Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Πέντε χρόνια Φραγκίσκος: Ένας αλλιώτικος Πάπας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέντε χρόνια Φραγκίσκος: Ένας αλλιώτικος Πάπας

Πέρασαν ακριβώς πέντε χρόνια από εκείνο το βράδυ που ανέβηκε λευκός καπνός πάνω από το Βατικανό και παρουσιάστηκε στο χριστεπώνυμο πλήθος των καθολικών ο νέος Πάπας. Από τα πρώτα λεπτά φάνηκε ότι αυτός ο Πάπας είναι αλλιώτικος από τον προηγούμενο -κι από πολλούς άλλους προκατόχους του- αφού βγήκε στο μπαλκόνι χωρίς τα συνηθισμένα... λούσα, χαιρέτησε τους συγκεντρωμένους στην πλατεία του Αγίου Πέτρου με ένα απλό "Buona sera" -"καλησπέρα"- και τους ζήτησε την ευλογία τους και τις προσευχές τους.

Ο Φραγκίσκος -αυτό είναι το όνομα που επέλεξε ο Αργεντινός Χορχέ Μπεργκόλιο, από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης- δεν ήταν μέσα στα φαβορί για τη διαδοχή του αναπάντεχα παραιτηθέντα Πάπα Βενέδικτου XVI, ωστόσο η επιλογή του δείχνει ότι η Καθολική Εκκλησία, η πιο έμπειρη τεχνικός της εξουσίας στη διάρκεια των αιώνων, ξέρει να δίνει τη μάχη για την επιβίωσή της. Σε μια εποχή που η Καθολική Εκκλησία -και όχι μόνο- είναι σε υποχώρηση, που οι νέοι άνθρωποι της γυρίζουν την πλάτη και λόγω των πολλαπλών σκανδάλων κακοποίησης παιδιών, αλλά κυρίως επειδή και εξαιτίας του συντηρητισμού της δυσκολεύεται να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα των καιρών, η εκλογή ενός Πάπα "των φτωχών και των κατατρεγμένων" είναι επιλογή επιβίωσης. Και ο Φραγκίσκος την υπηρετεί εξαιρετικά.

Ζει εντυπωσιακά λιτά για Πάπας. Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την ενθρόνισή του την έκανε στη Λαμπεντούζα, στο νησί όπου εκείνη την εποχή -κι ακόμη και τώρα- ξεβράζονταν σχεδόν καθημερινά πτώματα προσφύγων και μεταναστών που ονειρεύονταν να φτάσουν στην Ευρώπη - στη Γη της Επαγγελίας. Για το πρώτο τελετουργικό πλύσιμο ποδιών επέλεξε να πλύνει τα πόδια γυναικών φυλακισμένων. Στο ταξίδι του στο Μεξικό, όταν τότε ο Τραμπ έλεγε προεκλογικά ότι θα χτίσει το τείχος για να κρατήσει έξω τους μετανάστες, ο Φραγκίσκος έκλεισε την προσευχή του ενώπιον των πιστών λέγοντας "ένας άνθρωπος ο οποίος σκεφτεται να χτίσει τείχη αντί γέφυρες δεν είναι χριστιανός. Αυτό δεν είναι το Ευαγγέλιο". Ήταν ο πρώτος Πάπας που έδωσε συγχώρεση σε γυναίκες που έκαναν έκτρωση, ο πρώτος Πάπας που είπε "εάν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητά τον Θεό, ποιος είμαι εγώ για να τον καταδικάσω;"

Η παρουσία του Φραγκίσκου μπορεί να ενοχλεί πολλούς και εντός της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά και πολιτικούς -αφού κάνει την πιο σκληρή κριτική στον καπιταλισμό-, ωστόσο έχει καταφέρει να σταματήσει το κύμα εξόδου από την εκκλησία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL