Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Κοίτα ποιος μιλάει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοίτα ποιος μιλάει

Του Χρίστου Σίμου, δημοσιογράφου

Στις 16 Μαΐου 2017, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απέστειλε στην Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, μια επιστολή με θέμα την αντιμετώπιση των fake news. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιούνκερ ζητούσε από την Επίτροπο να εξετάσει τις προκλήσεις που δημιουργούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες για τις δημοκρατίες σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάδοση των ψευδών ειδήσεων και να προχωρήσει στη συγκρότηση ενός σχεδίου που θα περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Στις 19 Μαρτίου 2018, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στην τελετή εγκαινίων, που έγινε στη Σύρο, του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έγραψε στο twitter το παρακάτω σχόλιο: «Λυπηρό ότι η συγχρηματοδότηση από την ΕΕ της ιστορικής ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων αποσιωπήθηκε στη σημερινή κάλυψη των εγκαινίων. Σε μια εποχή που η Ευρώπη βάλλεται, σημαντικό να τονίζεται ο ρόλος της ΕΕ στην αναπτυξιακή ανάταξη της χώρας. @CorinaCretuEU».

Το συγκεκριμένο σχόλιο αναπαρήχθη αυτούσιο από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και από την πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ. Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι έκανε ειδικό ρεπορτάζ σε δελτίο ειδήσεων του, με την ανταποκρίτρια του στις Βρυξέλλες να αναφέρεται στο εξαιρετικά πρωτοφανές γεγονός της απόκρυψης της συγχρηματοδότησης. Τι εννοούσε λοιπόν ο Μ. Σχοινάς;

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα, η οποία είχε πραγματοποιηθεί το πρωί της 19ης Μαρτίου 2018, λίγη ώρα νωρίτερα δηλαδή από το σχόλιο του Μ. Σχοινά, είχε ρητή αναφορά στη συγχρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς, πού εντόπισε την αποσιώπηση ο Μ. Σχοινάς; Μήπως στον τρόπο στον οποίο παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ; Μήπως, πιο συγκεκριμένα, στον τρόπο που παρουσιάστηκε από την ΕΡΤ, που είχε μεταδώσει ζωντανά τη συγκεκριμένη εκδήλωση;

Στις 20 Μαρτίου, μετά από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, απαντώντας σε μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο Μ. Σχοινάς επανήλθε ισχυριζόμενος πως «η αναφορά στην κάλυψη -και όχι στην ομιλία του ΠΘ- των εγκαινίων ήταν σαφής. Η σύγκριση με τα περσινά εγκαίνια των διωρύγων στα Τέμπη με τη παρουσία της Επιτρόπου @CorinaCretuEU και την δέουσα προβολή της ΕΕ ακόμη σαφέστερη».

Το σχόλιο αυτό έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Κι αυτό διότι η κάλυψη είναι μια λέξη η οποία παραπέμπει στον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ χειρίζονται ένα γεγονός ή, ενδεχομένως, στην συμπερίληψη ή όχι μιας θεματικής από του διοργανωτές του γεγονότος και όχι στη λίστα των προσκεκλημένων στο γεγονός. Είναι σαφές, λοιπόν, πως ο Μ. Σχοινάς είχε σαφή στόχευση κι αυτή δεν ήταν τα ΜΜΕ, η πλειονότητα των οποίων, βεβαίως, είχε δημοσιεύσει τα σχόλια του άνευ σχολιασμού. Αφού λοιπόν ο Μ. Σχοινάς απέτυχε πρωτογενώς, επιχείρησε να επανακάμψει υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση έπρεπε να είχε καλέσει την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής... Τι σχέση έχει η κλήση της Επιτρόπου με την «κάλυψη», αυτό μόνο ο Μ. Σχοινάς είναι σε θέση να το γνωρίζει. Εκτός αν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, το οποίο προβλέπει την παρουσία Επιτρόπων στα εγκαίνια τους.

Στις 22 Μαρτίου 2018, το πρωτοσέλιδο Των Νέων, εφημερίδας που προσδιορίζεται ως «φιλο-ευρωπαϊκή» εμφάνιζε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα να τυγχάνει φωτογραφικής διάταξης σχετικά με τις συντάξεις των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος. Το συγκεκριμένο θέμα αναπαρήχθη επίσης από την πλειονότητα των ΜΜΕ. Στις 26 Μαρτίου 2018, η εφημερίδα δημοσίευσε την απάντηση του Μ. Μπαλαούρα χωρίς να προβεί σε κάποιο σχολιασμό ή ανταπάντηση. Στις 29 Μαρτίου, ο βουλευτής επανήλθε καταθέτοντας εξώδικο στο οποίο επισήμανε ότι η εφημερίδα δεν είχε τηρήσει τις διατάξεις του νόμου περί επανόρθωσης. Η εφημερίδα δημοσίευσε την αποστολή του εξωδίκου στις 3 Απριλίου, προσθέτοντας και τα όσα είχαν λεχθεί πολλές μέρες νωρίτερα από τον αρμόδιο υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο.

Στις 27 Μαρτίου 2018, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αρέσκεται να παρουσιάζει τον εαυτό του ως στέλεχος του «ευρωπαϊκού τόξου», σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το θέμα της Novartis, για το οποίο ο ίδιος φέρεται να εμπλέκεται. Την ίδια μέρα, η Εφημερίδα των Συντακτών είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ σχετικά με τις εκθέσεις του πρώην αντιπροέδρου της Novartis στην Ελλάδα, Κώστα Φρουζή, και τις εκθέσεις των προϊσταμένων του από τη μητρική εταιρεία στην Ελβετία, για το διάστημα 2010-2014, οι οποίες περιείχαν ρητές αναφορές για τις σχέσεις που είχε αναπτύξει με υπουργούς και πρωθυπουργούς των κυβερνήσεων κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο Ευ. Βενιζέλος, λοιπόν, όταν ρωτήθηκε με αφορμή τη σχετική ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από το ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην οποία ένα σκάνδαλο που αφορά το χώρο της υγείας έχει μετατραπεί σε πολιτικό σκάνδαλο, με ευθύνη, προφανώς, της κυβέρνησης. Δεν απάντησε ούτε για το περιεχόμενο των εκθέσεων, ούτε αν αυτές αληθεύουν ή όχι, ούτε για το αν ο ίδιος είχε κάποια σχέση με τα όσα αναφέρονται σε αυτές.

Στις 27 Μαρτίου 2018, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα διοργάνωσε εκδήλωση στην Αθήνα με τίτλο «Fake news, στο ραντάρ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των πολιτικών και των δράσεων τις οποίες προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.

Το μόνο που μένει λοιπόν είναι να ευχηθώ καλή επιτυχία στο επόμενο συνέδριο για τα fake news.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL