Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ερντογάν στριμωγμένος και επικίνδυνος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερντογάν στριμωγμένος και επικίνδυνος

Το ότι ο Ερντογάν ήταν και παραμένει σκληρός παίχτης στη διεθνή σκηνή και κυρίαρχος στην Τουρκία ουδείς το αμφισβητεί. Έχει κερδίσει όλες -και τις 12- εκλογικές μάχες που έδωσε τα τελευταία χρόνια και εδώ και τέσσερις ημέρες ρίχνεται στη μάχη και για τη 13η. Αν θα αποδειχθεί γρουσούζικη ή όχι, θα το ξέρουμε όταν θα κλείσουν οι κάλπες των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 24ης Ιουνίου. Το ενδεχόμενο να χάσει ο Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το νέο ραντεβού για μια νέα νίκη δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά δεν θεωρείται καθόλου πιθανό. Από το 2015 το κόμμα του κυριαρχεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση τώρα ενισχύεται και από τη συμμαχία με το ακροδεξιό κίνημα των Γκρίζων Λύκων του Μπαχτσελί, ενώ ουδείς από την αντιπολίτευση είναι σε θέση να αμφισβητήσει την πολιτική του κυριαρχία στο εσωτερικό. Δεν φαίνεται να απειλείται από κανέναν παρά μόνο από τον εαυτό του και τις επιλογές του.

Ο Ερντογάν συγκαταλέγεται στους ηγέτες που τους αρέσει η πρόκληση και το «παιχνίδι» στην κόψη του ξυραφιού. Η άσκηση πολιτικής στο όριο. Στον Ερντογάν αρέσει, για παράδειγμα, η πολιτική νομιμοποίηση των επιλογών του μέσα από τις εκλογές αλλά μόνο αφού έχει επιβάλλει σιγή σε κάθε διαφορετική φωνή, αφού έχει εξουδετερώσει με κάθε θεμιτό και κυρίως αθέμιτο τρόπο τους αντιπάλους του και όταν είναι σίγουρος ότι θα τις κερδίσει. Παλιότερα αυτό γινόταν περισσότερο από ιδιοσυγκρασία, τώρα γίνεται και από ανάγκη.

...Πικρές οι βουλές του Αλλάχ

Μέχρι πρότινος απολάμβανε την ηγεμονία του στο εσωτερικό της χώρας ενώ ονειρευόταν και σχεδίαζε τη νεκρανάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη μετατροπή του πολιτεύματος της χώρας σε σουλτανάτο με... σουλτάνο τον ίδιο. Τώρα αποδεικνύονται... πικρές οι βουλές του Αλλάχ. Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο πόλεμος στη Συρία και η εύθραυστη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας δεν δυσκολεύουν απλώς τα μεγαλομανή του σχέδια, αλλά απειλούν να τα τινάξουν στον αέρα. Ο ίδιος ο Ερντογάν μπορεί να βλέπει τη δημοτικότητά του στην Τουρκία να πλησιάζει στο ζενίθ, ταυτόχρονα όμως βλέπει το κύρος του στο εξωτερικό να αγγίζει το ναδίρ. Οι σχέσεις του με την Ευρώπη έχουν διαρραγεί πλήρως, το «παιχνίδι» στο διπλό ταμπλό του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας έχει εξοργίσει τις ΗΠΑ και τους ατλαντικούς συμμάχους, ενώ η συμπόρευση με τον Πούτιν και την Τεχεράνη μοιάζει ευκαιριακή και μόνο σταθερή και αδιατάραχτη δεν είναι.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Ερντογάν είναι απομονωμένος, νιώθει «στριμωγμένος» και συμπεριφέρεται σαν θηρίο σε κλουβί, και μάλιστα τραυματισμένο. Και αυτό τον κάνει απρόβλεπτο στις αντιδράσεις του και επικίνδυνο στις επιλογές και τις αποφάσεις του. Ποντάρει στον φανατισμό, στο αντι-ευρωπαϊκό μένος και στα εθνικιστικά ένστικτα των ψηφοφόρων και θέλει να τους οδηγήσει στις κάλπες περισσότερο με το θυμικό και λιγότερο με τη λογική και την ευαισθησία. Με όλα να κινούνται στο όριο.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι μπαίνουμε σε μια ακόμα πιο δύσκολη περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα, στο Αιγαίο και στην Κύπρο θα ενταθούν και θα κλιμακώνονται ανάλογα με τα στοιχεία των... δημοσκοπήσεων. Ως χώρα οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για ένα ιδιαιτέρως θερμό δίμηνο. Θα ειπωθούν πολλά και θα ακουστούν ακόμα περισσότερα και ακραία. Απαιτείται προσοχή, σύνεση και κυρίως ψυχραιμία. Και εξυπνάδα. Για να μη δώσουμε στον Ερντογάν διέξοδο στα αδιέξοδά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL