Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / "History will teach us nothing" *
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / "History will teach us nothing" *

Giacomo Balla, "Αφηρημένη ταχύτητα+ήχος", 1913-1914

Η έντονη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, την κρίση του Τύπου. Κρίση που δεν αφορά μόνο τον, ούτως ή άλλως, στενό κύκλο των ανθρώπων που ασχολούνται με την πολιτική και τη δημοσιογραφία. Πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικότερο.

Πριν φτάσουμε ωστόσο στην κρίση του Τύπου και στις επιπτώσεις της, έχει σημασία να δούμε τα γεγονότα τα οποία αποτυπώνουν την παραπάνω διαμάχη. Το Σάββατο 28 Απριλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατήγγειλε πως δέχτηκε απειλητικό τηλεφώνημα από τον Β. Μαρινάκη λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Ακολούθησε σάλος. Το να καταγγέλλει ένας υπουργός απειλητικό τηλεφώνημα, άλλωστε, δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

Η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της καταγγελίας του Τζανακόπουλου ήταν ότι αυτή ήταν... φανταστική: “Πριν από λίγο δέχθηκα άγνωστη γυμνή φωτό στο messenger. Μου συστήθηκε ως G.G. Με τόνο σχεδόν απειλητικό ζητούσε να μάθει αν ήμουν μόνος. Το έκλεισα αμέσως. Δεν συνομιλώ με άγνωστες στο φως της μέρας” έγραψε στις 2.30 τα μεσάνυχτα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Δημήτρης Οικονόμου. Πέρα από τις σεξιστικές συνδηλώσεις του παραπάνω μηνύματος, είναι προφανές ότι η καταγγελία προκάλεσε αναταραχή. Το να επιλέγει κανείς να παρέμβει στη δημόσια σφαίρα στις 2.30 τη νύχτα προκειμένου να διαψεύσει μια είδηση είναι από μόνο του είδηση. Ακόμα περισσότερο όταν αυτός είναι δημοσιογράφος.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 29 Απριλίου, περίπου στις 5 μ.μ., η ιστοσελίδα protagon.gr δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ναι, όντως πήρε τον Τζανακόπουλο ο Μαρινάκης...», το οποίο επιβεβαίωνε, μέσω «διαρροής» από το περιβάλλον του εφοπλιστή, ότι το επίμαχο τηλεφώνημα είχε όντως πραγματοποιηθεί.

Στην έντυπη έκδοση των “Νέων”, ωστόσο, που κυκλοφόρησε την επόμενη μέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 30 Απριλίου, το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη με τίτλο «Κάλαθος» ξεκινούσε με την παρακάτω φράση: «Πριν από λίγο δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από άγνωστο αριθμό. Ήταν μια κυρία που μου συστήθηκε ως Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Δεν την πίστεψα. Μάλλον θα ήταν κάποιο παιδί του ΣΥΡΙΖΑ από την ημερίδα με τους μπάφους». Ξεπερνώντας τα στερεότυπα για τη χρήση της κάνναβης, τα οποία κάθε άλλο παρά παραπέμπουν σε κάποιον «εκσυγχρονιστή», όπως ο ίδιος ο Γ. Πρετεντέρης πιστεύει ότι είναι, εδώ υπάρχει σοβαρό θέμα, πολύ πιο σοβαρό από το μήνυμα που δημοσίευσε στο Τwitter ο Δ. Οικονόμου, που σε κάθε περίπτωση δεν εμπίπτει στις αρχές της δεοντολογίας: Η παραπάνω «διαρροή» άραγε δεν έφτασε στον συγκεκριμένο συντάκτη; Μόνο στο protagon.gr εστάλη; Ακόμα κι αν έγινε έτσι, δεν υπέπεσε στην αντίληψη του συντάκτη η επίμαχη «διαρροή»; Δεν φρόντισε ο ίδιος να επικοινωνήσει, ως όφειλε ως δημοσιογράφος, με την πλευρά του Β. Μαρινάκη, που είναι άλλωστε και ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης εφημερίδας, προκειμένου να μάθει τι είχε συμβεί; Ή μήπως επικοινώνησε και η απάντηση που έλαβε ήταν πως όλα τα παραπάνω ήταν αποκύημα της φαντασίας του Δ. Τζανακόπουλου;

Την ίδια μέρα, στην ενημέρωση των συντακτών, ο Δ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Β. Μαρινάκη και των μέσων ενημέρωσης που του ανήκουν, χρησιμοποιώντας οξείς χαρακτηρισμούς. Η απάντηση των “Νέων”, την 1η Μαΐου, περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, σύντομα μηνύματα των δημοσιογράφων της εφημερίδας, τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα επικαλούνταν τη μακρόχρονη ιστορία του ΔΟΛ στον χώρο των ΜΜΕ ως τεκμήριο εγκυρότητας1. Το βράδυ της Πρωτομαγιάς, με δήλωσή του, ο Β. Μαρινάκης επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι είχε τηλεφωνήσει στον Δ. Τζανακόπουλο.

Ο Γ. Πρετεντέρης, ωστόσο, δεν μπήκε μέχρι τώρα στον κόπο να γράψει κάτι για τη διάψευση που δέχτηκε από τον ίδιο τον Β. Μαρινάκη. Ίσως να αναμένει την ιστορική δικαίωση.

* “History will teach us nothing” (Η Ιστορία δεν θα μας διδάξει τίποτα). Τίτλος τραγουδιού του Sting, από το άλμπουμ “Nothing like the Sun”, που κυκλοφόρησε το 1987

1. Για μια αναλυτική παρουσίαση των διαψεύσεων που έχουν δεχτεί τα “Νέα”: /article/10811/8873433/apo-ten-katastrophologia-sta-trantachta-fake-news-os-politiko-ergaleio

* Ο Χρήστος Σίμος είναι πολιτικός επιστήμονας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL