Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Fake news και μαύρη προπαγάνδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Fake news και μαύρη προπαγάνδα

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή αυστηρά ειδησεογραφικά. Στις 17 Απριλίου ο Καρατζαφέρης εγκαινίασε στη Μυτιλήνη τα νέα γραφεία του ΛΑΟΣ και επισκέφθηκε τη Μόρια. Ακολούθησε στις 23 Απριλίου η βίαιη ακροδεξιά επίθεση κατά προσφύγων και μεταναστών στην πλατεία Σαπφούς. Στις 25, με πρωτοβουλία του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έσπευσε κλιμάκιο βουλευτών της στη Μυτιλήνη.

Στις 3 Μαΐου, επαγγελματικοί φορείς της Λέσβου καλούσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα. Το βράδυ της ίδιας μέρας ακροδεξιοί επιτέθηκαν εναντίον δημοσιογράφων και των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ με την κάλυψη της Ν.Δ. Από το πρωί στον ΣΚΑΪ βουλευτές της Ν.Δ. καλούσαν στη συγκέντρωση και με ειδικό απεσταλμένο ρεπόρτερ οι δημοσιογράφοι προσδοκούσαν να καταγράψουν ένα κλίμα έντασης και αγανάκτησης.

Προκειμένου να περάσει η εικόνα ενός «απομονωμένου» πρωθυπουργού και «δρακόντειων μέτρων ασφαλείας» υπό τον φόβο επεισοδίων, η Ν.Δ. διοχέτευσε άλλο ένα fake news με διάγγελμα της εκπροσώπου Τύπου της Μαρίας Σπυράκη. Τι 1, τι 7, τι 17 διμοιρίες των ΜΑΤ, η αλήθεια δεν έχει καμία σημασία, όπως η ίδια η Ν.Δ. αργά τη νύχτα σε ανακοίνωσή της αναγκάστηκε να παραδεχτεί.

Περίπου 2.000 συνολικά συγκεντρωμένοι είναι ένα μάλλον απογοητευτικό αποτέλεσμα για τέτοιο μιντιακό «ξεσηκωμό». Το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στα νησιά προσπάθησε να δώσει ένα κοινωνικό έρεισμα στην όλη κινητοποίηση. Μόνο ως πρόσχημα όμως φαντάζει την ώρα που τα ξενοφοβικά συνθήματα κυριαρχούν ενσπείροντας το ακροδεξιό μίσος σε ένα νησί που γνωρίζει από πρώτο χέρι την προσφυγιά και τον ξεριζωμό. Οι Μυτιληνιοί δεν μάσησαν και γύρισαν την πλάτη.

Εν τέλει αυτό που μένει είναι η άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη προσπάθεια της Ν.Δ. να συστήσει και να ηγηθεί αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με σαφή ακροδεξιά χαρακτηριστικά. Κάτι άλλωστε που ήδη έχει φανεί από τις εθνικιστικές διαδηλώσεις για το "Μακεδονικό", που προς μεγάλη απογοήτευσή της δεν είχαν συνέχεια.

Η Ν.Δ. ουρά της Ακροδεξιάς, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ουρά της Ν.Δ. -όπως βιάστηκε η κ. Γεννηματά με το «εκλογές τώρα» να αποδείξει-, ενώ δημοσιογράφοι και από τα αριστερά αναπαράγουν αμάσητα τα fake news του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Ένα μαύρο μέτωπο συστήνεται και οι νεροκουβαλητές της Ακροδεξιάς δεν έχουν καμία δικαιολογία να προσποιούνται τους αδαείς, τους άφρονες ή τους δήθεν αμέτοχους...

Όσο όμως κι αν η Ν.Δ. θέλει να εμπλέξει στα κινήματα πολιτών «αγανακτισμένους πολίτες» δεν θα τα καταφέρει. Ιστορικά ο διαχωρισμός ήταν σαφής και ξεκάθαρος. Άλλο διεκδίκηση δικαιωμάτων και καλύτερη ποιότητα ζωής και άλλο ξενοφοβία και ρατσισμός. Στο ίδιο τσουβάλι αυτά δεν μπαίνουν και δεν μπήκαν ποτέ. Το παιχνίδι με την Ακροδεξιά θα αποδειχθεί κύκνειο άσμα του παλαιοκομματισμού. Μια παγίδα που, αγνοώντας την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, Ν.Δ. και πιστός ουραγός η ΚΙΝ.ΑΛΛ. αυτοκτονικά φαίνεται να πέφτουν μέσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL