Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Φωνή υπέρ του Αφρίν στον Βύρωνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Φωνή υπέρ του Αφρίν στον Βύρωνα

Lukman Ahmad, "Κούρδισσα μαχήτρια", 2017

Του Άλκη Φαρμάκη*

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση με θέμα «Η τραγωδία του Αφρίν, τραγωδία και της Ευρώπης», που οργάνωσε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βύρωνα το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) στις 22 Μαρτίου 2018. Κεντρικός ομιλητής, ο καταγόμενος από το Κομπάνι Ιμπραχέμ Μουσλέμ, διπλωματικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα του κόμματος Δημοκρατική Ένωση της Συρίας, που εκπροσωπεί τους κουρδικής καταγωγής πολίτες της πολύπαθης αυτής χώρας της Μ. Ανατολής.

Στην ομιλία του ο κ. Μουσλέμ αναφέρθηκε εκτενώς στους αγώνες για τη δημοκρατία και ειρήνη των Κούρδων της Συρίας, ιδιαίτερα στα χρόνια μετά την έναρξη του πολυαίμακτου πολέμου, το 2011. «Αν είχε πέσει το Κομπάνι, θα είχε πέσει όλη η Μέση Ανατολή στα χέρια του ISIS» τόνισε με έμφαση προσθέτοντας ότι η περιοχή της Ροτζάβα και το Αφρίν ζούσαν σε ειρήνη παρά τον επταετή πόλεμο.

"Χιλιάδες άνθρωποι" -τόνισε- "που διώκονταν από το τυραννικό καθεστώς Άσαντ ζήτησαν καταφύγιο στο Αφρίν". Υπογράμμισε επίσης ότι το Αφρίν δεν ηττήθηκε από τον τουρκικό στρατό και την αεροπορία, αλλά οι υπερασπιστές του επέλεξαν να μην δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων προστατεύοντας έτσι τον άμαχο πληθυσμό.

Μιλώντας για το όραμα του κόμματός του για το μέλλον της Συρίας ο Κούρδος αγωνιστής είπε ότι στόχος του δεν είναι η απόσχιση από την αραβική χώρα, αλλά η συμβίωση διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκειών στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής ομοσπονδιακής δομής, προσθέτοντας ότι το καθεστώς Άσαντ θέλει να γυρίσει τον τροχό της ιστορίας πίσω στο 2011, ενώ το Ισλαμικό Χαλιφάτο 1.400 χρόνια πίσω.

Σε ερώτηση πώς συνδέεται ο αγώνας του Αφρίν με το Κυπριακό και τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Μουσλέμ εξήγησε ότι ενδεχόμενη απόκρουση της τουρκικής επιδρομής στη βόρεια Συρία θα ανέκοπτε την επιθετικότητα της Άγκυρας, κυρίως κατά της αξιοποίησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Επικρίνοντας τη στάση όλων των μεγάλων δυνάμεων που εμπλέκονται στη συριακή τραγωδία, τόνισε ότι το κουρδικό κίνημα δεν επιθυμούσε ούτε επιθυμεί να παίξει το παιχνίδι καμιάς εξ αυτών, αφού π.χ. η Ρωσία, παρ' ότι δήλωνε την υποστήριξή της στο πρόγραμμα του PYD, ταυτόχρονα ζητούσε την υποστήριξή του στο καθεστώς Άσαντ, το δε συριακό καθεστώς, αντί να υψώσει τη σημαία της Συρίας στα σύνορα με την Τουρκία, στην ουσία επέτρεψε και διευκόλυνε την τουρκική επιδρομή στο Αφρίν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Πάνος Τριγάζης, που συντόνισε την εκδήλωση, χαρακτήρισε «σκέτη προπαγάνδα» την κατηγορία της Άγκυρας εναντίον του PYD ότι αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση διερωτώμενος «πώς είναι δυνατόν μια τρομοκρατική οργάνωση να οικοδομεί θεσμούς δημοκρατίας στις περιοχές που ελέγχει και να επιδιώκει την επίλυση του Συριακού με διάλογο και ειρηνικά μέσα». Επίσης αναφέρθηκε στο ήδη αναπτυσσόμενο ευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης με το αγωνιζόμενο Αφρίν, διαβάζοντας δελτίο Τύπου του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου, που είχε συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς με την Πλατφόρμα Αλληλεγγύης προς το Αφρίν, η οποία συσπειρώνει 94 οργανώσεις από όλη την Ευρώπη.

Παρεμβάσεις έγιναν από τον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και αντιπρόεδρο του ΠΑΔΟΠ Παύλο Ναθαναήλ, καθώς και από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα Κώστα Αγγέλη, ο οποίος τόνισε ότι ο Δήμος Βύρωνα προγραμματίζει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες σειρά εκδηλώσεων για την ειρήνη και τη διεθνή αλληλεγγύη.

Το ποίημά της για τον Αϊλάν, το προσφυγόπουλο από τη Συρία που βρέθηκε νεκρό στις ακτές της Αλικαρνασσού το 2015, διάβασε η ποιήτρια Γιώγια Σιώκου, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων Κώστας Βλάμης παρομοίασε την επιδρομή στο Αφρίν με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο λέγοντας ότι ειρηνευτική επιχείρηση είχε χαρακτηριστεί η εν λόγω εισβολή και «κλάδος ελαίας» η επιχείρηση στο Αφρίν.

Τέλος, ο Γιώργος Ταβουλάρης, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, στην παρέμβασή του τόνισε ότι ένα ευρωπαϊκό κίνημα νεολαίας για την ειρήνη χρειαζόταν χθες, προσθέτοντας ότι οι κουρδικές κοινότητες στην Ευρώπη ήδη κινητοποιούνται και το ίδιο οφείλουν να κάνουν όλες ανεξαιρέτως οι δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας.

* Ο Άλκης Φαρμάκης είναι ειδικός γραμματέας και υπεύθυνος επικοινωνίας του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL