Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Δεν ήξερε ο "άνθρωπος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν ήξερε ο "άνθρωπος"

Δεν ήξερε -όπως είπε στο δικαστήριο- ο 60χρονος από την Καρδίτσα πως απαγορεύεται να καρφώνεις γάτες με το ψαροντούφεκο και να τις αφήνεις να αργοπεθαίνουν βασανιστικά σε ένα κλουβί. Ε, τι να κάνουμε τώρα; Αφού δεν το ήξερε ο άνθρωπος. Να τον στείλουμε φυλακή για κάτι που δεν ήξερε; Ένα χρόνο με αναστολή λοιπόν και πάμε στην επόμενη υπόθεση, απεφάνθη το δικαστήριο και ούτε γάτα ούτε ζημιά για τον σαδιστή της διπλανής μας πόρτας. Γιατί περί αρρωστημένου σαδισμού πρόκειται όταν προσελκύεις με τροφή ένα ανυποψίαστο ζώο, το παγιδεύεις σε ένα μεταλλικό κλουβί και το “σουβλίζεις” ζωντανό με το καμάκι του ψαροντούφεκου, αφήνοντάς το να ξεψυχήσει αιμορραγώντας στην αυλή του σπιτιού σου. Ένας σαδισμός που βρίσκει ελαφρυντικά στην άγνοια του νόμου και στον πρότερο έντιμο βίο του δράστη που επιστρέφει τελικά στο σπίτι του με έναν μικρό λεκέ στο ποινικό του μητρώο.

Φόλες, βιντεοσκοπημένα βασανιστήρια που αναρτώνται με περηφάνια στο Διαδίκτυο, πυροβολισμοί, πυρπολήσεις, ψαροντούφεκα είναι μερικές από τις φρικιαστικές μορφές κακοποίησης ζώων που περνούν καθημερινά στα ψιλά της αρρωστημένης πραγματικότητας που μας περιβάλλει. Και πίσω από όλα αυτά κάποιος ανώνυμος γείτονας. Κάποιος που τον συναντάμε καθημερινά στον φούρνο της γειτονιάς, στο καφενείο, στην πλατεία, στη διπλανή θέση του λεωφορείου. Ένας από εμάς αλλά όχι σαν κι εμάς. Γιατί η βία προς τα ζώα δεν σταματά ποτέ στα ζώα. Είναι μια βία που εξελίσσεται, μετακυλίεται και επαναπροσδιορίζει τους στόχους της στο ευρύτερο περιβάλλον του θύτη.

Και αν αποδεχθεί κανείς πως όπως είπε και ο Γκάντι, “το μεγαλείο ενός έθνους και η πρόοδος στις ηθικές αξίες κρίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα”, τότε το έλλειμμα ηθικών αξιών που παρατηρείται στο εσωτερικό της κοινωνίας μας είναι τόσο μεγάλο και ανησυχητικό που δεν επιτρέπει την προχειρότητα και την ανεκτικότητα με τις οποίες εμφανίστηκε να αντιμετωπίζει την κακοποίηση των ζώων το αποσυρθέν σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ας ελπίσουμε πως στο νέο σχέδιο νόμου δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φαινόμενο της ελάφρυνσης των ποινών για τους σαδιστές της διπλανής μας πόρτας. Ας ελπίσουμε σε έναν νέο νόμο που πέραν των κανονιστικών διατάξεων θα περιέχει και ένα βήμα παιδαγωγικής προόδου ως προς την κατεύθυνση της ειρηνικής συμβίωσης της κοινωνίας μας με τα ζώα και σεβασμού των δικαιωμάτων τους. Η συνέχεια σε περίπου ένα μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL