Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Πόση ελευθερία είναι αρκετή και ανεκτή;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Πόση ελευθερία είναι αρκετή και ανεκτή;

«Η Δημοκρατία είναι το λιγότερο ανήθικο πολίτευμα», Ελευθέριος Βενιζέλος. Η Μαριέλε Φράνκο ήταν δημοτική σύμβουλος και ενεργό μέλος του κινήματος για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βραζιλία. Ήταν ακτιβίστρια και έχοντας μεγαλώσει σε μια από τις φτωχότερες συνοικίες του Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Φαβέλα ντε Μάρε, αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των φτωχών. Είχε απήχηση στο κοινό. Είχε το δικαίωμα να αντιδρά ως ελεύθερος πολίτης. Γι’ αυτό και άσκησε κριτική στην παρουσία της στρατιωτικής αστυνομίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που στόχευε με αυτό τον τρόπο στη μείωση της εγκληματικότητας. Την επομένη της ανάρτησής της στο Twitter δολοφονήθηκε.

Στην Ισπανία το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας πραγματοποιήθηκε παράνομα, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές. Ο επικεφαλής των αυτονομιστών, Κάρλες Πουτζντεμόν, με την εξουσία, που του έδωσε η θέση του, διοργάνωσε ένα δημοψήφισμα. Εντυπωσιακή η αγανάκτηση των Καταλανών, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση.

Εκλογές διεξάγονται παγκόσμια. Ο κόσμος έχει εκλάβει την ψήφο του πια ως μέσο έκφρασης οργής, αγανάκτησης, έλλειψης ανοχής. Οι δυσαρεστημένοι, ίσως καταλήγουν σε λανθασμένες επιλογές, γιατί η αγανάκτηση δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Αυτό όμως συνιστά και τη δημοκρατία. Το ότι κάτι αποφασίζεται από την πλειοψηφία, δεν σημαίνει ότι θα είναι και σωστό.

Κάθε πλευρά λειτουργεί όπως κρίνει, χωρίς κανέναν (αυτό)περιορισμό. Παράδειγμα η οικογένεια- σπείρα, ανατίναζε ΑΤΜ με τη διαδεδομένη από το Διαδίκτυο μέθοδο «PLOFKRAAK». Είχαν ανάγκη χρήματα, τα έπαιρναν. Κάποιες από τις ομάδες δραστών ήταν σεσημασμένοι ληστές. Όταν όμως ολόκληρη οικογένεια, μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, τότε η κατάσταση ξεφεύγει από τη λογική των ληστών. Ο καθένας που έχει ανάγκη χρήματα, μπαίνει στη διαδικασία να τα πάρει, με όποιο μέσο;

Ένα κόμμα που χρειάζεται οικονομική ενίσχυση, την παίρνει από όπου μπορεί. Ως θεωρία συνωμοσίας ή στο πλαίσιο της σκανδαλοθηρίας, υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα κατά καιρούς. Άνευ αποδείξεων. Τώρα στη Γαλλία, δυνατό εταίρο της Ευρώπης, αντιμετωπίζει τέτοιες κατηγορίες ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας.

Η ελπίδα βρίσκεται στο όνειρο. Ελπίδα γεννά η ιστορική φράση «Έχω ένα όνειρο» για έναν κόσμο καλύτερο, όταν διατυπώνεται ξανά διά στόματος της εγγονής του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κατά της οπλοκατοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL