Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Διακοπή επ' αόριστον του πρωταθλήματος λόγω οπλοφορίας Σαββίδη / Αλ. Τσίπρας: "Όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διακοπή επ' αόριστον του πρωταθλήματος λόγω οπλοφορίας Σαββίδη / Αλ. Τσίπρας: "Όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους"

Λουκέτο επ' αόριστον μπαίνει στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου μετά τα θλιβερά γεγονότα της Τούμπας, όπου ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο οπλοφορώντας. "Αποφασίσαμε να διακόψουμε το πρωτάθλημα" δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, χθες το πρωί, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρωτάθλημα δεν θα αρχίσει αν δεν υπάρχει "ένα πλαίσιο συμφωνημένο από όλους, με όρους και κανόνες". "Δεν κάνουμε πίσω" υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για αυστηροποίηση των ποινών, ενώ ανοιχτό είναι ακόμη και το ενδεχόμενο ποδοσφαιρικού Grexit.

"Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Αυτή η ιστορία θα τελειώσει και όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τον υφυπουργό Αθλητισμού. Μάλιστα, εμφανίστηκε αποφασισμένος να κοπεί "ο γόρδιος δεσμός", όπως δήλωσε κατά τη συνάντηση που είχε αργότερα με τον Στ. Θεοδωράκη. Την ίδια στιγμή, τονίζεται πως θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες πρόνοιες ώστε να μην επηρεαστεί η Εθνική Ομάδα.

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η διακοπή αφορά τη διεξαγωγή των αγώνων ποδοσφαίρου για τη Super League καθώς και των αγώνων Κυπέλλου με άμεση ισχύ. Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι η διακοπή κρίθηκε απαραίτητη "λόγω της αυξημένης αντιπαλότητας και το εξόχως τεταμένο κλίμα, όπως διαμορφώθηκε με την εμφάνιση αξιωματούχου ομάδας και συγκεκριμένα του προέδρου της γηπεδούχου ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Σαββίδη να οπλοφορεί κατά τη διάρκεια του αγώνα ο οποίος διεξήχθη την Κυριακή". Παράλληλα, υπογραμμίζονται και οι "εμπρηστικές δηλώσεις των αξιωματούχων κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και ιδίως κατά τις τελευταίες αγωνιστικές". "Το γεγονός αυτό", σημειώνεται, "εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια καθόσον πιθανολογείται ότι η παραμικρή αφορμή μπορεί να πυροδοτήσει εκτεταμένες βίαιες συμπεριφορές".

"Οι κανόνες ισχύουν για όλους"

"Η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια έχε δώσει μεγάλες μάχες για να εξυγιάνει τον πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου. Έχουμε κερδίσει πολλά, αλλά μένουν πολλά περισσότερα να γίνουν" δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Γ. Βασιλειάδης, προσθέτοντας ότι "δεν θα επιτρέψουμε να διακινδυνεύσει η προσπάθεια, να αναστηθούν φαινόμενα του παρελθόντος και να γυρίσουμε πίσω, αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος". "Είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Οι κανόνες ισχύουν για όλους" είπε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι μπορεί να γίνει, έκανε λόγο για ένα νέο πλαίσιο κανόνων συμφωνημένο από όλους. "Το πλαίσιο είναι σαφές, οι ποινές θα είναι αυστηρές για όλους και πρέπει να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο. Θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες πρόνοιες" ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Σοκαρισμένη και η UEFA

Σε ερώτηση εάν επίκειται ένα ποδοσφαιρικό Grexit, απάντησε πως "τα πάντα είναι στο τραπέζι. Θα γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις και συναντήσεις με όλους και όλα είναι στο τραπέζι εφόσον δεν αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του". Στο ερώτημα που δέχθηκε αν θα απαγορευτεί η οπλοφορία στα γήπεδα, ο Γ. Βασιλειάδης απάντησε χαρακτηριστικά, "αφού φτάσαμε να μιλάμε για όπλα...", υπογραμμίζοντας ότι οι ποινές θα αυστηροποιηθούν και θα εφαρμόζονται για όλους. Ερωτηθείς για το πώς αντέδρασε η UEFA στις εικόνες της Κυριακής, σημείωσε ότι «είναι σοκαρισμένη, όπως όλοι μας". Την ίδια στιγμή διαβεβαίωσε ότι "θα ληφθούν οι απαραίτητες πρόνοιες ώστε να μην επηρεαστεί η Εθνική Ομάδα".

Μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο Γ. Βασιλειάδης είχε συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΕΠΟ) Βαγγέλη Γραμμένο, τον οποίο και ενημέρωσε για την απόφαση της Πολιτείας. Εκτός από τη συνάντηση και την ενημέρωση της ΕΠΟ, ο Γ. Βασιλειάδης θα έχει, ενδεχομένως και σήμερα, επαφή με την ηγεσία της Super League, ενώ ανοιχτός είναι ο δίαυλος με την UEFA και τη FIFA, η οποία, μάλιστα, χτύπησε το καμπανάκι της "αποβολής της χώρας".

Να κοπεί ο γόρδιος δεσμός

Οι τραγικές εξελίξεις στο πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο απασχόλησαν και τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του Ποταμιού σχετικά με την πρόταση του Στ. Θεοδωράκη για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. "Κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε και για τα ποδοσφαιρικά, εννοώ η χώρα, το πολιτικό σύστημα, γιατί τα προβλήματα είναι παραπάνω από αυτά που μπορούν να γίνουν αποδεκτά" είπε ο Στ. Θεοδωράκης, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει: "Πράγματι, είναι πολύ στενάχωρο αυτό, είναι πολύ δυσάρεστο".

"Σε όλες τις χώρες υπάρχουν μαφιόζοι που πάνε στο ποδόσφαιρο. Αλλά εδώ τόσα χρόνια -σήμερα, φοβάμαι και αύριο-, αν δεν βάλουμε αυστηρούς κανόνες, αυστηρούς νόμους, αν δεν κόψουμε κεφάλια, θα παραδινόμαστε συνέχεια σ' αυτές τις συμπεριφορές, σ' αυτούς τους ανθρώπους" τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ερωτώμενος για το εάν εννοούσε τον Ιβάν Σαββίδη, διευκρίνισε ότι δεν μιλάει για έναν αλλά "για αυτούς που δημιουργούν συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας στο ποδόσφαιρο".

"Αυστηρούς κανόνες έχουμε επιχειρήσει να βάλουμε" επισήμανε ο πρωθυπουργός, για να τονίσει ότι "το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτός ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί και πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος". "Κάθε στιγμή", πρόσθεσε, "όταν πας να υλοποιήσεις αυτούς τους κανόνες, κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται". "Είναι θέμα βούλησης την οποία εγώ προσωπικά είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω" επισήμανε.

Μητσοτάκης: Χρόνια πίσω

Για τραγικές καταστάσεις, που πάνε το ποδόσφαιρο και την εικόνα της χώρας πολλά χρόνια πίσω έκανε λόγο ο Κ. Μητσοτάκης από τη Βοστώνη όπου βρίσκεται. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως η κυβέρνηση έταζε και υποσχόταν κάθαρση, επισημαίνοντας πως το ποδόσφαιρο είναι ένα μεγάλο λαϊκό σπορ και δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές αυτές οι εικόνες. "Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται" είπε Κ. Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Γιατί δεν το έπραξε;

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και η Φ. Γεννηματά. Αναφερόμενη στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την εξυγίανση στον χώρο του ποδοσφαίρου, σχολίασε: "Γιατί δεν το έπραξε μέχρι σήμερα; Ποιος τον εμπόδισε; Είναι ή δεν είναι κυβέρνηση σε αυτό τον τόπο;".

ΚΚΕ: Κατάργηση επιχειρηματικής δράσης

"Το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί βαθιά και η θεραπεία του απαιτεί χρόνο και σοβαρή μελέτη" αναφέρει η Ένωση Κεντρώων. Για "κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο και συνολικά στον αθλητισμό" κάνει λόγο το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως η διακοπή του πρωταθλήματος δεν αποτελεί λύση.

Όχι συζήτηση, λήψη αυστηρών μέτρων

"Η χώρα μας οφείλει να εξασφαλίσει την τήρηση των κανόνων νομιμότητας και την αυστηρή αντιμετώπιση της ανομίας και της σήψης παντού. Από τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, ώς το ποδόσφαιρο" σχολίασε μέσω Facebook ο Δ. Παπαδημούλης. "Δεν χρειάζεται συζήτηση, αλλά λήψη αυστηρών μέτρων δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αναφορικά με τα χθεσινά γεγονότα στην Τούμπα.

"Οι σκηνές που είδαμε προσβάλλουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και κάνουν κακό στην ομάδα και στον κόσμο του ΠΑΟΚ" σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης μιλώντας στο ΑΜΠΕ. "Όποιος μπαίνει με περίστροφο στον αγωνιστικό χώρο, είναι προκλητικά απαράδεκτος" πρόσθεσε. Πιο σκληρά μέτρα, στα ευρωπαϊκά πρότυπα, για την προστασία του ποδοσφαίρου ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, χαρακτηρίζοντας την εισβολή στο γήπεδο οπλισμένων παραγόντων "απαράδεκτη".

Για "ημέρα πολιτικού ζόφου" έκανε λόγο από τη Βουλή η Όλ. Κεφαλογιάννη, μιλώντας για "το βαθύ σκοτάδι μιας κυβέρνησης που έστησε συστήματα διαπλοκής με όλα τα υλικά από το παρελθόν που κάποτε κατακεραύνωνε". "Ή θα προσελκύσουμε πάλι τις ελληνικές οικογένειες στις εξέδρες ή δεν θα ξεκολλήσουμε ποτέ από το τέλμα" ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ανδριανός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL