Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να ωριμάσει!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να ωριμάσει!

Της Γιώτας Πούλου

Πρέπει να επισημάνω ότι το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ έχει μια θετική συμβολική αξία, αφού οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης άφησαν στην άκρη τις κονταρομαχίες του παρελθόντος και έδειξαν πρόθεση να ξεκινήσουν τον διάλογο. Ωστόσο ο σχεδιασμός και το περιεχόμενο του συνεδρίου "ξεφούσκωσαν" τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει. Ο μαξιμαλιστικός του τίτλος πήγε να σώσει στο παρά πέντε τα προσχήματα, αλλά στην πραγματικότητα το συνέδριο, αντί να ασχοληθεί με την "αυτοδιοικητική διακυβέρνηση", κατάντησε μια ακόμα πασαρέλα πολιτικών αρχηγών και επικεντρώθηκε κυρίως στο ζήτημα της απλής αναλογικής αφήνοντας στην άκρη όλα τα ζωτικά διακυβεύματα της Αυτοδιοίκησης. Τα σημάδια ήταν δηλωτικά: Πόσοι σύνεδροι εξέφρασαν απόψεις; Ελάχιστοι και σε άδεια αίθουσα. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε πολύ πριν από τον προβλεπόμενο χρόνο λόγω απουσίας διάθεσης για παρεμβάσεις.

Η μεταρρύθμιση δεν εξαντλείται σε μια νομοθετική πρωτοβουλία, είναι μια συνεχής διαδικασία, χωρίς αρχή και τέλος. Υπάρχουν προτάσεις που μπορούμε να ιεραρχήσουμε σε αυτές που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και σε εκείνες που έπονται της συνταγματικής αναθεώρησης. Υπάρχει το ζήτημα του επιμερισμού των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δύο βαθμούς, αφού καθοριστούν οι τοπικές υποθέσεις, η οικονομική αυτοτέλεια κ.ά., θέματα για τα οποία τα κόμματα δεν δεσμεύτηκαν.

Όσο για την απλή αναλογική, για την οποία γίνεται μεγάλη συζήτηση, την υποστηρίζω για λόγους αρχής, αλλά και ουσίας. Αν την προσεγγίσουμε σωστά και όχι στείρα, θα αποτελέσει κίνητρο για μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών στα τοπικά πράγματα. Το υπάρχον σύστημα, πέρα από τη διαστρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας, δεν είναι απαλλαγμένο από παθογένειες παρασκηνιακών συναλλαγών ή αδιαφανών συμφωνιών.

Η «κυβερνησιμότητα» μπορεί να επιτευχθεί με προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες σε δημόσια δέσμευση. Αυτό γίνεται άλλωστε σε όλη την Ευρώπη. Σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις υπάρχουν ικανοί δημότες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε θέσεις ευθύνης και όλοι μας, οι συμμετέχοντες στην Τοπική Διοίκηση, φιλοδοξούμε να υπηρετήσουμε το καλό του τόπου μας. Ας κριθούμε λοιπόν για την ικανότητά μας, αλλά και για τις προθέσεις μας. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να ωριμάσει!

* Η Γιώτα Πούλου είναι δήμαρχος Λεβαδέων και μέλος της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL