Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη το σκάνδαλο Novartis (Video)

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τη μη άσκηση δίωξης και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα αποφάσισε η Βουλή. Το σκάνδαλο Novartis επιστρέφει στη Δικαιοσύνη για να συνεχιστεί η έρευνα και να αποδοθούν οι ευθύνες - Αποχώρησαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι

Στη μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, οδήγησε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έγινε απόψε στη Βουλή για την υπόθεση NOVARTIS. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής και 4 ανεξάρτητοι βουλευτές.

Ο κοινοβουλευτικός “μαραθώνιος” ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί και αφορά το πόρισμα της Προκαταρκτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis, ενώ θα ολοκληρωθεί το βράδυ με μυστική ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, η Βουλή καλείται να αποφασίσει την άσκηση ή τη μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Π. Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δ. Αβραμόπουλου, Αν. Λοβέρδου, Αν. Λυκουρέντζου, Μ. Σαλμά, Άδ. Γεωργιάδη, Γ. Στουρνάρα, Ευ. Βενιζέλου και Γ. Κουτρουμάνη για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σημειωτέον ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή έχει προτείνει στην Ολομέλεια να μην ασκηθεί ποινική δίωξη από τη Βουλή λόγω αναρμοδιότητας, αλλά να διαβιβάσει διά του υπουργού Δικαιοσύνης το πόρισμα στην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον λόγο αναμένεται να λάβουν οι 9 από τους 10 αναφερόμενους, καθώς ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος δεν θα παραστεί -όπως και την προηγούμενη φορά- λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια διεξήχθη με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι να αποχωρούν από τη Βουλή.

Την αποχώρηση της ΝΔ από την ψηφοφορία είχε προαναγγείλει το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή.

Η ΝΔ δεν τόλμησε να θέσει ζήτημα αντισυνταγματικότητας για την ψηφοφορία. Η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι η ΝΔ καταφεύγει σε «τεχνάσματα» και έθεσε σε ψηφοφορία τις αιτιάσεις της ΝΔ τις οποίες απέρριψε η πλειοψηφία. Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ δεν ακολούθησε την κριτική της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι για τη λήψη απόφασης απαιτούνται τουλάχιστον 151 ψήφοι.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Αντί για την παραγραφή επιλέγουμε τη δικαιοσύνη

«Αν η υπόθεση Novartis κλείσει με τη μέθοδο της παραγραφής, της αποσβεστικής προθεσμίας, τότε δεν θα μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και υπογράμμισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, αντί για την παραγραφή, επιλέγει την επιστροφή της δικογραφίας στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη η οποία θα κρίνει ανεπηρέαστη από πολιτικές σκοπιμότητες εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

«Σήμερα η ψήφος μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή του πολιτικού συστήματος που για πολλά χρόνια παρείχε ασυλία σε πολιτικά πρόσωπα κόντρα σε κάθε έννοια δικαιοσύνης και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός που επανέλαβε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο.

Θ. Δρίτσας: Η Βουλή λέει σήμερα ένα τεράστιο «ναι» στη διερεύνηση της Novartis

«Η πρόταση "όχι στην άσκηση δίωξης από τη Βουλή, λόγω αναρμοδιότητας, και διαβίβαση στην τακτική δικαιοσύνη" είναι απόφαση που πολιτικά, ιστορικά, αξιακά και νομικά αντιστοιχεί με ένα τεράστιο "ναι" στην έρευνα της υπόθεσης Novartis μέχρι τέλος» ανέφερε ο Θ. Δρίτσας πρόεδρος της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

«Το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες είναι ερευνητέο. Αλλά όχι ποινικές ευθύνες, χωρίς αιτιολογία, όταν δεν μιλάει κανείς από αυτούς για την ανάληψη της ευθύνης, για τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου και την προσβολή στην υγεία του ελληνικού λαού επί σειρά ετών. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα περί σκευωρίας ή φιάσκου» είπε ο Θ. Δρίτσας και τόνισε ότι διαχρονικά και με συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ χειρίστηκε υποθέσεις σκανδάλων, δηλαδή, είχε τη θέση ότι θα πρέπει μόνο η δικαιοσύνη να αναλαμβάνει και θα πρέπει να βρίσκονται οι δίοδοι ερμηνείας μέχρι την επιβεβλημένη αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και τους προνομιακούς χρόνους παραγραφής που οδηγεί στην ατιμωρησία.

Σπ. Λάππας: Από το 2011 ήταν σε γνώση των κυβερνήσεων έγγραφα για τη διαφθορά στην υγεία»

«Από το 2011 υπάρχουν έγγραφα για τη διαφθορά στο χώρο της υγείας. Αυτό, δηλαδή, που αποκαλείτε σκευωρία. Υπήρχαν έγγραφα για τη διαφθορά εταιρειών που χρηματοδοτούσαν επίορκους κρατικούς αξιωματούχους. Η ελληνική Πολιτεία δεν έκανε όμως τίποτα», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και υπογράμμισε ότι το θέμα της Novartis δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Μάλιστα επικαλέστηκε και τα στοιχεία για την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης αρχικά και τη μετακύλιση τής στις πλάτες των ασθενών στη συνέχεια.

Σκάνδαλο Novartis: Οι τοποθετήσεις των πολιτικών προσώπων στη Βουλή

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια