση και τη συμπόρευση ευρέων κοινωνικών δυνάμεων που αναγνωρίζουν το θετικό αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η εισήγηση προς τα μέλη της Κ.Ε. κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες εμβάθυνσης των συνεργασιών όπως η προοδευτική συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο, το Προοδευτικό Φόρουμ αλλά και στα περιφερειακά συνέδρια.

Όπως εκτιμούν στο κόμμα, οι πολιτικές συγκλίσεις και η καθολική αναγνώριση αυτής της πρωτοβουλίας, μπορούν να οδηγήσουν σε πολιτική ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξουν τον δρόμο για νικηφόρα πορεία στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ως κεντρικός άξονας αναμένεται να τεθεί η επανανοηματοδότηση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης ως θεσμού δημοκρατίας, αποκέντρωσης, λαϊκής συμμετοχής και ανάπτυξης, κάτι που περνάει από την αντιμετώπιση των πελατειακών δικτύων, των σχέσεων εξάρτησης και διαπλοκής, την εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων συμφερόντων που κληροδότησε το παλιό πολιτικό σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο πρόκειται να επισημανθούν οι θεσμικές τομές στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση, τομές που αναθεωρούν το θεσμικό πλαίσιο, όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής, η θεσμοποίηση των δημοψηφισμάτων, η συγκρότηση του Επόπτη ΟΤΑ.

Το ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει η συζήτηση για τη στρατηγική του κόμματος. Μέσα από μια αυτοκριτική διαδικασία για την τακτική του 2014 και τα αρνητικά αποτελέσματα που είχε ως συνέπεια, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει την ανάγκη για μια νέα λογική. Κεντρικός στόχος τίθεται η αποτελεσματική παρουσία σε τοπικό επίπεδο, με την υποστήριξη συνδυασμών νίκης, κάτι που αυτονόητα σημαίνει ευρείες συνεργασίες με προγραμματικές συγκλίσεις.

Το προγραμματικό πλαίσιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ευρύτερη δυνατή συμφωνία για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης, συμφωνία σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα βασίζεται στα συμπεράσματα και τις προτάσεις των συνεδρίων, μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό, τον φασισμό και τη διαπλοκή, την αλληλεγγύη, την τακτική λογοδοσία, τη διαφανή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως χρονοδιάγραμμα για την κατάληξη των βασικών επιλογών θα τεθεί το επόμενο εξάμηνο και τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι παρατάξεις, οι συζητήσεις με τους συμμάχους και τις τοπικές κοινωνίες και φυσικά η ουσιαστική εμπλοκή των κομματικών οργανώσεων.

Σε επόμενη συνεδρίασή της η Κ.Ε. αναμένεται να συζητήσει το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή και την ανασύνταξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL