Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Γεννηματά - Θεοδωράκης "αδειάζουν" Βενιζέλο για το σύνταγμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γεννηματά - Θεοδωράκης "αδειάζουν" Βενιζέλο για το σύνταγμα

Με σφοδρή αντεπίθεση σε ολόκληρη την κεντρική στρατηγική της Φ. Γεννηματά και του Κινήματος Αλλαγής επανήλθε ο Ευ. Βενιζέλος, με αφορμή το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, θεωρώντας ότι με αυτήν την κίνηση η Χαρ. Τρικούπη απευθύνεται στην κυβέρνηση σε μια περίοδο κατά την οποία ο ίδιος προσβλέπει στη συγκρότηση “μετώπου” κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, σχολιάζοντας αναφορικά με την απαντητική επιστολή Τσίπρα προς την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, με τη φράση "τα λέμε στη Βουλή για το τι είναι προοδευτικό και τι όχι", κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη έδειξαν να μην "κόβουν" τις γέφυρες διαλόγου, όπως θα επιθυμούσε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μια μέρα νωρίτερα η Φ. Γεννηματά είχε προσπεράσει την κατηγορηματική διαφωνία που εξέφρασε με άρθρο του ο Ευ. Βενιζέλος για την πρωτοβουλία της για ανακίνηση του ζητήματος, αποστέλλοντας σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς. Χθες ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίστηκε εξαιρετικά ενοχλημένος που δεν ζητήθηκε η γνώμη του, μίλησε για “πρωτοβουλία που προκαλεί σύγχυση στρατηγικής στο Κίνημα Αλλαγής”, και για θολή γραμμή ζητώντας κατάργηση των ίσων αποστάσεων και την επομένη των εκλογών, συνεργασία με το πρώτο κόμμα (σ.σ.: που εκτιμά ότι θα είναι η Ν.Δ.). Η Χαρ. Τρικούπη του απάντησε ότι τόσο η ανακίνηση του θέματος όσο και οι προτάσεις καθεαυτές αποτελούν απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου. Επιπλέον έμμεση απάντηση προς τον Ευ. Βενιζέλο αποτελεί και η επιλογή του Στ. Θεοδωράκη να δημοσιοποιήσει -αμέσως μετά- τις προτάσεις του Ποταμιού, που ζητάει αναθεώρηση.

Βενιζέλος: "Όχι" ίσες αποστάσεις

Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες ανακίνησης του ζητήματος “μίνι” αναθεώρησης και επιστολών προς τους αρχηγούς από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι “είναι κινήσεις οι οποίες δημιουργούν στρατηγική σύγχυση, διότι, εκεί που έχεις στο στόχαστρο την επίθεση που κάνει η κυβέρνηση κατά των θεσμών, καλείς την κυβέρνηση, από ίση απόσταση, να σου πει εάν συμφωνεί και εάν συμφωνεί και η αξιωματική αντιπολίτευση”.

Δείχνοντας ακριβώς ότι η ουσιαστική διαφωνία του είναι πολιτική και αφορά τη συνεννόηση που προϋποτίθεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι “αντιφάσκει με τη βασική στρατηγική επιλογή μας να προστατεύσουμε το σύνταγμα και τους θεσμούς και να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο δημοκρατίας και κράτους δικαίου και προστασίας των θεσμών απέναντι σε αυτό που γίνεται, που εγώ στη Βουλή είπα, μιλώντας με πολύ μεγάλη σαφήνεια, ότι φτάνει στο όριο της εσχάτης προδοσίας”.

Εξήγησε ότι, ακόμα κι αν συμφωνήσει η Ν.Δ., “που δεν συμφωνεί προφανώς, δεν αρκεί αριθμητικά, αριθμητικά εξαρτάσαι από τη συμφωνία του κ. Τσίπρα”. “Άρα”, συνέχισε, “απευθύνεσαι αυτή τη στιγμή σε αυτόν που κατηγορείς ότι παραβιάζει το σύνταγμα και αντί να λες ‘ζητώ εφαρμογή του συντάγματος’, λες ‘ανοίγω μία συζήτηση για αναθεώρηση, έστω περιορισμένη’, που δεν είναι και τόσο περιορισμένη, διότι μιλάμε για μάξι θέματα, για όλα τα μεγάλα θέματα”.

Στον ίδιο σκληρό τόνο προς τη Φ. Γεννηματά είπε ότι “δεν μπορείς να παίζεις με το σύνταγμα υπό συνθήκες θεσμικής κρίσης όταν έχεις απέναντί σου μία κυβέρνηση η οποία εκβιάζει τους θεσμούς” και την κατηγόρησε ουσιαστικά ότι ζητάει συναίνεση πρωτίστως από τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι χωρίς εκείνον δεν υπάρχει πλειοψηφία 151 ώστε να κινηθεί η διαδικασία και η επόμενη Βουλή, με 180 βουλευτές, να συντελέσει την αναθεώρηση.

Ζήτησε (ξανά) ευθέως από τη Φ. Γεννηματά να εγκαταλείψει τη στρατηγική των “ίσων αποστάσεων” από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.: “Γιατί η παράταξη θα πείσει ως δημοκρατική παράταξη που εκφράζει το δημοκρατικό Κέντρο, την Κεντροαριστερά, θα πάει μπροστά όταν έχει καθαρή γραμμή. Την αυτονομία δεν την κατακτάς λέγοντας ‘έχω ίσες αποστάσεις’, την κατακτάς λέγοντας ουσιαστικά και υπεύθυνα πράγματα”. Δεν θα σε ψηφίσει ένας ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ επειδή είσαι κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα προτιμήσει τον μικρό λαϊκιστή έναντι του μεγάλου λαϊκιστή” σχολίασε.

“Συνεργασία χωρίς το πρώτο κόμμα δεν υπάρχει αριθμητικά, εκτός εάν θέλεις να οδηγήσεις τη χώρα ξανά σε εκλογές με απλή αναλογική και εκεί να είσαι έτοιμος να πεις τι ακριβώς προτείνεις, τι είδους συμφωνίες προτείνεις, με ποιους και γιατί και πώς και τι θα γίνει στο ενδιάμεσο” δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος. Διαφωνώντας με ενδεχόμενο δεύτερο γύρο, χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι “κάθε εβδομάδα που χάνεται είναι όχι απλώς επιβλαβής, είναι θανατηφόρα για τη χώρα”.

“Δεν είμαι ένα στέλεχος”

Διευκρίνισε ότι δεν θα συμφωνήσει προσωπικά με την ψήφο του σε ενδεχόμενη αναθεώρηση σχολιάζοντας ότι “η αναθεώρηση του συντάγματος είναι εκτός πάσης κομματικής πειθαρχίας”. Είπε ότι ο ίδιος έχει υποχρέωση να μιλά στο όνομα της αλήθειας και του εθνικού συμφέροντος και δεν τον ενδιαφέρει καμία μικροκομματική σκοπιμότητα.

Αναρωτήθηκε, αφού η Φ. Γεννηματά δεν ρώτησε τον ίδιο ή και τον Ανδ. Λοβέρδο, τότε ποιον ρωτά το κόμμα. “Δεν είμαι”, είπε, “ένα στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, δεν είμαι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είμαι ένας καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου που επιφορτίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και, στη συνέχεια, από τον Κώστα Σημίτη με το βαρύ καθήκον του γενικού εισηγητή της αναθεώρησης του συντάγματος από το 1995 έως το 2001, που έγινε η μεγαλύτερη και πιο συναινετική αναθεώρηση. Κανένα πρόβλημα της χώρας -η οικονομική κρίση, τα ελληνοτουρκικά, η ανάπτυξη, η έξοδος από το Μνημόνιο- δεν συνδέεται με το σύνταγμα, κανένα πρόβλημα δεν είναι πρωτίστως συνταγματικό ή ανυπερθέτως συνταγματικό”.

Η απάντηση της Χαρ. Τρικούπη

Αμέσως μετά τα “πυρά” Βενιζέλου, η Χαρ. Τρικούπη προχώρησε σε απάντηση μέσω διαρροής από πηγές της. Συγκεκριμένα υπενθύμιζαν ότι “το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής από την επιτροπή που συστάθηκε και οποιοσδήποτε μπορούσε εκεί να καταθέσει την άποψή του. Στην επιτροπή συμμετείχαν καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, έγκυροι νομικοί και τέως δικαστικοί καθώς και πολιτικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής". Συμπλήρωσαν δε ότι "η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της μίλησε για τη θέση και τις προτάσεις που διαμορφώθηκαν και, αφού τέθηκαν υπόψη των συνέδρων, εγκρίθηκαν αποτελώντας απόφαση του συνεδρίου".

Απάντηση Θεοδωράκη

Παίρνοντας τη “σκυτάλη” των “απαντήσεων” προς τον Ευ. Βενιζέλο, ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι “το Ποτάμι το έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, πριν από τέσσερα χρόνια” ότι “η χώρα έχει ανάγκη από μια γενναία αναθεώρηση του συντάγματος. Να μην χάσουμε και αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο”.

Είπε ότι αυτή η Βουλή πρέπει να αποφασίσει, με πλειοψηφία 180 βουλευτών, ποιες θα είναι οι αναθεωρητέες διατάξεις, ώστε η επόμενη Βουλή με 151 βουλευτές να οριστικοποιήσει τις αλλαγές. Ανέφερε ότι “το σύνταγμα και η αναθεώρησή του δεν είναι υπόθεση της κυβέρνησης, είναι όλου του Κοινοβουλίου” και πως “ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσουν, λοιπόν, στη συγκεκριμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής. Στη δήλωσή του παραθέτει 11 κωδικοποιημένες προτάσεις - στόχους μιας αναθεώρησης.

Φ. Γεννηματά προς Αλ. Τσίπρα: “Τα λέμε στη Βουλή”

Με ένα σχόλιο που επιδέχεται ερμηνειών, αλλά δεν μπορεί να εκληφθεί ως αρνητικό, κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής ανέφεραν μετά την απαντητική επιστολή του Αλ. Τσίπρα προς τη Φ. Γεννηματά: “Τα λέμε στη Βουλή για το τι είναι προοδευτικό και τι όχι”. Συμπλήρωναν επίσης ότι “αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κινηθεί σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όχι με βάση εξωθεσμικές και παρακοινοβουλευτικές που χρησιμοποιούσε έως τώρα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL