Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Κ. Γαβρόγλου: "Τη στιγμή που ταυτίζεις την αξιολόγηση με απόλυση την έχεις υπονομεύσει" (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Γαβρόγλου: "Τη στιγμή που ταυτίζεις την αξιολόγηση με απόλυση την έχεις υπονομεύσει" (Video)

Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας εξήγησε την «πολιτική χρήση» που είχε το 152 προεδρικό διάταγμα με βάση το οποίο «αξιολογήθηκαν» διάφοροι εκπαιδευτικοί, ώστε να απολυθούν. «Τη στιγμή που ταυτίζεις με τον οποιονδήποτε τρόπο την όποια αξιολόγηση με απόλυση ουσιαστικά την έχεις υπονομεύσει. Καταργούμε λοιπόν αυτό που ιστορικά καθιερώθηκε στη συνείδηση των ανθρώπων ως μια τέτοια διαδικασία».

Αυτοαξιολόγηση σχολείων, αξιολόγηση στελεχών

«Αρχίζουμε από την αυτοαξιολόγηση των σχολείων» είπε ο Κώστας Γαβρόβλου αναφερόμενος αναλυτικά στον τρόπο που θα γίνει αυτό. «Στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς ο Σύλλογος Διδασκόντων κάνει ένα κατάλογο των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει για παράδειγμα της διαρροής, των μαθημάτων κ.α. και απευθύνεται στις δομές που ιδρύουμε και στις οποίες είναι σχολικοί σύμβουλοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και τα λοιπά».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου, «έρχονται οι αποτιμήσεις των σχολείων και γίνονται οι προγραμματισμοί ώστε να οργανωθούν οι επισκέψεις για παράδειγμα σε σχολεία που έχουν μπούλινγκ θα πάνε ψυχολόγοι. Στο τέλος της χρονιάς θα ελέγξουμε αν επετεύχθησαν οι στόχοι που τέθηκαν».  

Όπως εξήγησε θα γίνεται και αξιολόγηση των στελεχών δηλαδή «όσοι είναι πάνω από διευθυντές που καλούνται να αποτιμήσουν την πορεία των σχολείων».

Ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «οι 150.000 εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να αξιολογηθούν, αλλά όλη η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αυτοαξιολόγηση των σχολείων και την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης» και αναρωτήθηκε «πότε η Πολιτεία ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της στους εκπαιδευτικούς;» προσθέτοντας ότι «όταν η Πολιτεία δεν είναι συνεπής με ποιοι ηθικό δικαίωμα θα αξιολογήσει τους εκπαιδευτικούς;»

«Οπότε πρώτα πρέπει να δημιουργηθούν οι δομές, να αρχίσει ένα εθνικό σχέδιο επιμόρφωσης. Η αξιολόγηση δεν είναι στην ημερήσια διάταξη» είπε παραπέμποντας στο μέλλον αλλά θα το δούμε όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές».

Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς

Ο κ. Γαβρόγλου ενημέρωσε ότι για πρώτη φορά θα περνάνε από διαδικασία μοριοδότησης και συνέντευξης οι περιφερειακοί διευθυντές. «Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και με την αυτοξιολόγηση των σχολείων και τις δομές που θα δημιουργηθούν θα επιλυθούν πολλά προβλήματα. Για πρώτη φορά οι περιφερειακοί διευθυντές που ήταν κυβερνητικές επιλογές θα περνάνε μέσα από μια διαδικασία μοριοδότησης και συνέντευξης» είπε.

Αναφερόμενος τέλος στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ο υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι «ο ΟΑΣΑ έχει ανατρέψει τη λογική της έκθεσης του 2011. Στη νέα έκθεση έχουμε πράγματα που αποκλίνουμε αλλά υπάρχουν και συγκλήσεις όπως ότι αναγνωρίζει ότι για να γίνουν πράγματα στην εκπαίδευση χρειάζεται μεγαλύτερη χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Δήλωσε μάλιστα ότι είναι «απόλυτη η προτεραιότητα της κυβέρνησης για προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών» και όπως δήλωσε «ως το τέλος Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν αριθμός προσλήψεων και σύστημα επιλογής».

Μιλώντας για τα σχολικά γεύματα υπογράμμισε ότι «τα σχολικά γεύματα είναι ένα πρόγραμμα για το οποίο είμαστε εξαιρετικά περήφανοι και διαρκώς επεκτείνεται σε όλο και περισσότερα σχολεία» ενώ «νέα Β’ Λυκείου θα έχουμε από το Σεπτέμβριο».

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL