Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Η "έξοδος" και οι εφιάλτες του "μαύρου μετώπου"

Του Μενέλαου Γκίβαλου

Η κλεψύδρα του πολιτικού τους χρόνου αδειάζει με γρήγορους ρυθμούς. Το «φως στην άκρη του τούνελ» δεν είναι το τρένο του νεοφιλελεύθερου - μνημονιακού ολετήρα που έρχεται καταπάνω μας με μηχανοδηγούς το «δίδυμο» Αντώνη Σαμαρά - Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως συνέβαινε την «ένδοξη» εποχή των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Έπειτα από τρεις μήνες, η έξοδος από τη μνημονιακή εποχή θα είναι μια πραγματικότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δυσκολίες και τα κρίσιμα προβλήματα θα ξεπεραστούν αυτόματα. Κι όμως, αυτή η έξοδος, που αποτελεί μια θετική, μια λυτρωτική προοπτική για τον ελληνικό λαό, αντιμετωπίζεται ως εφιάλτης από τα συστημικά πολιτικοοικονομικά συμφέροντα που συγκροτούν το «μαύρο μέτωπο» της διαπλοκής.

Ό,τι δεν πέτυχαν τα τρία προηγούμενα χρόνια δεν μπορούν να το πετύχουν τους επόμενους τρεις μήνες. Αυτή η πραγματικότητα, που αντικειμενικά αλλάζει ριζικά το πεδίο της πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης, οδηγεί σε απόγνωση τις κομματικές ηγεσίες και τους ολιγάρχες - επιχειρηματίες του «μαύρου μετώπου». Γι’ αυτό και οι «προτάσεις» και οι σπασμωδικές παρεμβάσεις τους, όπως αυτή για την άμεση διεξαγωγή εκλογών, εκφεύγουν κάθε πλαισίου πολιτικής λογικής και υπευθυνότητας και προκαλούν την καθολική σχεδόν αντίδραση και αποδοκιμασία.

Η στρατηγική της «αριστερής παρένθεσης» και της ακραίας και εφ’ όλης της ύλης σύγκρουσης με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία έχει υιοθετήσει από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα η Ν.Δ., την οδήγησε στον πολιτικό αυτοεγκλωβισμό και στον οριστικό μετασχηματισμό της σε ένα ακροδεξιό - νεοφιλελεύθερο μόρφωμα, σε κομματικό εντολοδόχο της διαπλοκής. Μέσα από αυτή την αδιέξοδη σύγκρουση η Ν.Δ. και η ηγεσία της κατανάλωσαν όλο το πολιτικό τους «κεφάλαιο» και παράλληλα δημιούργησαν ένα εσωκομματικό πεδίο συγκρούσεων και αντιθέσεων. Οι επιπτώσεις των ιστορικών αυτών μεταλλαγών θα εκμετρηθούν την αμέσως προσεχή περίοδο.

Όσο για το Κίνημα Αλλαγής, πληρώνει τώρα τα επίχειρα των επιλογών του. Το βαθύ κοινωνικο-ταξικό «ρήγμα» που διαμορφώθηκε από τις μνημονιακές - νεοφιλελεύθερες πολιτικές «καταπίνει» τώρα το έωλο οικοδόμημα που χτίστηκε πάνω σε αυτό το «ρήγμα» με τη θεωρία των «ίσων αποστάσεων» από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως, το Κίνημα Αλλαγής, πιασμένο «αγκαζέ» με τη Ν.Δ., συνεχίζει την ίδια πορεία. Προκαλώντας τις αντιδράσεις ακόμα και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, με πιο πρόσφατη τη δήλωση του προέδρου των Ευρωσοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν. Πώς να αλλάξεις όμως γραμμή όταν η διαπλοκή «σε τραβάει απ' το μανίκι»;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL