Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
Αλ.Τριανταφυλλίδης: Ανελκύσαμε ναυάγια υποσχέσεων δεκαετιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ.Τριανταφυλλίδης: Ανελκύσαμε ναυάγια υποσχέσεων δεκαετιών

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Συζητάμε στη Θεσσαλονίκη για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Κεντρικής Μακεδονίας, αφού πρώτα δρομολογήσαμε την επούλωση πληγών πολλών δεκαετιών» τονίζει στην «Αυγή» ο Αλ. Τριανταφυλλίδης λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα της Περιφέρειας έχει πλέον φωνή - θέση - παρέμβαση».

Ο Αλ. Τριανταφυλλίδης υπογραμμίζει ότι «αναδείξαμε και ανελκύσαμε ναυάγια υποσχέσεων δεκαετιών για τη Θεσσαλονίκη», όπως το μετρό, ο ΟΑΣΘ, το αεροδρόμιο «Μακεδονία», ο ΟΛΘ, οι νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας, η απόδοση στην κοινωνία των πρώην στρατοπέδων του Παύλου Μελά και του Κόδρα, η συγκρότηση του Οργανισμού Προστασίας του Θερμαϊκού κόλπου.

Ο Αλ. Τριανταφυλλίδης σημειώνει ότι «η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να υποφέρει από την αποβιομηχάνιση» παρατηρώντας ότι η κυβέρνηση έχει πάρει σχετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες όμως «δεν αρκούν», καθώς «χρειάζονται άμεσες επενδυτικές ενέσεις για να μειωθούν δραστικά τα ποσοστά της ανεργίας».

- Ποια αναμένεται να είναι τα βασικά ζητήματα που θα αναδειχθούν στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Κ. Μακεδονίας;

Με τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα της περιφέρειας έχει πλέον φωνή - θέση - παρέμβαση που καταγράφεται και αναδεικνύεται θεσμικά μέσω των αναπτυξιακών συνεδρίων. Καθορίζει προτεραιότητες με την ανοιχτή δημοκρατική διαβούλευση, όπου συμμετέχουν όλοι. Παρά τις όποιες διαφορές μας, μας ενώνει η κοινή αγωνία για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.

Κάνουμε πράξη την άποψή μας ως ΣΥΡΙΖΑ: δεν επιδιώκουμε να μιλήσουμε εξ ονόματος ή για λογαριασμό της κοινωνίας, αλλά να καταστήσουμε την κοινωνία και τις συλλογικότητες πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Συμμετείχα μαζί με πολλούς συντρόφους στη σπορά της πρότασης για την οργάνωση των αναπτυξιακών περιφερειακών συνεδρίων καταθέτοντας ανάλογη πρόταση στις 12 Μαΐου 2015 από το βήμα της Βουλής, μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των επίκαιρων ερωτήσεων.

Καταλύτης η προσωπική ενασχόληση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και ο στρατηγικός γεωπολιτικός ρόλος που της προσέδωσε με τις διεθνείς συναντήσεις κορυφής με ηγέτες άλλων χωρών στη πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Καταφέραμε λοιπόν να συζητάμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Κεντρικής Μακεδονίας, αφού πρώτα δρομολογήσαμε την επούλωση πληγών πολλών δεκαετιών.

Αξιοποιώντας το κοινοβουλευτικό εργαλείο των επίκαιρων ερωτήσεων του βουλευτή προς τους υπουργούς, με συνεχείς παρεμβάσεις και όπου χρειαζόταν με επίμονη και διαρκή δημιουργική πίεση, με μότο «Η Θεσσαλονίκη μας ενώνει», επιχειρήσαμε να κόψουμε δρόμο, να κερδίσουμε χρόνο, το χαμένο έδαφος των προηγούμενων δεκαετιών.

Αναδείξαμε και «ανελκύσαμε ναυάγια υποσχέσεων δεκαετιών» για τη Θεσσαλονίκη, όπως:

- Το σταματημένο μέχρι το 2015 μετρό Θεσσαλονίκης, εδώ και δύο χρόνια τρέχει βολίδα, τόσο στην κεντρική γραμμή όσο και στις επεκτάσεις του προς Καλαμαριά και Δυτική Θεσσαλονίκη, με ορατό χρόνο ολοκλήρωσης και απόδοσης στους Θεσσαλονικείς το 2019.

- Η εξυγιαντική τομή - νέα σελίδα στον ΟΑΣΘ, μετά από 60 χρόνια, φέρνει περισσότερα λεωφορεία στους δρόμους, νοικοκυρεμένη και χρηστή διοίκηση και λιγότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες στις στάσεις.

- Οι πρώτες νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας λειτουργούν ήδη στη Δυτική Θεσσαλονίκη και τα μεγάλα νοσοκομεία ενισχύονται με νέους γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ άνοιξε και το νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων.

- Τα πρώην στρατόπεδα του Παύλου Μελά και του Κόδρα αποδόθηκαν στη κοινωνία για να αποτελέσουν χώρους αναψυχής, πολιτισμού και ψυχαγωγίας για την καθημερινότητα των πολιτών, στη Δυτική Θεσσαλονίκη και την Καλαμαριά.

- Συγκροτείται με τη συμμετοχή όλων των φορέων ο Οργανισμός Προστασίας του Θερμαϊκού κόλπου, της θαλάσσιας αυλής της Θεσσαλονίκης, με στόχο την απορρύπανση και την παραγωγική αξιοποίησή της.

- Επιταχύναμε τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» για να καταστεί διεθνής τουριστικός κόμβος και η Θεσσαλονίκη διεθνής τουριστικός προορισμός.

- Επανεκκινήσαμε τον ΟΛΘ για να υποστηριχθούν οι παραγωγικές-επιχειρηματικές δράσεις της Βόρεια Ελλάδας και να καταστεί το λιμάνι μας διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο.

- Σε ποια άλλα ζητήματα πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να δοθεί έμφαση; Ποιες είναι οι ιδιαίτερες αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης;

Κορυφαίο έλλειμμα - αίτημα δεκαετιών των Θεσσαλονικέων και των Μακεδόνων, η ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που τώρα αρχίζει να γίνεται πράξη, με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θεμελιώθηκε, η ιστορική μνήμη της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της πόλης αναδείχθηκε.

Η ανάπλαση και ο επανασχεδιασμός του ιστορικού χώρου της HELEXPO - ΔΕΘ με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του, τον εκσυγχρονισμό των περιπτέρων του εθνικού εκθεσιακού φορέα, αλλά και ο καθορισμός ζώνης πρασίνου και περιπάτου στην καρδιά της πόλης προχωρά.

Η ανάδειξη των δύο σταθμών του μετρό Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου. Ολοκληρώνονται το 2022, για να καταστούν εκτός από μεταφορικούς κόμβους και επισκέψιμοι εμβληματικοί τουριστικοί - αρχαιολογικοί χώροι, που θα αναδεικνύουν τη διαχρονική Θεσσαλονίκη της αρχαίας, της ρωμαϊκής και της νεότερης εποχής.

- Μια μεγάλη «πληγή» της Θεσσαλονίκης είναι η ανεργία. Πέρα από τη συνολική αναπτυξιακή προοπτική, ποια ειδικότερα μέτρα πρέπει να ληφθούν;

Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να υποφέρει από την αποβιομηχάνιση και τη μετεγκατάσταση των παραγωγικών της μονάδων στις γειτονικές χώρες. Συνεχίζει να υποφέρει από την υψηλή ανεργία νέων και γυναικών.

Επιχειρήσαμε με τα κοινωφελή προγράμματα για 15.000 άνεργους, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή κατά απόλυτη προτεραιότητα στους δήμους της Θεσσαλονίκης, να μειώσουμε τη σφοδρότητα του προβλήματος.

Οι 200 εργαζόμενοι του 2015 στο μετρό αυξήθηκαν σε 2.000. Οι προσλήψεις αυτές, μαζί με τις προσλήψεις στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου, του TAP, έδωσαν ανάσες.

Αρκούν; Όχι δεν αρκούν. Χρειάζονται άμεσες επενδυτικές ενέσεις για να μειωθούν δραστικά τα ποσοστά της ανεργίας.

- Πώς είδατε το επεισόδιο με τον Ι. Σαββίδη και τη διακοπή του πρωταθλήματος; Τι πρέπει να γίνει ώστε να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα;

Είναι σαφές, με το πέρασμα των ημερών, ότι η απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρων, η απόπειρα κανιβαλισμού, ανθρωποφαγίας και κοινωνικού ρατσισμού, που καταγράφηκαν, έπεσαν στο κενό. Τα πράγματα ήρθαν σε μια πιο ψύχραιμη, νηφάλια και ορθολογική βάση. Μετά και τη δική του διπλή συγγνώμη, ο πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης ανέλαβε πρωτοβουλία για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ως προς τον αθλητικό τομέα, η ισονομία και η ισοπολιτεία, καθώς και η ευνομία και η ευταξία στους αγωνιστικούς χώρους, είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL