Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Όταν η Ν.Δ. σκάβει τον λάκκο της ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν η Ν.Δ. σκάβει τον λάκκο της ΔΕΗ

Ούτε ο κ. Χατζηδάκης, ούτε ο κ. Σκρέκας είναι από τα χθεσινά στελέχη της Ν.Δ. Υποθέτουμε λοιπόν ότι, όταν χθες βγήκαν να καταγγείλουν ότι η ΔΕΗ βρίσκεται υπό κατάρρευση, γνώριζαν τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει αυτή η κίνησή τους.

Γνώριζαν, για παράδειγμα, ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια κερδοσκοπική επίθεση κάποιων αεριτζήδων του χρηματιστηρίου εις βάρος της μετοχής της εταιρείας. Επέλεξαν μια στάση που ενισχύει τις πιέσεις αυτές. Είναι τυχαίο;

Γνώριζαν ότι οι κραυγές τους για "άθλια οικονομικά της ΔΕΗ" μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές των λιγνιτικών μονάδων που εκχωρούνται σε ιδιώτες. Και να διευκολύνουν κάποιους ιδιώτες να αγοράσουν σε καλύτερες τιμές. Και αυτό τυχαίο;

Γνώριζαν επίσης ότι όλη αυτή η καταστροφολογία θα μπορούσε να παρακινήσει τους θεσμούς να ζητήσουν, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, αυξήσεις στα τιμολόγια φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, όχι μόνο το γνώριζαν, αλλά αυτή ήταν η πρόθεσή τους. Αλλά, δυστυχώς γι' αυτούς, οι θεσμοί δεν τους πήραν στα σοβαρά.

Όλα αυτά εξηγούν το γιατί ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Σκρέκας επέλεξαν να δώσουν συνέντευξη Τύπου, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με τα τεχνικά κλιμάκια. Προφανώς προσπάθησαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Και όλοι θυμόμαστε ότι ακριβώς το ίδιο είχαν κάνει τον περασμένο Ιούνιο, κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση μέσα στη διαπραγμάτευση και η Ν.Δ. απέξω να φωνάζει ότι η ΔΕΗ καταρρέει..

Η στρατηγική αυτή στέλνει διπλό μήνυμα: Πρώτον, προς τους θεσμούς, στους οποίους υποδεικνύει να κρατήσουν αδιάλλακτη στάση -ελπίζοντας προφανώς ότι θα καρπωθούν τη δυσαρέσκεια που θα προκληθεί. Και, δεύτερον, προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι η ΝΔ δεν δεσμεύεται από το κυβερνητικό σχέδιο, αλλά είναι αποφασισμένη, όταν έρθει στα πράγματα, να ξεπουλήσει την εταιρεία.

Για μια φορά ακόμα, λοιπόν, η Ν.Δ. επιχειρεί να αποσπάσει μικροκομματικά οφέλη υπονομεύοντας απροκάλυπτα το δημόσιο συμφέρον. Ατυχώς γι' αυτούς, η έκβαση της διαπραγμάτευσης έδειξε ότι οι θεσμοί δεν τους πήραν στα σοβαρά. Και μάλλον δεν τους παίρνει σοβαρά και κανένας άλλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL