Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Η πορεία της διαπραγμάτευσης στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πορεία της διαπραγμάτευσης στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Με τις μηχανές στο φουλ κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των τελευταίων κρίσιμων σταθμών στην τελική ευθεία για την έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά και τη στρατηγική του κόμματος ενόψει της μάχης των αυτοδιοικητικών εκλογών σε ένα χρόνο από τώρα.

Το ερχόμενο Σάββατο, μάλιστα, θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο συνεδριάζει σήμερα στις 11.00 στην Κουμουνδούρου η Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος, με κεντρικά θέματα στην ατζέντα την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής, την Αυτοδιοίκηση -στρατηγική αλλά και εκλογικός νόμος-, τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ενώ αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση από τον Ευ. Τσακαλώτο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και την πορεία ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης. Άλλωστε τη Δευτέρα φτάνουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών, ενώ ως ορίζοντας για την ολοκλήρωση του Staff Level Agreement έχει τεθεί το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Σημειώνεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, το οποίο, σύμφωνα με κομματικές πηγές, είχε κυρίως προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της σημερινής Π.Γ.

Προέχει η καλύτερη συμφωνία

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων της εξόδου από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, τη συμφωνία για το χρέος και τη μεταμνημονιακή επιτροπεία μίλησε χθες στον Alpha ο Δ. Τζανακόπουλος. "Το πρόγραμμα έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οι οποίες έχουν καταληχθεί και κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης και κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης και κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης" επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εργάζεται για την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, για μια καλή συμφωνία για το χρέος και τη μεταπρογραμματική εποπτεία.

Ερωτώμενος για τις περικοπές των συντάξεων, το 2019, και του αφορολόγητου το 2020, επισήμανε πως προέχει να "ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες δράσεις" για να βγει η χώρα από την κρίση. "Τα υπόλοιπα δεν εντάσσονται σε όσα συζητούμε με τους δανειστές μας" είπε και υπογράμμισε πως κάθε άλλη συζήτηση εξαρτάται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. "Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι είναι η ώρα για μια τέτοια συζήτηση" τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως προέχει να πάρουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Ωστόσο, τόνισε, αν και υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες, "πολλά θα μπορούσαν να συζητηθούν, εφόσον δούμε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι τέτοιοι που θα το επιτρέπουν". Ειδικά για τις συντάξεις τόνισε ότι, πέρα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη δεύτερη αξιολόγηση, έχουν υπάρξει και σειρά αντίμετρα, τα οποία ενισχύουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, οι οποίες και αυτές έχουν τεράστια ανάγκη οικονομικής υποστήριξης. Αναφορικά με το αφορολόγητο επανέλαβε πως δεν υπάρχει περίπτωση για μια εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου το 2019, "καθώς κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας".

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι η υπεραπόδοση του 2016 και του 2017 επέτρεψε τη διανομή μερίσματος και εκτίμησε πως θα υπάρξει ανάλογη πρωτοβουλία και το 2018 σε σύγκριση με την υπέρβαση που μπορεί να καταγράψει η οικονομία. Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, εφόσον αυτό επιτρέπεται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η στοχοθεσία.

Εξάντληση τετραετίας

Παράλληλα ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, κάτι που σημείωσε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας μιλώντας στον Real FΜ. Ερωτηθείς για τις περικοπές στις συντάξεις, ο κ. Ρήγας επεσήμανε πως τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για το 2019 και το 2020 βασίστηκαν στις προβλέψεις του ΔΝΤ, οι οποίες όμως αποδείχτηκαν εσφαλμένες. Ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα αναστείλει μονομερώς καμία από τις δεσμεύσεις της, αλλά θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για εκ νέου συζήτηση και αναθεώρηση μέτρων, έχοντας πλέον με το μέρος της τη θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL