Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Οι δύο νέες άγνωστες συναντήσεις Σαμάρα - Novartis
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δύο νέες άγνωστες συναντήσεις Σαμάρα - Novartis

Δύο άγνωστες έως τώρα συναντήσεις του πρ. πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρ. αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή φέρεται να "κρύβονταν" μέσα στα ηλεκτρονικά αρχεία των στελεχών της πολυεθνικής φαρμακευτικής που κατέσχεσαν οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυγής", στο κατασχεμένο υλικό έχει βρεθεί ένα έγγραφο που στέλνει ο Κ. Φρουζής στη μητρική Novartis με το οποίο την ενημερώνει για τις ενέργειες και τις συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα που έχει κάνει από τον Νοέμβριο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013. Σε αυτό το έγγραφο, που έχει συνταχθεί στα αγγλικά, φέρεται να αναφέρονται και δύο συναντήσεις με τον Α. Σαμαρά μέσα σε τρεις μήνες!

Συγκεκριμένα στο έγγραφο της Novartis, που αποκαλύπτει η "Αυγή", οι συναντήσεις Σαμαρά - Φρουζή φέρονται να έχουν πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου 2012 και στις 28 Φεβρουαρίου 2013. Μάλιστα στις 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα!

Σε ποια συνάντηση βρισκόταν η... Μέρκελ;

Το στοιχείο για τις δύο συναντήσεις αυξάνει τα ερωτήματα για τη "σχέση" Σαμαρά - Φρουζή, καθώς ο Α. Σαμαράς έχει παραδεχθεί μόνο δύο συναντήσεις του με τον Κ. Φρουζή, οι οποίες ήταν όλες δημόσιες, και μάλιστα στη μία παρίστατο και η Μέρκελ!

"Το πιο εκπληκτικό είναι πως τον Κ. Φρουζή ουδέποτε τον έχω συναντήσει ιδιωτικά. Τον έχω δει δύο φορές στη ζωή μου, θεσμικά, ως πρόεδρο της Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων, μαζί με εκπροσώπους άλλων 12 πολυεθνικών και τριών υπουργών, μπροστά στις κάμερες του Τύπου. Τη μία από τις δύο μάλιστα σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου παρουσία της Μέρκελ, στο Χίλτον. Κι αυτή μπροστά σε κάμερες" έχει δηλώσει ο Α. Σαμαράς στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει επισκεφθεί την Ελλάδα δύο φορές επί κυβέρνησης Σαμαρά. Η πρώτη επίσκεψη ήταν στις 9 Οκτωβρίου 2012, όταν πραγματοποιήθηκε συνάντηση Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών στο ξενοδοχείο Χίλτον, στην οποία είχε τεθεί το ζήτημα των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις ενόψει της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Η δεύτερη επίσκεψη Μέρκελ διήρκεσε 10 ώρες και πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2014.

Άραγε σε ποια από τις δύο συναντήσεις Σαμαρά - Φρουζή παρίστατο η καγκελάριος Μέρκελ από τη στιγμή που ούτε στις 17 Δεκεμβρίου 2012 ούτε στις 28 Φεβρουαρίου 2013 βρισκόταν στην Ελλάδα;

Χρησιμοποίηση της ιδιότητας του προέδρου του ΣΦΕΕ

Το κρίσιμο έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στη δικογραφία που έχει η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και έχει αποσταλεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, φέρεται να άρχισε να γράφεται στις 22 Φεβρουαρίου 2013 και έχει τίτλο "Letter from KF to Region". Πιθανότατα είναι εσωτερικό έγγραφο - επιστολή του Κ. Φρουζή προς την περιφερειακή διεύθυνση της Novartis.

Υπογραμμίζεται ότι στην επιστολή του προς τη μητρική Novartis ο Κ. Φρουζής επισημαίνει ότι χρησιμοποίησε την ιδιότητά του ως προέδρου του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακοβιομηχάνων) για τις συναντήσεις, που, όπως αναφέρει, είχαν αντικείμενο την επίσπευση της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους.

Τρεις συναντήσεις Φρουζή με τον Γ. Στουρνάρα

Συνάντηση και με τον τότε γεν. γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκο καθώς και με τον Δ. Σταμάτη

Σύμφωνα με το έγγραφο που αποκαλύπτει η "Αυγή", ο Κ. Φρουζής ενημερώνει για όλες τις συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει. Συγκεκριμένα:

- Τον Νοέμβριο του 2012 συνάντησε: Τον Γερμανό και τον Αμερικανό πρέσβη (1η Νοεμβρίου), τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ (14 Νοεμβρίου), τον πρόεδρο του ΕΟΦ (16 Νοεμβρίου), τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης (στις 21 Νοεμβρίου) και τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

- Τον Δεκέμβριο του 2012 συνάντησε: Τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (7 Δεκεμβρίου), τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά (10 Δεκεμβρίου), την Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (13 Δεκεμβρίου), στελέχη του επιτρόπου Υγείας (13 Δεκεμβρίου), Έλληνες ευρωβουλευτές (σε τηλεδιάσκεψη στις 16 Δεκεμβρίου), τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (17 Δεκεμβρίου), βουλευτές της αντιπολίτευσης (21 Δεκεμβρίου).

- Τον Ιανουάριο του 2013 συνάντησε: Τον υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο (9 Ιανουαρίου), τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά και τον πρόεδρο του ΕΟΦ (10 Ιανουαρίου), τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας (15 Ιανουαρίου), τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά (17 Ιανουαρίου), τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο (22 Ιανουαρίου), τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (29 Ιανουαρίου).

- Τον Φεβρουάριο του 2013 συνάντησε: Τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη (4 Φεβρουαρίου), την Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και τον γενικό διευθυντή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν (6 Φεβρουαρίου), τον οικονομικό διευθυντή του υπουργείου Άμυνας (8 Φεβρουαρίου), τον πρόεδρο του ΕΟΦ (11 Φεβρουαρίου), την Task Force για τα νοσοκομεία και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ (19 Φεβρουαρίου), τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο (21 Φεβρουαρίου), τους υπευθύνους υγείας κομμάτων της αντιπολίτευσης (26 Φεβρουαρίου), τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (28 Φεβρουαρίου).

- Την 1η Μαρτίου του 2013 συνάντησε πρόεδρο κόμματος της αντιπολίτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL