Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Η Φ. Γεννηματά ξηλώνει τις "ίσες αποστάσεις"... από τη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Φ. Γεννηματά ξηλώνει τις "ίσες αποστάσεις"... από τη Ν.Δ.

Μετά το “καπέλωμα” του Κινήματος Αλλαγής με την επιβολή της απόφασης του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή στρατηγικής με το αίτημα “εκλογές τώρα”, η Φ. Γεννηματά ξηλώνει και τη μέχρι πρότινος στρατηγική θέση της ΔΗ.ΣΥ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τις μετεκλογικές συνεργασίες, αφήνοντας να εννοηθεί πλέον ότι η επικρατέστερη επιλογή της είναι η μονομερής κυβερνητική συνεργασία με το πρώτο κόμμα.

Η ξεκάθαρη δήλωσή της ότι “ο λαός θα αποφασίσει με ποιες δυνάμεις θα πορευτούμε” λαμβάνει πλέον πιο συγκεκριμένο νόημα, δεδομένου ότι είναι γνωστό πως οι εκτιμήσεις της Χαρ. Τρικούπη για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση “πριμοδοτούν” πρωτιά της Ν.Δ.

Πριν από πολλούς μήνες που ο “νέος φορέας της Κεντροαριστεράς” βρισκόταν στα σκαριά, η Φ. Γεννηματά περιέγραφε με κάθε δυνατή διατύπωση πώς η στρατηγική απόφαση της “αυτόνομης πορείας” συνδέεται άρρηκτα με τον στόχο “κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης”, στην οποία θα συμμετείχε και το μετέπειτα ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση της συνεργασίας και των δύο πρώτων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.) πάνω σε μια κοινά αποδεκτή “προοδευτική προγραμματική συμφωνία”.

Όλο αυτό προσπαθούσε να στηρίξει το αφήγημα του “ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλο”, αν και ποτέ δεν εξηγήθηκε (πόσο μάλλον πειστικά) το πώς χωρά συμφωνία σε “προοδευτική βάση” με τη Ν.Δ. Κοινώς, “προειδοποιούσε” ότι δεν θα δώσει “χείρα βοηθείας” στο πρώτο κόμμα, είτε αυτό ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Ν.Δ. Στη συνέχεια, άρχισε να “ξεχνάει” αυτό τον όρο για την “επόμενη μέρα”. Όχι τυχαία, εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου, η ΔΗΜ.ΑΡ. ξεκίνησε να “ζυμώνει” τη “γραμμή” του “όχι σε μονομερείς κυβερνητικές συνεργασίες”, δηλώνοντας με αυτόν τον εύσχημο τρόπο την ανησυχία της για μετεκλογικό μπατάρισμα των “ίσων” αποστάσεων προς την πλευρά της Ν.Δ.

Εσχάτως, αφού επέβαλε στο Κίνημα Αλλαγής την αλλαγή στρατηγικής για “εκλογές τώρα”, προκαλώντας τη σημαντική αντίδραση του Ποταμιού, η επικεφαλής του νέου φορέα άρχισε να ξηλώνει με τα δύο χέρια πλέον το γαϊτάνι της μετεκλογικής στρατηγικής. “Με ποιες δυνάμεις θα πορευτούμε θα το αποφασίσει ο λαός. Εμείς δεν θα προδικάσουμε την ψήφο του και με βάση την εθνική γραμμή θα παίξουμε καθοριστικό ρόλο για πολιτική σταθερότητα και προοδευτική αλλαγή” είπε (ΑΝΤ1) αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. “Με όλους θα συζητήσουμε, αλλά όλοι θα πρέπει να δεσμευτούν πάνω στη βάση μιας προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας” δήλωσε (ρ/σ ΣΚΑΪ) χθες, προσθέτοντας ότι “η συνεννόηση στα μεγάλα εθνικά ζητήματα δεν σημαίνει πάντα κατ’ ανάγκη και κυβερνητικές συνεργασίες".

Ακολούθησε η χθεσινή δήλωση του βουλευτή ΔΗ.ΣΥ. Κ. Σκανδαλίδη: “Δεν είμαστε ανεύθυνη παράταξη. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη, ούτε είμαστε υπεύθυνοι που δεν υπάρχει πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Πρώτα το πρόγραμμα και μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση για το συμφέρον του ελληνικού λαού”.

Πλήρης διαφωνία Δανέλλη με εκλογές "Δεν είναι εθνικά επωφελές να σηκώνουμε ζητήματα εκλογών"

Την ίδια ώρα, η απόφαση Γεννηματά για άμεση διενέργεια εκλογών δεν γίνεται κατανοητή ούτε από τους ίδιους τους εταίρους του ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Το Ποτάμι εξαρχής εξέφρασε την αντίρρησή του με τη μονομερή πρωτοβουλία Γεννηματά, με τον Στ. Θεοδωράκη να διευκρινίζει ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του.

Χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπ. Δανέλλης εξέφρασε κατηγορηματικά τη διαφωνία του με αυτή την κίνηση, σχολιάζοντας (ΕΡΤ1, "Απευθείας"): “Δεν έχω εικόνα τι την ώθησε να κάνει αυτή την πρόταση”. “Το σκεπτικό της έχει δημόσια διατυπωθεί. Το αν πείθεται κάποιος είναι μια άλλη κουβέντα". “Βεβαίως υπάρχει ζήτημα” σχολίασε, επισημαίνοντας ότι “δεν έχει έρθει στα όργανα” και ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα τακτικής. Τόνισε πως η άποψη του ίδιου και του Ποταμιού είναι ότι “δεν είναι εθνικά επωφελές να σηκώνουμε ζητήματα εκλογών” και σχολίασε πως όχι οι εκλογές, αλλά η εκλογολογία και μόνο “βλάπτει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία με ανοιχτά θέματα”. “Και να συμφωνούσαμε", πρόσθεσε, "ακόμα και πρακτικά δεν μας παίρνει ο χρόνος να γίνουν εκλογές και η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να διαπραγματευτεί και να κλείσει την αξιολόγηση για την έξοδο".

Ερωτηθείς πώς μπορεί να συνεχιστεί η συμπόρευση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεδομένης της διαφωνίας του επί ενός στρατηγικού ζητήματος, είπε: “Είναι μια δύσκολη υπόθεση, το ξέρουμε από τα πρώτα μας βήματα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL