Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το κουμπούρι και το τρύπιο τρόπαιο

του Παντελή Μπουκάλα

Σκηνοθέτης σαδιστικά ευφάνταστος η ζωή, για να στήσει μια φάση-δυναμίτη περίμενε έως το τελευταίο λεπτό του παιχνιδιού ανάμεσα στους δύο Δικέφαλους, του Βορρά και του Νότου. Δηλαδή ανάμεσα στους «Βούλγαρους» και τους «Τούρκους». Ετσι αλληλοχαρακτηρίζονται οι φανατικότεροι των οπαδών τους, σε πνεύμα προσφυγικής αλληλοκατανόησης. Κι έτσι τους αποκαλούν, αφελληνίζοντάς τους με σκαιή ελαφρότητα, οι οπαδοί των άλλων «μεγάλων» ομάδων, σε πνεύμα εθνικής ενότητας.

Και όταν ήρθε η φάση, ένα γκολ στο 90', που ίσως έκρινε το πού θα καταλήξει το τρύπιο τρόπαιο του πρωταθλήματος (τρύπιο από τις ρουκέτες που εξαπολύουν εναντίον του όλοι οι εμπλεκόμενοι), οι τηλεοπτικοί καθηγητές διαιτησίας μοιράστηκαν περίπου στη μέση, αφού είδαν και ξαναείδαν σε ριπλέι την επίμαχη φάση. Αντίθετα, οι καθηγητές υποκρισίας, οπαδοί, ρεπόρτερ ομάδων, βουλευτές, μεγαλομέτοχοι που αλλάζουν συμμαχίες με κυνικό ωφελιμισμό και, βέβαια, οι βασιλικότεροι των βασιλέων εκπρόσωποι των μεγαλομετόχων έπιασαν στασίδι (ή μάλλον άμβωνα δεσποτικό) στην ίδια πλευρά: την πλευρά του συμφέροντος. Αυτοί δεν χρειάζεται να δουν κανένα ριπλέι. Ξέρουν τα πάντα πριν συμβούν. Εχουν «κάθετη» άποψη για οτιδήποτε, κι ας μην το έχουν παρακολουθήσει. Και έχουν βεβαίως πάντοτε το δίκιο με το μέρος τους, όλο το δίκιο. Είναι άλλωστε όλοι τους, αυταπόδεικτα, φορείς του αγνού φιλάθλου πνεύματος.

Ζώστηκε το δίκιο του λοιπόν, υπό μορφή κουμπουριού, ο ομογενής ολιγάρχης που χρησιμοποιεί τον ΠΑΟΚ για την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων του και μπούκαρε στο γήπεδο της Τούμπας. Για να πάρει την ομάδα, την ομάδα του, και να φύγει. Να πάει πού; Ισως στο γήπεδο του Βόλου, όπου πέρυσι κέρδισε ένα Κύπελλο, εις βάρος της ΑΕΚ κατά σύμπτωση, με ολοφάνερο οφσάιντ, και έπειτα από πολύωρες συγκρούσεις των «ηρωικών οπαδών» πάνω σε μια πεζογέφυρα. Αν είναι μεθυσμένος από δύναμη ο κ. Ιβάν Σαββίδης, αν εθίστηκε αλλού, στα πρώτα χρόνια της ισχύος του, σε τσαμπουκαλίδικα φερσίματα, ή αν τον εξόπλισε η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα του κάνει όλα τα χατίρια για να υπηρετήσει τη δική της εκδοχή «αντιδιαπλεκόμενης» διαπλοκής, εύκολα το καταλαβαίνουμε. Για κείνο που δεν είμαστε σίγουροι είναι αν η ανακοίνωση του Δικεφάλου του Βορρά («μετά τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο της Τούμπας, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προετοιμάζει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία της ομάδας») υποδηλώνει ότι ο κ. Σαββίδης θα παραιτηθεί. Διότι άλλο τρόπο να προστατέψει την ομάδα δεν έχει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL