Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τα σοσιαλιστικά ιδεώδη προτεραιότητα για τους πολίτες

Εντυπώσεις - "Die Wel"t - ΑΠΕ ΜΠΕ

Μια παγκόσμια έρευνα της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό της γερμανικής εφημερίδας "Die Welt" έδειξε ότι τα σοσιαλιστικά ιδεώδη εξακολουθούν να αποτελούν υψηλή προτεραιότητα. [...] Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης του ινστιτούτου Ipsos, η οποία έγινε με αφορμή τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, στις 5 Μαΐου. Το Ινστιτούτο ζήτησε από πολίτες είκοσι οκτώ χωρών να πουν τι αξία έχουν για αυτούς σήμερα τα σοσιαλιστικά ιδεώδη. Το αποτέλεσμα: «Η κριτική των υπερβολών της νεοφιλελεύθερης οικονομίας της αγοράς είναι μεγάλη» λέει ο Ρόμπερτ Γκριμ, διευθυντής Πολιτικής και Κοινωνικής Έρευνας στο Ipsos. "Οι άνθρωποι έχουν έντονη επιθυμία για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη".

Αυτό αποδεικνύεται από τις απαντήσεις στο ακόλουθο ερώτημα: «Η ατομική ελευθερία είναι πιο σημαντική από την κοινωνική δικαιοσύνη;». Ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία (η απάντηση είναι θετική, 72%), Ηνωμένες Πολιτείες (66%) και ακόμη και η Ρωσία (53%), στη Γερμανία μόλις το 38% θεωρεί πιο σημαντική την ελευθερία από την κοινωνική δικαιοσύνη. Μόνο στην Κίνα (37%) και στη Γαλλία (36%) το ποσοστό αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο. "Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη επιθυμία για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη στη Γερμανία" λέει ο Γκριμ .

[...] Αυτό αποδεικνύει και η απάντηση στο ερώτημα εάν η ελεύθερη αγορά παράγει "καλύτερο άνθρωπο". Ενώ οι πολίτες των αναπτυσσόμενων χωρών όπως η Ινδία (86%), η Μαλαισία (84%) και η Κίνα (81%), εμφανίζονται ως υπέρμαχοι της οικονομίας της αγοράς, υπάρχει μεγαλος σκεπτικισμός στη Γερμανία και σε άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Λιγότεροι από τους μισούς Γερμανούς -το 49%- πιστεύουν ότι η ελεύθερη αγορά παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα. Στη Γαλλία η εμπιστοσύνη στην οικονομία της αγοράς είναι ακόμη μικρότερη. Ωστόσο, ο σκεπτικισμός στρέφεται λιγότερο κατά της κλασικής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και περισσότερο κατά του νεοφιλελευθερισμού και του τουρμπο-καπιταλισμού, εξηγεί ο Γκριμ. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επιθυμία των πολιτών για αναδιανομή του πλούτου.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η επιθυμία των πολιτών για αναδιανομή του πλούτου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας. Το 81% των Γερμανών πιστεύει ότι οι πλούσιοι θα πρέπει να φορολογούνται υψηλότερα για να στηρίξουν τους φτωχούς. Ανάλογα υψηλά ποσοστά έγκρισης σε όλο τον κόσμο αφορούν τα ερωτήματα για δωρεάν εκπαίδευση και ελεύθερη πρόσβαση στην Υγεία. Το 89% των ερωτηθέντων λέει ναι στη δωρεάν Παιδεία και το 87% υποστηρίζει παγκοσμίως την ελεύθερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Δείτε όλα τα σχόλια