Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Αποτελεσματική πρωτοβουλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποτελεσματική πρωτοβουλία

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Άγκυρα. Το ψήφισμα, όπως και η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, δεν αποτελούν κινήσεις συμβολικής μόνο σημασίας, αλλά διαμορφώνουν θετικό κλίμα υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Ιδιαίτερα για το ψήφισμα, το οποίο ζητεί την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και καλεί τις τουρκικές αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης, θα πρέπει να επισημανθούν δύο παράμετροι.

Η πρώτη αφορά τη συναίνεση που υπήρξε στην Ευρωβουλή. Είναι από τις λίγες φορές που όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν σε ένα κοινό ψήφισμα και το στήριξαν. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 607 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 18 αποχές. Είναι ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Έλληνες ευρωβουλευτές και να υπάρξει συνέχεια τόσο στις παρεμβάσεις τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών όσο και στην καταγγελία των προκλητικών και επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ψήφισμα αλλά και οι παρεμβάσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών μπορούν να αποτελέσουν μια βάση για συνέχιση των προσπαθειών και στήριξη της ελληνικής διπλωματίας.

Η δεύτερη αφορά την επιτυχημένη πρωτοβουλία της ευρωομάδας της Αριστεράς και τις σωστές κινήσεις που έγιναν από την ευρωομάδα του ΕΛΚ και τις άλλες για τη διαμόρφωση της κοινής πρότασης. Ήταν μια σωστά οργανωμένη και πετυχημένη διπλωματική κίνηση στο πλαίσιο της Ε.Ε., που έφερε θετικό αποτέλεσμα. Μακριά από "πατριωτικές" κορώνες, μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και "παιχνίδια πατριδοκαπηλίας". Ήταν μια αποτελεσματική πρωτοβουλία και πέτυχε με τους σωστούς διπλωματικούς χειρισμούς.

Η πρωτοβουλία αυτή, που οδήγησε στο ψήφισμα εναντίον της Τουρκίας, ας μη μείνει όμως εξαίρεση. Τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση και εισέρχεται σε μια δίμηνη νευρική προεκλογική περίοδο, αντίστοιχες πρωτοβουλίες διαμόρφωσης διεθνών συμμαχιών και αξιοποίησης συσχετισμών μπορούν να έχουν "οδηγό" τα θετικά από τους χειρισμούς που έφεραν τη διπλωματική επιτυχία στην Ευρωβουλή. Ας κρατήσουμε, εκτός από το ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, και το μήνυμα για το πώς μια πρωτοβουλία μέσα από τους θεσμούς και τα όργανα της Ε.Ε. γίνεται αποτελεσματική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL