Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Μειοψηφίες στηρίζουν το κύρος ενός θεσμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μειοψηφίες στηρίζουν το κύρος ενός θεσμού

Μπορεί οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που επιβάλλουν τους κανόνες, είναι οι μειοψηφίες όμως αυτές που ενίοτε που αφήνουν ένα πιο διακριτό στίγμα στην καταγραφή της ιστορίας ίσως αξίζει να τονίσουμε και να υπερτονίσουμε τα ονόματα των μελών της μειοψηφίας που καταγράφηκε στην πρόσφατη ψηφοφορία της ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας.

Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου. Σύμβουλοι Επικρατείας Ιωάννης Μαντζουράνης, Θεόδωρος Αραβάνης, Μιχάλης Πικραμένος και Αναστασία Μαρία Παπαδημητρίου. Τα ονόματα των πέντε δικαστών που μειοψήφησαν στην γκρίζα απόφαση του ΣτΕ για τα βιβλία των Θρησκευτικών του Λυκείου. Τα ονόματα των πέντε δικαστών και το σκεπτικό των οποίων θάφτηκαν κάτω από τη σκόνη που σήκωσε για μια ακόμη φορά η σκοταδιστική απόφαση της πλειοψηφίας. Η υπερτόνιση των ονομάτων και του σκεπτικού τους είναι η ελάχιστη πράξη αναγνώρισης στην άρνησή τους να υποταχθούν στις επιταγές του συντηρητισμού και της οπισθοδρόμησης. Είναι το ελάχιστο ευχαριστώ από όσους και όσες θέλουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε σε μια Δικαιοσύνη με συναίσθηση των ευθυνών της απέναντι στο μέλλον αυτού του τόπου και των ανθρώπων του που αγωνίζονται να κάνουν ένα βήμα μπροστά κόντρα σε όσους επιμένουν να μας τραβούν από το μανίκι προς τα πίσω.

Η μειοψηφία της Ολομέλειας του ΣτΕ, που τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας, επεσήμανε ότι το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις ουδόλως υποχρεώνουν τον νομοθέτη να προσδώσει στο μάθημα των θρησκευτικών ομολογιακό ή κατηχητικό χαρακτήρα, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε όχι με "ανάπτυξη" θρησκευτικής συνείδησης, αλλά με "επιβολή" θρησκευτικής συνείδησης συγκεκριμένου περιεχομένου. Για αυτή τους την άποψη, που δυστυχώς μειοψήφησε και δεν έτυχε της οφειλόμενης δημοσιότητας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την προσπάθειά αυτών των πέντε ανθρώπων να θέσουν εαυτούς στη δημόσια διάκριση μεταξύ δικαστών και "ιεροεξεταστών".

Οι πιο καταρτισμένοι περί τα δικαστικά ίσως να τους γνωρίζουν καλύτερα και να έχουν γνώση της επαγγελματικής διαδρομής και των αποφάσεών των πέντε αυτών ανώτατων δικαστικών. Οι υπόλοιποι που τους "συναντήσαμε" στην πρόσφατη μειοψηφική τους θέση και παρ' ότι μη γνωρίζοντες του παρελθόντος τους, τους οφείλουμε έστω και μόνο γι' αυτήν τους την απόφαση ένα μεγάλο ευχαριστώ που δεν υπέκυψαν στις πιέσεις του κλήρου και άφησαν μια χαραμάδα φωτός να περάσει μέσα από το βαθύ σκοτάδι της πλειοψηφίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL