Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Καθαρή έξοδος - θολή πληροφόρηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καθαρή έξοδος - θολή πληροφόρηση

"Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά πρωτοσέλιδα απελπισίας" σχολίαζε χθες το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αντικατοπτρίζοντας πλήρως τα όσα διαβάσαμε και ακούσαμε χθες στα φιλικά προς τον Κ. Μητσοτάκη ΜΜΕ στον απόηχο της επίσκεψης Γιούνκερ στην Αθήνα. Ιδίως μετά τα μηνύματα του επικεφαλής της Κομισιόν περί καθαρής εξόδου, παρακολουθήσαμε μια αγωνιώδη προσπάθεια θαψίματος ή μακιγιαρίσματος της είδησης.

Μετά την προσπάθεια του καναλιού στο Φάληρο να εξηγήσει πως ο Τσίπρας βρίσκεται μπροστά σε "μεγάλο εφιάλτη", τα ρεπορτάζ άλλων σταθμών κατέγραψαν τις τοποθετήσεις του Ζ.Κ. Γιούνκερ περί ανάγκης συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και για την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων αξιωματικών "ξεχνώντας" τα όσα είπε για την καθαρή έξοδο. Χθες σειρά πήραν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Σχεδόν εξαφανισμένος ο Γιούνκερ, αλλά σε περίοπτη θέση η δήθεν σύγκρουση Μαξίμου με τον Ευ. Τσακαλώτο με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου στους "Financial Times" περί ενισχυμένης εποπτείας που "θολώνει την καθαρή έξοδο". Για άλλη μια φορά όμως η πραγματικότητα και οι εξελίξεις στο χθεσινό Eurogroup έβαλαν στον πάγο τους μύχιους πόθους της αντιπολίτευσης, που βλέπει πλέον μέρα με τη μέρα κάθε ελπίδα αποτυχίας και "ναυαγίου" της κυβέρνησης να καταρρέει.

Από τη στρέβλωση στην εξαφάνιση

"Θολώνει η καθαρή έξοδος. Σε άλλη γραμμή από Τσίπρα ο Τσακαλώτος, προαναγγέλλει αυστηρή εποπτεία" διαβάσαμε στον κεντρικό τίτλο της "Καθημερινής" του Γ. Αλαφούζου. Σύμφωνα με την "Κ", η μεταμνημονιακή περίοδος θα έχει δεσμεύσεις και εποπτεία υλοποίησης από τους πιστωτές, χωρίς όμως χρηματοδότηση.

Σημειώνεται, μάλιστα, πως ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζει διαφορετική εικόνα από τον πρωθυπουργό, που ανέφερε πως "μετά οκτώ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα γίνεται μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης". Διέφυγαν, φαίνεται, της ιστορικής εφημερίδας οι αντίστοιχες αναφορές του Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Ένθετο στο πρωτοσέλιδο χτύπημα ένα σχόλιο επικαλούμενο το Reuters πως η ΕΚΤ δεν θα αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα εάν η Ελλάδα δεν πάρει προληπτική γραμμή. Διέφυγε, ξανά, η σχετική αναφορά του επικεφαλής της Κομισιόν.

Στην ίδια γραμμή και "Τα Νέα" του Β. Μαρινάκη. "Ομολογία για αυστηρή επιτήρηση" τιτλοφορείται η πρώτη σελίδα, σύμφωνα με την οποία "τινάζεται στον αέρα το αφήγημα Τσίπρα". Παράλληλα γίνεται αναφορά σε "ψήφο εμπιστοσύνης με αστερίσκους από Γιούνκερ", η επίσκεψη του οποίου στην Αθήνα δεν... χώρεσε ούτε σε "μποξάκι".

"Μνημόνιο επί δυο" αποκάλυψε ο Τσακαλώτος σύμφωνα με την πάλαι ποτέ εφημερίδα της μεσαίας τάξης "Φιλελεύθερος". "Στην εποχή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ποιος πληρώνει τα σπασμένα", "αποκαλύπτει" η εφημερίδα στην πρώτη σελίδα, επαναφέροντας το αφήγημα της καταστροφής με "εξοντωτικούς φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που επέβαλαν οι κυβερνήσεις Τσίπρα". Η επίσκεψη Γιούνκερ σε μικρό χτύπημα, στο κάτω δεξιά μέρος της πρώτης σελίδας.

Όταν η πραγματικότητα δεν μας κάνει...

"Τα μέσα ενημέρωσης της διαπλοκής, που επί τρία χρόνια ενημέρωναν το κοινό τους ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. οδηγεί τη χώρα στα βράχια, καταστρέφει την οικονομία, δεν πιάνει τους στόχους, θα φέρει κόφτες, τέταρτο Μνημόνιο, πιστοληπτική γραμμή, νέες δεσμεύσεις και πολλά αλλά, μετά τη χθεσινή επίσκεψη Γιούνκερ και τα ξεκάθαρα μηνύματα που εξέπεμψε για ‘καθαρή έξοδο’ από τα μνημόνια, προφανώς έχασαν τον ύπνο τους. Όχι όμως και την ευρηματικότητά τους" σχολίαζε χθες το Μέγαρο Μαξίμου.

"Όταν η πραγματικότητα δεν τους αρέσει, συνήθως αυτή την πληρώνει στα πρωτοσέλιδα και τα δελτία ειδήσεών τους. Από χθες καταβάλλουν μια ακόμη αξιέπαινη προσπάθεια να θάψουν την είδηση και να μας πείσουν ότι η μέρα είναι νύχτα και το άσπρο μαύρο" τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, το οποίο εύχεται "ολόψυχα περαστικά τόσο στους διευθυντές και τους απελπισμένους ιδιοκτήτες τους όσο όμως και στη δύσμοιρη ενημέρωση".

Κατέρρευσε και το ύστατο αφήγημα

Το απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του φιλικού προς αυτήν Τύπου εντείνεται μέρα με τη μέρα. Στην πασιφανή αμηχανία και τον εκνευρισμό που προκλήθηκε από την παραδοχή Γιούνκερ πως η έξοδος από τα Μνημόνια θα είναι καθαρή, χωρίς νέο πρόγραμμα και με τα στοιχεία για την οικονομία, την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας να είναι θετικά, ήρθε να προστεθεί το χθεσινό Eurogroup.

Και τούτο διότι το ύστατο αφήγημα με αφορμή τις δηλώσεις Τσακαλώτου για την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία, που ερμηνεύτηκε περίπου ως "Μνημόνια για πάντα", νέα μέτρα, αξιολογήσεις και δεσμεύσεις, καταρρίφθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών.

Όπως υπογραμμίστηκε στο Eurogroup, η ενισχυμένη μεταμνημονιακή παρακολούθηση δεν θα αφορά ούτε πιστοληπτική γραμμή ούτε αξιολογήσεις και προαπαιτούμενα ούτε εκταμιεύσεις και, ως εκ τούτου, ούτε πρόγραμμα. Η οικονομία της Ελλάδας θα παρακολουθείται όπως στις χώρες που εξήλθαν των προγραμμάτων.

Η μόνη διαφοροποίηση αφορά τις εκθέσεις, τα λεγόμενα reports παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας, τα οποία θα είναι τρία - τέσσερα, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, όπου ήταν δύο, ένα ανά εξάμηνο. Αυτό δεν συνεπάγεται επιπλέον αποστολές των θεσμών στην Αθήνα. Αυτές θα είναι, όπως όλα δείχνουν, δύο τον χρόνο, όπως ακριβώς προβλέπεται για κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL