Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Η Ελλάδα ξαναγίνεται κανονική χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ελλάδα ξαναγίνεται κανονική χώρα

Όλο και πιο σαφή γίνονται τα επόμενα -και καθοριστικά- βήματα στον δρόμο προς την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο έπειτα από οκτώ χρόνια προγραμμάτων σκληρής λιτότητας. Μια έξοδος που σχεδόν το σύνολο των εμπλεκόμενων αξιωματούχων και παραγόντων διαβεβαιώνουν πως θα είναι "καθαρή", χωρίς νέα προγράμματα, μέτρα και αξιολογήσεις. Καθαρό και ξάστερο ήταν το μήνυμα που έστειλε από την Αθήνα ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, το οποίο ενισχύθηκε από τη συζήτηση στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας.

Ο δρόμος προς την έξοδο προκαλεί ίλιγγο στη Ν.Δ.

Εν προκειμένω ως καθοριστική ημερομηνία για τη συνολική συμφωνία ορίστηκε η 21η Ιουνίου και το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε θα έχουν προηγηθεί το Staff Level Agreement και η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, με τους θεσμούς να επιστρέφουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου. Παράλληλα θα "τρέξει" η συζήτηση για τα μέτρα ρύθμισης του χρέους, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων το Eurogroup του Ιουνίου. Στο ίδιο διάστημα θα κριθεί και η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής στη Σόφια το Ταμείο δεν συμμετείχε. Μια κίνηση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως προάγγελος της τελικής του στάσης. Την ίδια στιγμή ιδιαιτέρως θετική ήταν η αντίδραση των εταίρων στο ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που συνέταξε η Αθήνα και παρουσίασε στο Eurogroup ο Ευ. Τσακαλώτος.

Οι θετικές εξελίξεις για τη χώρα μας μοιάζουν χαράς ευαγγέλια και για τους Ευρωπαίους που βλέπουν με μεγάλη ανακούφιση την Ελλάδα να βγαίνει από μια κρίση που μέχρι πριν από μερικά χρόνια έμοιαζε απροσπέλαστη. Μια κρίση που οι νεοφιλελεύθερες εμμονές προκάλεσαν και ενίσχυσαν. Το εάν η Ευρώπη διδάχτηκε από τις καταστροφικές επιλογές της και τα δραματικά αποτελέσματά τους είναι μια άλλη κουβέντα, που μέλλει να αποδειχτεί στο μέλλον.

Δεν είναι όμως όλοι ικανοποιημένοι με τη διαφαινόμενη έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Εκείνοι που πόνταραν πολιτικά στην αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στα ναυάγια των διαπραγματεύσεων, με προεξάρχοντες την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κ. Μητσοτάκη, φαίνεται να βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε σύγχυση και εκνευρισμό.

Νέα εποχή για την Ελλάδα, καθαρή έξοδος, καμία πιστοληπτική γραμμή

Την πόρτα της καθαρής εξόδου άνοιξε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που βρέθηκε στην Αθήνα την Πέμπτη, μια ημέρα πριν από το άτυπο Eurogroup της Σόφιας, ο οποίος ήρθε να σφραγίσει σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα βήματα αλλά και το μεταμνημονιακό πλαίσιο. Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή τρόπο πως η Ελλάδα γίνεται ξανά, τον Αύγουστο, μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης και υπογράμμισε ότι η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια μέσω καθαρής εξόδου. "Εργαζόμαστε για την πιο καθαρή έξοδο, χωρις πιστοληπτική γραμμή", είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αυτό ήταν που προκάλεσε αμηχανία στη Ν.Δ. που είδε το αφήγημά της να γκρεμίζεται. Έφτασε μάλιστα στο σημείο εμμέσως πλην σαφώς να πει ψεύτη μέχρι και τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, με τον Κ. Μητσοτάκη να μιλάει για "φούσκα" και "ψέματα του πρωθυπουργού" περί καθαρής εξόδου. Ωστόσο τα νέα για την Πειραιώς δεν είναι θετικά, αφού τόσο στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό όσο και στο Eurogroup της Παρασκευής υπογραμμίστηκε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα προληπτικής γραμμής στήριξης και νέων μέτρων λιτότητας, επομένως η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι καθαρή.

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της Κομισιόν αποδόμησε άλλο ένα "επιχείρημα" της αντιπολίτευσης και των μίντια που τη στηρίζουν. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η Ελλάδα μετά την απορρόφηση στο ΕΣΠΑ έρχεται πρώτη και στην απορρόφηση κονδυλίων από το Πακέτο Γιούνκερ. Χαρακτηριστικές ήταν οι αντιδράσεις των βουλευτών της Ν.Δ. στο άκουσμα της αποστροφής του Γιούνκερ στη Βουλή.

Οριστική κατάρρευση του αφηγήματος Μητσοτάκη

Βλέποντας το επικοινωνιακό και στρατηγικό αφήγημα να "τελειώνει", η ύστατη και άπελπις προσπάθεια της Πειραιώς, σε συντονισμό με τα φιλικά προς αυτήν Μέσα, ήταν αφενός να υποβαθμιστεί -σχεδόν να εξαφανιστεί- η σημασία της επίσκεψης του προέδρου Γιούνκερ και των όσων είπε, μέσω ενός μονομερούς τρόπου κάλυψης. Η πλειονότητα των ΜΜΕ άλλωστε κράτησε τα όσα είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων "θάβοντας" αυτά που ανέφερε για την καθαρή έξοδο. Αυτό ήταν εμφανές στα δελτία της Πέμπτης και στα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Την ίδια στιγμή παρακολουθήσαμε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια παρερμηνείας και λειψής ενημέρωσης επί των όσων είπε ο υπουργός Οικονομικών στους "Financial Times". Η πραγματικότητα, ξανά, ήρθε να καταρρίψει την καταστροφολογία περί νέων Μνημονίων, επιτήρησης και μέτρων. Ο Ευ. Τσακαλώτος δεν είπε τίποτα καινούργιο, αλλά το αυτονόητο.

Τι ισχύει λοιπόν; Η Ελλάδα βγαίνοντας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα έχει τη μεταπρογραμματική εποπτεία που έχουν όλες οι χώρες που εξέρχονται από αντίστοιχα προγράμματα, όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Σε αντίθεση με τα όσα γράφτηκαν, στο post programme survailance δεν τίθεται θέμα αξιολογήσεων, καθώς αυτές λήγουν με την έξοδο από το πρόγραμμα.

Το μόνο που θα υπάρχει είναι reports με ή χωρίς αποστολές των θεσμών. Αυτά ενδεχομένως να γίνονται, αντί για δύο φορές τον χρόνο, τρεις ή τέσσερις. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά βρίσκονται στο τραπέζι της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για την ολιστική συμφωνία.

Το δεδομένο είναι πως αυτά τα reports δεν θα συνδέονται με προαπαιτούμενα, ούτε με εκταμιεύσεις, παρά μόνο θα περιγράφουν την πορεία της οικονομίας. Αυτό επαναβεβαιώθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής όπου τονίστηκε πως η μεταπρογραμματική εποπτεία θα προσομοιάζει με την εποπτεία στις χώρες που εξήλθαν από προγράμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL