Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Άδειασμα Γιούνκερ από τον Μητσοτάκη on camera... / Aποκλείει παράταση προγράμματος και η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άδειασμα Γιούνκερ από τον Μητσοτάκη on camera... / Aποκλείει παράταση προγράμματος και η Ν.Δ.

Συμβιβασμένος με την ιδέα της καθαρής εξόδου, ζήτησε εκλογές για να κρατάει συσπειρωμένα τα στελέχη...

Να... συμβιβάζεται με την προοπτική της "καθαρής εξόδου" από τα Μνημόνια άρχισε η Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, συγκαλώντας χθες το συντονιστικό των τομεαρχών του κόμματός του, αποδύθηκε σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αποδομήσει τη σχετική προοπτική και... όσα είπε κατά την παρουσία του στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κλοντ Γιούνκερ.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό το ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της "Αυγής", ο πρόεδρος της Ν.Δ. όχι μόνο απέκλεισε, πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης, το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος, αλλά άφησε ανοιχτό ακόμη και το σενάριο να ανακοινώσει η κυβέρνηση πως ακυρώνει τις περικοπές συντάξεων!

Το "γάντι" των εκλογών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για "φιέστα καθαρής εξόδου", παρά το γεγονός ότι σ' αυτή την -κατ' αυτόν- "φιέστα" συμμετείχε προχθές και ο Ζ. Κλοντ Γιούνκερ. Μάλιστα, συνέδεσε την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο με εκλογές, επαναφέροντας -έπειτα από αρκετό καιρό, είναι η αλήθεια- το εκλογικό αίτημα στο τραπέζι:

"Αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι κλείνει με επιτυχία τον Αύγουστο ένας κύκλος για τη χώρα, ας κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο. Αν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. εννοούν τα όσα υποκριτικά διαλαλούν, ας δοκιμαστούν. Αν θεωρούν ότι 'Μμνημόνια τέλος', ας θέσουν αυτή την άποψη στην κρίση του λαού" επισήμανε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια συνεδρίαση, οι παριστάμενοι συνέκλιναν στην εκτίμηση - πρόβλεψη πως αποκλείεται η "παράταση" του Μνημονίου, γιατί, όπως φέρεται είπων ο τομεάρχης Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, "κανείς δεν την επιθυμεί, ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι Ευρωπαίοι, πόσω μάλλον επειδή απαιτείται η έγκριση των κοινοβουλίων των εταίρων".

Συν τοις άλλοις ο Μ. Βορίδης φέρεται να ρώτησε τον Κυρ. Μητσοτάκη αν "βλέπει" την ακύρωση στις μειώσεις συντάξεων ή αν η ρευστότητα δίνει περιθώριο στην κυβέρνηση για "παροχές". Το ενδιαφέρον είναι πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. όχι μόνο δεν απέκλεισε το σενάριο ακύρωσης των μειώσεων, αλλά το περιέγραψε και ως... "καμένη γη". "Δεν αποκλείω τίποτα. Ακόμη και να αφήσουν πίσω τους καμένη γη. Και γι' αυτό πρέπει να είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα" φέρεται ειπών ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Μαξίμου: "Αδιόρθωτος ψεύτης και απελπισμένος"

Έντονη ήταν η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. "είτε είναι αδιόρθωτος ψεύτης είτε πολύ απελπισμένος ή και τα δύο". "Την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωνε πως η Ελλάδα τον Αύγουστο βγαίνει με την 'πιο καθαρή έξοδο' από τα μνημόνια, ο ίδιος σε ομιλία του το βράδυ ισχυριζόταν πως 'το τελευταίο μεγάλο ψέμα του πρωθυπουργού είναι η δήθεν καθαρή έξοδος'" τόνισε το πρωθυπουργικό γραφείο, που αναφέρθηκε και στη δήλωση Μητσοτάκη ότι "χρειάζεται οριστική και αμετάκλητη ρύθμιση του χρέους".

"Εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση έδινε μάχη για το ελληνικό χρέος, ο ίδιος έλεγε ότι αυτό 'δεν είναι το πιο θεμελιώδες πρόβλημα' και για να έρθει ανάπτυξη χρειάζονται μόνο 'δραστικές μεταρρυθμίσεις', κυρίως στο Δημόσιο" υπενθύμισε το Μαξίμου διερωτώμενο: "Τελικά ποιος είναι ο ψεύτης; Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κομισιόν ή ο κ. Μητσοτάκης;". "Καιρό είχε να ζητήσει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, αλλά θα αναγκαστεί να περιμένει ακόμα έναν χρόνο. Και μετά άλλα τέσσερα" κατέληξε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL