Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ο Αλ. Τσίπρας ενεργοποιεί όλους τους διπλωματικούς διαύλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας ενεργοποιεί όλους τους διπλωματικούς διαύλους

Όλους τους διπλωματικούς διαύλους ενεργοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στην προβληματική στάση της Τουρκίας συνολικά, την προκλητικότητα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, και φυσικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, προκειμένου να ενταθεί ο συντονισμός αλλά και η πίεση προς τη γείτονα χώρα για την ταχεία επιστροφή τους. Οι προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού φαίνεται ότι τυγχάνουν στήριξης, εκτός από την Ε.Ε., και από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Η ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει καμία υποχωρητικότητα από την πλευρά της και εκτιμά παράλληλα ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διπλωματικής εξομάλυνσης των σχέσεων. Κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούν τόσο η Ελλάδα όσο και οι διεθνείς οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ. Το ΥΠΕΘΑ και το ΥΠΕΞ έχουν κάνει τις διπλωματικές ενέργειες που όφειλαν στο πλαίσιο των πραγματικών διαστάσεων του ζητήματος, αυτών ενός μεθοριακού περιστατικού, με τον Αλ. Τσίπρα να ξεδιπλώνει τις κλιμακούμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες που είχε προαναγγείλει από την αρχή.

Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες από όπου εστάλη αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, σε συνέχεια και της πρόσφατης δήλωσης Τουσκ - της σκληρότερης που έχει υπάρξει εκ μέρους Ε.Ε. Η στήριξη της χώρας και του αιτήματός της υποστηρίχθηκε παράλληλα από τις ΗΠΑ, διά των σαφών διαδοχικών δηλώσεων του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ τις τελευταίες ημέρες ότι οι ΗΠΑ δεν νίπτουν τας χείρας τους. Ως ιδιαίτερης σημασίας και ενδιαφέροντος αξιολογείται η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον Βλ. Πούτιν, ενόψει και της συνάντησης που αναμένεται να έχει προσεχώς ο Ρώσος Πρόεδρος με τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

"Πρέπει να προβληματιζόμαστε από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή και να είμαστε πολύ ευθείς και σαφείς ως προς την τουρκική πλευρά, ως προς τις υποχρεώσεις τους και κυρίως ως προς τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου", δήλωνε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής, όπου στο περιθώριο είχε σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες. Σημειώνοντας την αναγκαιότητα “στήριξης όλων των κρατών-μελών ενάντια σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες”, τόνιζε ότι παράλληλα με το ευθύ μήνυμα “πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου”, επισημαίνοντας ότι και στις δύο υποθέσεις, του Σόλσμπερι και της Τουρκίας, “πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας”.

Σκληρή γλώσσα από τις Βρυξέλλες εν όψει Βάρνας

Το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής καταγράφηκε έντονα επικριτικό για την τουρκική προκλητικότητα σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και την εισβολή στο Αφρίν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δείπνο των ηγετών το βράδυ της Πέμπτης είχε στο “μενού” τη δυσαρέσκεια πολλών κρατών - μελών για τις εξελίξεις, προϊδεάζοντας ότι ο Ντ. Τουσκ, ως αποδέκτης αυτού του κλίματος, θα το μεταφέρει προς τον Ρ. Τ. Ερντογάν στη σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας, στη Βάρνα, τη Δευτέρα.

Εμφανής η ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα προς την Τουρκία και από το σχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που είχε γνωστοποιηθεί την Πέμπτη το βράδυ. “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει αυστηρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο πέλαγος και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο και την Ελλάδα”, τονιζόταν. Συνοδευόταν με τη σημείωση - μήνυμα για σύντομη επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί με τη σύλληψη Ευρωπαίων πολιτών. Αλλά και την “υπενθύμιση” εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών της υποχρέωσης της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την προειδοποίηση προς την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο διατύπωσε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ζητώντας την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών. Η δυσαρέσκεια εκ μέρους και του γαλλογερμανικού άξονα ειδικότερα εκφράστηκε από Μακρόν - Μέρκελ με δηλώσεις καταδίκης για την επέμβαση στο Αφρίν.

Οι ΗΠΑ “δεν νίπτουν τας χείρας τους”

Ήδη από τα μέσα της εβδομάδας ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, από την Ανδραβίδα όπου βρέθηκε για να παρακολουθήσει την πολυεθνική άσκηση Ηνίοχος 2018, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο, έστειλε το μήνυμα ότι “οι ΗΠΑ είναι πλήρως προσηλωμένες στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών", σημειώνοντας ότι στηρίζουν τις προσπάθειες "της κυβέρνησης Τσίπρα”. "Υποστηρίζουμε τις ελληνικές ενέργειες για τη διατήρηση της επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές και ελπίζουμε ότι αυτό το θέμα θα επιλυθεί σύντομα", δήλωσε.

Επανήλθε δε με νεότερες δηλώσεις του για να υπογραμμίσει για το θέμα των δύο στρατιωτικών: "Δεν νίπτουμε τας χείρας μας. Το αντίθετο” και να σημειώσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Παρέμβαση Πούτιν στον Ερντογάν

Την Πέμπτη, που ξεκινούσαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Βλ. Πούτιν, προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του. Στην ημίωρη και πλέον τηλεφωνική συνομιλία τους, επιβεβαιώθηκε η “καλή χημεία” ανάμεσά τους και πέραν της ελληνορωσικής συνεργασίας, συζήτησαν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις ευρωρωσικές σχέσεις αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στη στάση της Τουρκίας. Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Βλ. Πούτιν τον ενημέρωσε “για τη ουσία της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες για την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και κυρίως την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας σε διάφορα μέτωπα. Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι έχει γνώση των πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και αναγνώρισε τη σημαντική συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού σε αυτό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι σύντομα θα συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο και θα του θέσει τα θέματα που έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πρόσκληση Τσίπρα στο Κρεμλίνο

Όπως γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Βλ. Πούτιν προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Ρωσία. Κατά πληροφορίες, εντός του δεύτερου εξαμήνου του '18. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ το φθινόπωρο, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ρωσία στο έργο της μικτής διυπουργικής των δύο χωρών (που αναμένεται να συγκληθεί σύντομα).

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις ευρωρωσικές σχέσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βλ. Πούτιν επανέλαβε τις ρωσικές θέσεις για την υπόθεση Σκριπάλ, με τον Αλ. Τσίπρα να επισημαίνει ότι το ζήτημα έχει επιβαρύνει πολύ τις ευρωρωσικές θέσεις. Θέση του πρωθυπουργού είναι ότι η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα και σε συνεργασία και με τη Ρωσία, όπου είναι αναγκαίο. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα τηρεί σαφώς τις δεσμεύσεις της ως χώρα - μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αλλά υποστηρίζει σταθερά τον διάλογο και τη συνεργασία Ε.Ε./ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιστροφή σε ψυχροπολεμικές λογικές δεν βοηθά κανέναν.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός για την υπόθεση, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ότι "πρέπει να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον βρετανικό λαό, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διερευνήσουμε το ζήτημα περαιτέρω και να λειτουργήσουμε με μεγάλη υπευθυνότητα". Αλλά και η τοποθέτησή του στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει την υπόθεση Σόλσμπερι, με τρόπο προσεκτικό και υπεύθυνο: “Αποφασιστική καταδίκη του γεγονότος, χωρίς όμως να φτάνουμε σε ακραία ένταση με Ρωσία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL