Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Εμμονή στον Μεσαίωνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμμονή στον Μεσαίωνα

Η Γη είναι επίπεδη και σίγουρα δεν γυρίζει. Ο νεοσυντηρητισμός, ο αντι-Διαφωτισμός παρουσιάζεται ως το υπερόπλο της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς απέναντι στην «ηγεμονία της Αριστεράς» στη μεταπολίτευση. Με σκουριασμένα εργαλεία που ξέθαψαν από τις πιο μαύρες σελίδες της Ιστορίας προσπαθούν να απαντήσουν στις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών.

Απαρχαιωμένες θεωρήσεις για την κοινωνία συχνά προβάλλονται με το απαραίτητο λαοφιλές περίβλημα ως σύγχρονες «λύσεις». Φυσικός αρωγός στην προσπάθεια νεοσυντηρητικοποίησης της κοινωνίας τα καλοπληρωμένα τόσα χρόνια με δάνεια αγύριστα και ανύπαρκτες άδειες, ιδιωτικά ΜΜΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, κανείς δεν μπορεί να πει ειλικρινά ότι αιφνιδιάστηκε από τη νέα σκοταδιστική απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών. Αναμενόμενες δυστυχώς και οι ρατσιστικές αντιλήψεις που ακούστηκαν με αφορμή το νομοσχέδιο για την υιοθεσία. Αντί το προφανές, κριτήριο για την αναδοχή, ή την υιοθεσία να είναι η αγάπη για το παιδί, μπήκαν στο στόχαστρο, οι προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Άποψη που στην πραγματικότητα προβάλλει ως μόνη αποδεκτή, την ετερόφυλη παραδοσιακή οικογένεια και αδιαφορεί ότι από τα βέλη τέτοιων ρατσιστικών αντιλήψεων δεν γλιτώνουν καν τα παιδιά, των μονογονεϊκών οικογενειών.

Την ίδια ώρα, από τα ΜΜΕ υποβάλλεται η δριμύτατη καταδίκη ενεργειών διακίνησης ιδεών, σαν να πρόκειται για βομβιστικές επιθέσεις. Οι ρίψεις προκηρύξεων (τρικάκια) από τον Ρουβίκωνα σε πρεσβείες παρουσιάζονται ως «καταδρομικές επιθέσεις» που «αμαυρώνουν» την εικόνα της χώρας. Ο ακτιβισμός απειλεί με τρόπο σχεδόν ταυτόσημο, με την τρομοκρατία, εκτός αν έχει πρόσημο αντισύριζα. Κατά τα άλλα, η τόσο εύθικτη Ν.Δ. στα θέματα τάξης και ασφάλειας, ούτε μία ανακοίνωση δεν έβγαλε για την εγκληματική βία της Ακροδεξιάς ενάντια στους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη...

Παράλληλα, η υπερπροβολή της μικροεγκληματικότητας συστήνει ένα γενικότερο πλαίσιο ανασφάλειας και φόβου με φυσικό συνακόλουθό του, την αναζήτηση μιας εξουσίας στιβαρής, ανελεύθερης και ακραία νεοσυντηρητικής. Η Ν.Δ. θα έρθει έτοιμη να εφαρμόσει το καθόλου καινοφανές κράτος που ονειρεύεται... Ένα κράτος φυλακή, με ανθρωποφύλακες για όλους, ισχυρή αστυνόμευση, κλειστά κέντρα κράτησης και φυλακές τύπου Γ.

Άσκοπο μάλλον μοιάζει, να αναμένει κανείς, η νεοσυντηρητική Δεξιά της χώρας να επιδείξει ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πόσο μάλλον, μέσα στο προεκλογικό κλίμα πόλωσης που με τόση μαεστρία καλλιεργεί δύο χρόνια τώρα και τον μικροκομματισμό που την καθοδηγεί.

Μόνη περίπτωση, αν παρ’ ελπίδα εξυπηρετούν, έστω και ως ασθενές αντεπιχείρημα, όταν απελπισμένα το ψάχνει. Ικανό όμως, να μετατρέψει την επιτυχημένη άριστη Μαρέβα Γκαμπρόφσκι Μητσοτάκη, σε θύμα σεξισμού και η Ν.Δ. να ξεγλιστρήσει διαφεύγοντας την απάντηση, για τη χρηματοδότηση από off shore, εταιρειών της, καθώς και του Πρώτου Θέματος, προπύργιο του νεοσυντηρητισμού και της δημοσιογραφίας των βανδάλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL