Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Τουρισμός με τον πόνο του άλλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρισμός με τον πόνο του άλλου

Μια εκδρομή στις ελληνικές “φαβέλες” διαφημίζει η βρετανική εφημερίδα "Guardian" σε χθεσινό της δημοσίευμα που υπόσχεται στους συμμετέχοντες μοναδικές και αξέχαστες εμπειρίες στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Σάμου και σε τοπικά οινοποιεία. Με λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και κάποιους δυστυχείς ξεριζωμένους θα δοκιμάσουν οι Βρετανοί τουρίστες τη γλυκόπικρη γεύση της ελληνικής πραγματικότητας εν μέσω της προσφυγικής κρίσης. Με τη βοήθεια ενός Έλληνα δημοσιογράφου από την Σάμο, οι τουρίστες θα γνωρίσουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα “ιθαγενών”, “μεταναστών” και “αλληλέγγυων” έναντι 2.500 στερλινών.

Και πριν βιαστεί κανείς να πει πως είναι ακριβό το συγκεκριμένο πακέτο του "Guardian", έχει και συνέχεια, καθώς οι τουρίστες την τέταρτη ημέρα του ταξιδιού τους θα επισκεφθούν την Αθήνα όπου θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τους “ιθαγενείς” θύματα της οικονομικής κρίσης. Ένας πρώην υπουργός μάλιστα έχει επιστρατευθεί ή ενοικιασθεί από τους διοργανωτές ώστε να ξεναγήσει τους τουρίστες στην Αθήνα της φτώχειας, της ανεργίας, των αστέγων και των μεγάλων διαδηλώσεων. Η διαφήμιση του "Guardian" γίνεται ακόμη πιο προβληματική καθώς υπόσχεται και συναντήσεις των τουριστών με Έλληνες αξιωματούχους στον Πειραιά!

Η εκδρομή του "Guardian" στην Ελλάδα της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης θυμίζει έντονα τη μόδα της τελευταίας δεκαετίας με τις τουριστικές ξεναγήσεις στις φαβέλες του Ρίο όπου ευκατάστατοι παραθεριστές έρχονται έναντι υψηλού ανταλλάγματος σε επαφή με τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την πορνεία και την παιδική εγκληματικότητα των παραγκουπόλεων της Βραζιλίας. Εκδρομές στα πρότυπα των αφρικανικών σαφάρι, μόνο που στη θέση των άγριων ζώων μπαίνουν πλέον φτωχοί, πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο όνομα μιας εμπορευματοποιημένης ευαισθητοποίησης των κατοίκων του “πρώτου κόσμου” οργανώνονται εκδρομές σε χώρες του “τρίτου κόσμου” όπου μεταξύ των παροχών σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων και πλούσιων πρωινών πλασάρονται και οι περιηγήσεις στους καταυλισμούς των προσφύγων και στις φτωχογειτονιές των μεταναστών. Τουρισμός με τον πόνο του άλλου, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτής της νέας ταξιδιωτικής φάμπρικας που κάποιοι στήνουν στην πλάτη των “ιθαγενών” αλλά και με τις πλάτες κάποιων γηγενών που έναντι αμοιβής θα παίξουν τον ρόλο του ντόπιου ξεναγού στο σαφάρι της φτώχειας και της δυστυχίας.

Παρ' ότι είναι αναφαίρετο εμπορικό δικαίωμα του "Guardian" να διαφημίζει και να πουλάει τη φτώχεια και τα προβλήματα των άλλων, παρ' ότι είναι δικαίωμα του κάθε δημοσιογράφου και του κάθε πρώην υπουργού να παίξει έναντι αμοιβής τον ρόλο του ξεναγού, δεν έχει κανένα δικαίωμα κανένας αξιωματούχος να παίξει τον ρόλο του μαϊντανού. Αυτό να είναι ξεκάθαρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL