Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Το "Μακεδονικό" και η Νέα Δημοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "Μακεδονικό" και η Νέα Δημοκρατία

Η ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του "Μακεδονικού" δεν πρέπει να χαθεί. Επι μία εικοσαετία και πλέον, το θέμα αυτό ταλαιπωρεί δύο χώρες που έχουν κάθε λόγο να θέλουν να ζήσουν ειρηνικά, τροφοδοτώντας και από τις δύο πλευρές έναν ανέξοδο αλλά καταστροφικό εθνικιστικό λαϊκισμό. Σήμερα, με τον πόλεμο και την αποσταθεροποίηση να εξαπλώνονται στην περιοχή μας, το να σπαταλάμε πόρους και δυνάμεις σε αντιπαραθέσεις για την ιδιοκτησία της Ιστορίας είναι τουλάχιστον πολυτέλεια. Ο αλυτρωτισμός στα Βαλκάνια πρέπει να τελειώσει από όλες τις πλευρές και να τελειώσει μια και καλή.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επιδιώκει μια βιώσιμη συμφωνία με τη γειτονική χώρα, που θα προβλέπει σύνθετη ονομασία, έναντι όλων, κατοχυρωμένη στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Είναι, προφανώς, μια δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία όμως μπορεί να καρποφορήσει, στον βαθμό που και οι δύο πλευρές έχουν τη βούληση να καταλήξουν σε συμφωνία.

Απέναντι σε μια ιστορική ευκαιρία, αυτό που εντυπωσιάζει είναι ο πρωτοφανής τυχοδιωκτισμός της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει, στην ουσία, αποσυρθεί από τη γραμμή του 2008 που το ίδιο είχε χαράξει - άσχετα αν ο κ. Μητσοτάκης στο εξωτερικό λέει τα εντελώς αντίθετα. Πότε πετώντας την μπάλα στην εξέδρα και πότε υιοθετώντας τα συλλαλητήρια με τις περικνημίδες και τις σάρισσες, η Ν.Δ. προσπαθεί να κουκουλώσει τη διαμάχη Σαμαρικών - "ρεαλιστών" στο εσωτερικό της και να μετατρέψει την αδυναμία της σε πολιτική γραμμή. Παράλληλα, ελπίζοντας ότι ενδεχόμενες διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κυβερνητική κρίση, υιοθετεί την αδιανόητη για τέτοιας σημασίας ζήτημα στάση "εγώ λέω να βγάλω την ουρά μου απ' έξω".

Δεν πρόκειται να τους βγει. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει παραδειγματιστεί από όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις που επιχείρησε να βγάλει την ουρά της απ' έξω και οι οποίες κατέληξαν τελικά σε διάσπαση και διασυρμό της. Πόσο μάλλον όταν το ζήτημα μιας συμφωνίας με την ΠΓΔΜ είναι πολύ πιο σοβαρό από όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις. Εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία, θα υπάρξει και η απαιτούμενη πλειοψηφία για την έγκρισή της στη Βουλή. Και το χτύπημα στη συνοχή και το κύρος της Ν.Δ. αυτή τη φορά θα είναι συντριπτικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL