Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο / Το ψήφισμα για τη Βενεζουέλα και οι εμμονές της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο / Το ψήφισμα για τη Βενεζουέλα και οι εμμονές της Ν.Δ.

Πρώτα η είδηση: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη με 492 ψήφους υπέρ, 87 κατά και 77 αποχές ψήφισμα για τη Βενεζουέλα με το οποίο ζητά "να αναβληθεί άμεσα η διεξαγωγή των εκλογών μέχρις ότου πληρωθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για αξιόπιστες, διαφανείς και χωρίς αποκλεισμούς εκλογές".

Ταυτόχρονα, όμως, ζητά "να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές που πληρούν όλα τα διεθνή πρότυπα και συνάδουν απολύτως με τα κριτήρια του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών". Και επισημαίνει ότι "η νόμιμη κυβέρνηση που θα προκύψει από παρόμοιες εκλογές πρέπει να αντιμετωπίσει κατεπειγόντως την τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κρίση στη Βενεζουέλα και να εργαστεί για την εθνική συμφιλίωση στη χώρα".

Αποχές από όλο το φάσμα

Τα υπέρ ήταν από την Ευρωδεξιά, τους Ευρωσοσιαλιστές, πλην κάποιων εξαιρέσεων, τους Φιλελεύθερους και την ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Οι αποχές ήταν από ευρωβουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος. Και τα κατά ήταν από την Ευρωαριστερά και τους Πράσινους. Η ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) αναγνωρίζει το δικαίωμα του λαού της Βενεζουέλας να συμμετάσχει στις εκλογές της 20ής Μαΐου, οι οποίες θα έχουν και διεθνείς παρατηρητές, καταδικάζει τις έξωθεν παρεμβάσεις και τη χρήση βίας από δυνάμεις της αντιπολίτευσης και καλεί σε διάλογο για τη διασφάλιση της ειρήνης και την επίλυση της κρίσης.

Τι είδε η Ν.Δ.

Ακολουθεί το σχόλιο από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας: "Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου στο Ευρωκοινοβούλιο έστειλε ηχηρό μήνυμα καταδίκης του καθεστώτος Μαδούρο, το οποίο απαγόρευσε τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις εκλογές που προκήρυξε. Ή, μάλλον, σχεδόν το σύνολο των ευρωβουλευτών: στους ελάχιστους που δεν καταδίκασαν τον δικτάτορα Μαδούρο ήταν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ...".

Προφανώς, για τους συντάκτες του δελτίου Τύπου της Ν.Δ. η Αριστερά και οι Πράσινοι δεν ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο, σε αντίθεση με το UKIP του Νάιζτελ Φάρατζ και την ιταλική Λέγκα του Βορρά.

Επίθεση Κύρτσου στην "Αυγή"

Από την πρώτη στιγμή που η Ν.Δ. πέρασε στην αντιπολίτευση, επικαλείται μονότονα τη Βενεζουέλα προσπαθώντας να πείσει -όσους δεν έχουν βαρεθεί να την ακούνε- ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει στερήσει από την Ελλάδα από το χαρτί υγείας μέχρι τον αντιπολιτευόμενο Τύπο. Μια ματιά στα περίπτερα και τα σούπερ μάρκετ τής τινάζει κάθε μέρα το αφήγημα στον αέρα. Πιο... πολιτικός στις διατυπώσεις του, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος χαρακτήρισε "ιδεολογική εμμονή" τη μη υπερψήφιση του ψηφίσματος από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -και από τους άλλους;- και επέκρινε την "Α" για το... θράσος της να αναφερθεί στις δημοσκοπήσεις στη Βενεζουέλα.

"Ο Μαδούρο πρέπει να φύγει"

Επί της ουσίας τώρα: Ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης Ντέιβιντ Μακάλιστερ, έχει δηλώσει από καιρό ότι "ο Μαδούρο πρέπει να φύγει". Και ο ευρωβουλευτής που πρωταγωνίστησε στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς του Ισπανικού Λαϊκού Κόμματος, έχει αφήσει συχνά να εννοηθεί ότι "δίκαιες" εκλογές στη Βενεζουέλα θα είναι μόνο αυτές που θα αναδείξουν ως νικητή την αντιπολίτευση. Επειδή ο Μαδούρο είναι "παράνομος", όπως λέει.

Μάλιστα, "μετά τις εκλογές θα είναι ακόμη πιο παράνομος πρόεδρος απ' ό,τι είναι τώρα". Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία ότι οι εκλογές της 20ής Μαΐου δεν θα είναι "δίκαιες", το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε με το ψήφισμά του να μην στείλει εκλογικούς παρατηρητές στη Βενεζουέλα. Έτσι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ε.Ε. να εκπλαγεί ευχάριστα. Και θα μπορεί εκ των προτέρων να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της κάλπης, όπως άλλωστε έχουν αποφασίσει και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες όμως αναμένεται να στείλουν εκλογικούς παρατηρητές, σύμφωνα τουλάχιστον με την ανακοίνωση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής από το Καράκας.

Παρατηρητές και ΟΗΕ

Επίσης θα στείλουν εκλογικούς παρατηρητές (2.000 συνολικά) χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής και η Ρωσία, η οποία αναγνωρίζει τις εκλογές της 20ής Μαΐου, όπως δήλωσε στην πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ: "Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν τις κυβερνήσεις τους, ελεύθερα, δημοκρατικά και χωρίς ανάμειξη από το εξωτερικό και βία" είπε.

Αντιθέτως, παρατηρητές δεν πρόκειται να στείλει ο ΟΗΕ, όχι επειδή θεωρεί τις εκλογές παράνομες, αλλά "επειδή είναι υπόθεση των πολιτών της Βενεζουέλας", όπως τόνισε ο Τζέφρι Φέλτμαν, γενικός γραμματέας Πολιτικών Υποθέσεων του Οργανισμού: "Ο ΟΗΕ βοηθά μόνο εκεί όπου είναι οφθαλμοφανές ότι είναι απαραίτητη η βελτίωση της εκλογικής διαδικασίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL