Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ανάρμοστες σχέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάρμοστες σχέσεις

του Μανώλη Κοττάκη*

Την περασμένη Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε στην παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Λουκέρη για τον Καραμανλή στο ΕΒΕΑ. Το πρόσωπό του δεν έλαμπε από αυτοπεποίθηση, όπως άλλες φορές, ήταν 'σιδερωμένο' από την ένταση των ημερών. Το Σάββατο το βράδυ επικοινώνησε μαζί μου. Ήταν μια δύσκολη μέρα γι' αυτόν. Η "Δημοκρατία" είχε αποκαλύψει, πρωτοσέλιδα, τα ραβασάκια που έστελνε στο γραφείο του στο Υπουργείο Υγείας ο αντιπρόεδρος της Novartis Φρουζής σε ιταμό ύφος σε δεύτερο ενικό. Η "Εφημερίδα των Συντακτών" είχε αποκαλύψει εσωτερική έκθεση της Novartis του 2017, που συνιστούσε στα στελέχη της να μην έχουν καμία επαφή με τον κ. Γεωργιάδη, επειδή φέρεται ως "εμπλεκόμενος". Η Ν.Δ. απέφυγε να τον καλύψει με ανακοίνωσή της αυτή τη φορά (όπως είχε κάνει με τον Αντώνη Σαμαρά την προηγουμένη), εξέδωσε, όμως, ανακοίνωση συμπαράστασης στον Νίκο Κοτζιά για τη σφαίρα που του εστάλη. [...]

Η φωνή του -ήταν 8 το βράδυ- είχε ένταση. Δεν έκανα το λάθος να του ζητήσω διευκρινίσεις για την ουσία της υπόθεσης. Ρώτησα μόνον πώς επέτρεπε, Υπουργός Υγείας ων, να του απευθύνεται έτσι και να του δίνει εντολές σε ιταμό ύφος ο αντιπρόεδρος μιας πολυεθνικής εταιρείας: "Να παρακολουθείς εκ του σύνεγγυς καθημερινά και προσωπικά την εξέλιξη των ανωτέρω θεμάτων" - "Σε παρακαλώ, σταμάτα τους πειραματισμούς της ΕΠΥ" - "Δες από κοντά γιατί, ενώ χρήματα υπάρχουν, δεν φθάνουν στα νοσοκομεία"... Μου απήντησε ότι η επιστολή με το συγκεκριμένο ύφος είχε αποσταλεί σε σύμβουλό του, ίσως σε αυτόν το επώνυμο του οποίου λήγει σε -άκης, όχι στον ίδιο.

Δεν με ικανοποίησε η απάντησή του. [...] Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει με τον Άδωνι. Τον Ιούνιο, ο ίδιος παραδέχθηκε στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία ότι άλλαξε το Δ.Σ. του "Ερρίκος Ντυνάν", κατόπιν τηλεφωνικής υποδείξεως γνωστού τραπεζίτη, προκειμένου, αν και δεν είχε αρμοδιότητα, "να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες". Τον Σεπτέμβριο απαθανατίστηκε σε selfie της συμφοράς με τη Μέρκελ και γνωστό αμφιλεγόμενο επιχειρηματία που κάποτε δραστηριοποιείτο στην εμπορία όπλων, προφανώς για να δείξει προς τα μέσα ότι είναι ισχυρός. Πολιτικά μιλώντας λοιπόν (τα ποινικά τα αγνοώ), υποστηρίζω ότι πρόκειται για συμπεριφορές που δεν συνάδουν προς το αξίωμά του. Άλλο οι σχέσεις με την υγιή επιχειρηματικότητα, που δεν πρέπει να ποινικοποιούνται, και άλλο αυτά τα "σταμάτα", τα "άλλαξε Δ.Σ." και "τρέχα για φωτό".

* Απόσπασμα του πρωτοσέλιδου άρθρου του διευθυντή της εφημερίδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL