Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Για μια άλλη Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για μια άλλη Ευρώπη

Τι δουλειά έχουν μια σειρά εκπρόσωποι της ευρωαριστεράς, των ευρωσοσιαλιστών και των ευρωπρασίνων χθες και σήμερα στην Αθήνα; Σίγουρα δεν ήρθαν για να κάνουν... χαλάστρα στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, όπως ισχυρίζονται διάφοροι, οι οποίοι αποκαλούν "αντισυνέδριο" τη συνάντηση "Ενώνοντας δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη", που ολοκληρώνεται απόψε με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ήρθαν διότι τους διατρέχει η ίδια αγωνία, που διατρέχει πολλούς προοδευτικούς ανθρώπους και στην Ελλάδα, για το πού πάει η Ευρώπη των νεοφιλελεύθερων επιλογών και της επιστροφής των εθνικισμών. Για το πού πάει η Ευρώπη μέσα σε έναν κόσμο πολυπολικό και ασταθή, με πολέμους στη γειτονιά της, που προκαλούν συνεχή κύματα προσφύγων, κι έναν εμπορικό πόλεμο προ των πυλών. Για το πού πάει ο κόσμος της εργασίας στην Ευρώπη, με τον εσωτερικό και εξωτερικό ανταγωνισμό να συμπιέζει τις αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματα και τη φορολογία των επιχειρήσεων προς τα κάτω, την ώρα που οι μεγάλες πολυεθνικές βρίσκουν νομότυπους τρόπους για να (μην) φορολογούνται σε φορολογικούς παραδείσους. Βασανιστικά ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις.

Είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξη των πολιτών της, καθώς δεν τήρησε την υπόσχεση της αλληλεγγύης και της ευημερίας για όλα τα κράτη - μέλη της. Μετά από δεκαετίες που η διεύρυνση της Ε.Ε. έμοιαζε μονόδρομος, ήδη η πρώτη χώρα, η Βρετανία, της γύρισε την πλάτη, ενώ όλο και περισσότερα κράτη - μέλη αμφισβητούν τις ιδρυτικές αξίες της.

Κι επειδή τα πράγματα δεν αλλάζουν αυτόματα, οι προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν μια άλλη Ευρώπη, αυτήν της κοινωνικής δικαιοσύνης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της αλληλεγγύης, της δημοκρατικής λογοδοσίας, πρέπει να συζητούν μεταξύ τους και να συντονίζονται. Αυτή, ακριβώς την ανάγκη εξυπηρετεί η συνάντηση της Αθήνας. Και είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των διαβουλεύσεων εντός του Προοδευτικού Φόρουμ, οι οποίες ξεκίνησαν το περασμένο φθινόπωρο στη Μασσαλία και θα συνεχιστούν το επόμενο στην Ισπανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL