Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Οι δύο βάρκες της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δύο βάρκες της Ν.Δ.

Η Νέα Δημοκρατία μιλάει δύο γλώσσες.

Τη μία ημέρα, ο Κ. Μητσοτάκης καλεί τους επιχειρηματίες να κρατήσουν τα λεφτά τους έξω από τη χώρα και τους υπόσχεται εργασία χωρίς μισθούς, χωρίς "παρωχημένο οκτάωρο" και εργοδοτικές εισφορές. Την άλλη απευθύνεται στον απλό λαό και του υπόσχεται κοινωνικό κράτος, φροντίδα για τους αδύναμους και παιδικούς σταθμούς, σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης 4% που θα αναδυθεί από το σημερινό συριζέικο χάος. Τη μία αποκαλεί την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις συλλογικές συμβάσεις "αριστερές ιδεοληψίες". Και την άλλη υπόσχεται στους νέους κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που η κυβέρνηση Σαμαρά θέσπισε, χαρακτηρίζοντάς την "αναπτυξιακό μέτρο". Τη μία καταγέλλει την ανομία και την άλλη υποκινεί και καλύπτει ακροδεξιές ταραχές στη Λέσβο.

Το τελευταίο επεισόδιο διγλωσσίας έχει χτυπήσει τη Ν.Δ. και τον αρχηγό της στο θέμα των μέτρων του 2019 και του 2010. Η προοπτική να μην εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά δημιουργεί τεράστιο άγχος στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς της στερεί κάθε αντικυβερνητικό επιχείρημα μετά τη λήξη της συμφωνίας τον ερχόμενο Αύγουστο. Έτσι, η Ν.Δ. και τα πρόθυμα ΜΜΕ έχουν εξαπολύσει εκστρατεία κατατρομοκράτησης της κοινωνίας. Παράλληλα, με κάθε ευκαιρία, η Ν.Δ., στέλνει μήνυμα στους δανειστές να κρατήσουν σκληρή στάση για την εφαρμογή των μέτρων. Ακόμα χειρότερα, αφήνει να εννοηθεί ότι οι ίδιοι αναλαμβάνουν -εφόσον έρθουν στα πράγματα- να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά, χρεώνοντάς τα προφανώς στην καμένη γη που θα παραλάβουν. Ευκολάκι.

Απέναντι σε μια κυβέρνηση που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες διαπραγματεύεται σκληρά υπάρχει μια αξιωματική αντιπολίτευση που πατάει σε δύο βάρκες. Από τη μία φωνάζει για τις "κωλοτούμπες", τα "αχρείαστα Μνημόνια" και την "πίεση στη μεσαία τάξη". Και από την άλλη εκλιπαρεί τους δανειστές να είναι αδιάλλακτοι για να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια μιας κοινωνίας που προηγουμένως εξουθένωσε. Και παράλληλα υπόσχεται στους εργοδότες απόλυτη ασυδοσία, γιατί αυτή είναι η αντίληψή της για την "ανάπτυξη".

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Από το 2016, η Ν.Δ. την ίδια δουλειά κάνει. Αλλά όσο πλησιάζει ο Αύγουστος, οι δύο βάρκες στις οποίες πατά η Ν.Δ. απομακρύνονται. Και πολύ σύντομα θα βρεθεί μέσα στο νερό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL