Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Σελίδα της Eπιστροφής στο χθες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σελίδα της Eπιστροφής στο χθες...

Με οδυνηρή έκπληξη πληροφορηθήκαμε εν έτει 2018 (!) την προχθεσινή απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την "αντισυνταγματικότητα" της υπουργικής απόφασης του τότε υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη για τις αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Όταν η πλειοψηφία του ΣτΕ, οδηγούμενη από μια απόλυτα δογματική και ακραία "ελληνοχριστιανική" θεώρηση του συντάγματός μας, κρίνει "αντισυνταγματική" την υπουργική απόφαση που άνοιγε δρόμο σε μια σύγχρονη, δημοκρατική, ανεκτική διδασκαλία των Θρησκευτικών, τότε προσφέρει μόνο επιστροφή στο παρελθόν, που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις αξίες των σημερινών μαθητών, της σημερινής κοινωνίας.

Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ με τη "βαρύτητά" της έρχεται να προστεθεί σε ένα γενικότερο κλίμα φωνασκούντων σκοταδιστικά και φανατικά, που στην τωρινή συγκυρία δεν είναι μόνον ανώφελος αναχρονισμός, αλλά και τυφλή επανάληψη των πιο στεγνών απόψεων και πρακτικών. Περάσαμε κι εμείς από τα θρανία παλαιότερα (άλλοι πιο πρόσφατα) και θυμόμαστε τι σημαίνει αρτηριοσκληρωτικός κατηχισμός, ασφυκτική ομολογιακή παρέμβαση σε μικρές και νέες ηλικίες. Δεν ξεχνάμε πόσο αδιέξοδη και βαρετή ήταν η από "καθέδρας" επιβολή ενός θρησκεύματος, όπως δεν ξεχνάμε και τις ξεχωριστές περιπτώσεις όσων δασκάλων με ανοιχτό πνεύμα προσπαθούσαν να μας δώσουν την ουσία του χριστιανισμού, της αναζήτησης του Θεού μακριά από την υποκρισία των "εκτελεστών" κάθε γνήσιας προβληματικής και ανησυχίας.

Μια τέτοια σκοταδιστικού τύπου απόφαση μας προβληματίζει πολύ σοβαρά για το σήμερα και το αύριο της πορείας της κοινωνίας, της δημοκρατίας, των θεσμών μας. Ελπίδες μας αφήνει η στάση της μειοψηφίας, που σιωπά επισημαίνει ότι "το σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις ουδόλως υποχρεώνουν τον νομοθέτη να προσδώσει στο μάθημα των Θρησκευτικών ομολογιακό ή κατηχητικό χαρακτήρα"!

Στη δημοκρατία μας όλοι και όλα κρίνονται διαρκώς και αυτή η απόφαση του ΣτΕ θα κριθεί επίσης πολλαπλώς και διαρκώς, γιατί η σηματοδότηση που δίνει, η επίδραση που θα ασκήσει, σε αντίθεση με την προσπάθεια που έκανε η υπουργική απόφαση (που έγινε ώς τώρα αποδεκτή από εκπαιδευτικούς και μαθητές), είναι άκρως προβληματική και βαριά.

Με διαρκή στόχο των προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων για αναβαθμισμένη, σύγχρονη, πλουραλιστική, ουσιώδη και ανεκτική εκπαίδευση, τέτοιες αποφάσεις έρχονται σαν σκοταδιστική τροχοπέδη και απαιτούν τη συντονισμένη απάντηση και στάση από όλους όσοι επιμένουν και εργάζονται για να μην γυρίζουμε προς τα πίσω...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL