Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Ο... Παρθενώνας στη Μελβούρνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο... Παρθενώνας στη Μελβούρνη

Για μια ακόμα φορά αιφνιδίασε ευχάριστα τον ελληνισμό της Αυστραλίας ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτώρια Ντάνιελ Άντριους. Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των αντιγράφων της ζωφόρου του Παρθενώνα στην πρόσοψη του 15όροφου επιβλητικού μεγάρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, στο κέντρο της αυστραλιανής μεγαλούπολης.

Τα αποκαλυπτήρια της πρώτης «πλάκας» με τα υπέροχα γλυπτά του Παρθενώνα είχαν γίνει πριν από περίπου πέντε μήνες και τώρα η κυβέρνηση της Βικτώρια αναλαμβάνει πλήρως το κόστος της αποπεράτωσης του έργου, που θα μεταφέρει τη λάμψη, την αίγλη και την εικόνα του Παρθενώνα στην «καρδιά» της Μελβούρνης.

«Θέλουμε κάθε κάτοικος της Βικτώρια να θαυμάζει τα γλυπτά του Παρθενώνα για την ομορφιά αλλά και για την πολιτιστική τους σημασία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάνιελ Άντριους. Ο πρωθυπουργός της Βικτώρια επανέλαβε ότι η πολιτειακή κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες που γίνονται για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ ανάλογη θέση έχει εκφράσει και ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης, ηγέτης του Κόμματος των Φιλελευθέρων Μάθιου Γκάι.

Αυτό πάντως που ενθουσίασε τον Ελληνισμό της Αυστραλίας και την ηγεσία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης ήταν ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη χρηματοδότηση του έργου από την τοπική κυβέρνηση έγινε με δική του πρωτοβουλία. Γεγονός ενδεικτικό των ισχυρών δεσμών που έχει αναπτύξει η ομογένεια με την αυστραλιανή κοινωνία αλλά και της επιρροής που ασκεί η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης. Η οποία δεν είναι απλά η φωνή της Ελλάδας, αλλά και ένας ζωντανός οργανισμός, που διαπρέπει στη μακρινή χώρα των καγκουρό, επηρεάζεται από αυτή και την επηρεάζει οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, ακόμα και πολιτικά.

Ο φιλέλληνας πρωθυπουργός της Βικτώρια

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους δείχνει σεβασμό και απεριόριστη εκτίμηση στην ελληνική ομογένεια, και μάλιστα σε μια χώρα όπου ζουν και εργάζονται πολίτες από 180 διαφορετικές εθνικότητες. Ο ίδιος ήταν πάντα ξεχωριστός φιλέλληνας, θερμός υποστηρικτής των εθνικών μας θεμάτων και λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και ειλικρινής συμπαραστάτης της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης είτε με δηλώσεις είτε συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις είτε στηρίζοντας οικονομικά τις δραστηριότητες και τα προγράμματά της. Πρόσφατα μάλιστα έθεσε σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε δημόσια νηπιαγωγεία της Μελβούρνης.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Β. Παπαστεργιάδης χαρακτήρισε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Ντ. Αντριους για τη χρηματοδότηση του έργου με το αντίγραφο της ζωφόρου του Παρθενώνα στην πρόσοψη του Ελληνικού Κέντρου της Μελβούρνης ιστορικής σημασίας και “ένδειξη της ισχυρής σχέσης μεταξύ της κυβέρνησης και της Κοινότητάς μας”.

«Θα είναι το μεγαλύτερο αντίγραφο του Παρθενώνα εκτός της Ευρώπης» δήλωσε ο Β. Παπαστεργιάδης σημειώνοντας ότι «βρίσκεται στην καρδιά της Μελβούρνης από όπου διέρχονται καθημερινά πάνω από 100.000 άτομα» και υπογραμμίζοντας ότι η «…Ακρόπολη της Μελβούρνης» θα είναι μια ορατή υπενθύμιση της ανάγκης για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL