Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Ρ. Δούρου: Το συνέδριο δεν ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις - Ήταν μια ευκαιρία που χάθηκε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρ. Δούρου: Το συνέδριο δεν ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις - Ήταν μια ευκαιρία που χάθηκε

«Διότι η διαβούλευση πρέπει να συμβάλλει στη διαμόρφωση προτάσεων και να μην περιορίζεται σε στείρα αντιπολίτευση». Η ίδια υπογραμμίζει ότι η απλή αναλογική μπορεί να αποτελέσει «τομή στην υπόθεση της Αυτοδιοίκησης καθώς αποτυπώνει τη γνήσια επιλογή των πολιτών». «Σίγουρα δεν οδηγεί στην ακυβερνησία, αλλά δεν είναι και αυτόματος πιλότος που οδηγεί στη γνήσια αντιπροσωπευτικότητα».

 Ειδικότερα, στην συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ρουμελιώτη λέει χαρακτηριστικά:

Ερ: Το πόρισμα του συνεδρίου σηματοδοτεί συγκεκριμένη βούληση των αιρετών για τον μεγάλο βηματισμό προς το νέο μοντέλο της Αυτοδιοίκησης; Δεν ακούγεται αντιφατικός «ο ρόλος της στο πλευρό των πολιτών» όταν εκφράζεται η κάθετη άρνηση στην εφαρμογή της απλής αναλογικής;

Απ: Θεωρώ την απλή αναλογική, τομή στην υπόθεση της Αυτοδιοίκησης καθώς αποτυπώνει τη γνήσια επιλογή των πολιτών. Η επικέντρωση της αντιπαράθεσης στην απλή αναλογική αποτελεί αναχρονισμό και μας πισωγυρίζει στη δεκαετία του 1950 και του 1960, όταν ο Μητσοτάκης ξιφουλκούσε με τον Παπανδρέου για το ζήτημα αυτό. Σίγουρα δεν οδηγεί στην ακυβερνησία, αλλά δεν είναι και αυτόματος πιλότος που οδηγεί στη γνήσια αντιπροσωπευτικότητα. Για να λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής δημοκρατίας, επιβάλλει βαθιά αλλαγή νοοτροπίας. Επιβάλλει, συγκεκριμένα, κουλτούρα συνεργασιών στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και πολιτικών συμφωνιών.

 Αποκαλυπτικό είναι το παράδειγμα της εφαρμογής της στο χώρο των συνδικάτων στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όπου μετά από μια πρώτη αναστάτωση, τα συνδικάτα "βρήκαν το βηματισμό τους" πετυχαίνοντας το σκοπό της απλής αναλογικής: Τη γνήσια αντιπροσωπευτικότητα.

Ερ: Σε τι βαθμό ικανοποιήθηκε ο στόχος του συνεδρίου για την μετάβαση στην Περιφερειακή και Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση; Υπήρξαν καινοτόμες και οραματικές προτάσεις των οποίων ο συγκερασμός θα συντελέσει αποτελεσματικά στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της ΤΑ;

 Απ: Το συνέδριο αυτό διεξήχθη σε μια σημαντική χρονική συγκυρία λόγω της επικείμενης αναθεώρησης Καλλικράτη και της επερχόμενης συνταγματικής μεταρρύθμισης.

 Εκτιμώ ότι δεν ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις αυτές. Ήταν μια ευκαιρία που χάθηκε.

Διότι η διαβούλευση πρέπει να συμβάλλει στη διαμόρφωση προτάσεων και να μην περιορίζεται σε στείρα αντιπολίτευση. Η ΕΝΠΕ έχει καταθέσει προτάσεις ήδη από το προηγούμενο συνέδριό της, χωρίς όμως να γίνει δυνατή η σύνθεση, ενόψει αυτού του κοινού συνεδρίου.

Από την πλευρά της και η Περιφέρεια Αττικής έχει καταθέσει εγκαίρως προτάσεις για μια πραγματική μεταρρύθμιση - τομή της ΤΑ.

Συνοπτικά αναφέρω μόνο ότι οι προτάσεις μας αφορούν τα ζητήματα των μητροπολιτικών λειτουργιών, των κρατικών αρμοδιοτήτων, τους τομείς άσκησης πολιτικής.

Ειδικότερα έχουμε επεξεργαστεί προτάσεις που αφορούν τη συνταγματική κατοχύρωση: της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης, των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, της οικονομικής αυτοτέλειας.

 Ερ: Ζητήσατε από τις Ενώσεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην Επιτροπή για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπου τις έχει καταθέσει ήδη η Περιφερειακή Αρχή Αττικής. Εκτιμάτε ότι θα συνεκτιμηθούν και ποιες θεωρείται περισσότερο σημαντικές για τη μετάβαση στη νέα εποχή της Αυτοδιοίκησης;

 Απ: Εκτιμώ ως σημαντικό το ζήτημα της ορολογικής και δημοσιονομικής αυτοδιοίκησης αλλά όταν έθεσα σε άρθρο μου το θέμα της ορολογικής αυτοτέλειας των Περιφερειών, αντέδρασαν έντονα οι δήμαρχοι.

Η οικονομική αυτοτέλεια συνεπάγεται ότι θα πάρουμε τους φόρους και μαζί το βάρος και την ευθύνη αυτής της αυτονομίας.

Μια ευθύνη που αποφεύγουν ακριβώς εκείνοι που αποδυνάμωσαν τους ιστορικά πιο αυθεντικούς θεσμούς άσκησης λαϊκής κυριαρχίας.

Τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκείνοι, που, με τα μνημόνια την αποστέωσαν.

Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Θυμόμαστε. Αλλά, δεν αρκεί να θυμόμαστε, πρέπει να μαθαίνουμε και να ενεργούμε. Να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, που χωρίς να βαραίνουν τον προϋπολογισμό, μπορούν να σηματοδοτήσουν μια νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης. Χωρίς διαφθορά, χωρίς γραφειοκρατία, που συχνά είναι το άλλοθι της πρώτης.

Και ας μου επιτραπεί εδώ μια αναφορά στον απαξιωτικό τρόπο που αναφέρονται ορισμένοι σε δήθεν υψηλά ποσοστά διαφθοράς στην ΤΑ, όπως ειπώθηκε σε προηγούμενο συνέδριο της ΕΝΠΕ από βουλευτή της νυν αντιπολίτευσης. Όχι, δεν είμαστε περισσότερο διεφθαρμένοι από ό,τι οι βουλευτές. Απλά τα επίσημα στοιχεία δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα λόγω του θεσμού της βουλευτικής ασυλίας, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθούν αντιμέτωποι με μια καταγγελία, συχνά και ανώνυμη, πολλές φορές εντελώς αβάσιμη, σε βάρος τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL