Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Εβδομάδα εξελίξεων για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εβδομάδα εξελίξεων για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Η ώρα της διπλωματίας, των παρασκηνιακών επαφών και των πιέσεων με όλα τα μέσα σήμανε για την υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, καθώς το θέμα, αλλά και το παιχνίδι με τον χρόνο που έχει αρχίσει να παίζει η Άγκυρα, ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ταυτοχρόνως, μένει να φανεί πόσο είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί η Τουρκία, που δείχνει νευρικότητα σε όλα τα μέτωπα, από το Αφρίν της Συρίας ώς την κυπριακή ΑΟΖ και την επίθεση Ερντογάν στον... οίκο αξιολόγησης Moody’s για τις αρνητικές προβλέψεις του τελευταίου σχετικά με την τουρκική οικονομία.

Έντεκα ημέρες μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, όταν κατά λάθος βρέθηκαν εντός τουρκικών εδαφών λόγω κακοκαιρίας, όπως έχουν ήδη καταθέσει οι ίδιοι, η Άγκυρα ακόμη παίζει με τον χρόνο και την υπομονή της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να έχει καταστήσει σαφές ποιες είναι οι προθέσεις της - αν υποτεθεί πως η τουρκική κυβέρνηση έχει αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει, αλλά και αν θα εντάξει την “ομηρεία” των δύο στρατιωτικών στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης της επιθετικότητάς της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Προσώρας, το μόνο δεδομένο, εκτός του παιχνιδιού καθυστερήσεων της Δικαιοσύνης της γείτονος, είναι όσα είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ επί του θέματος: όταν ρωτήθηκε, χαρακτήρισε “πολύ σοβαρό” το περιστατικό, παρέπεμψε για τη συνέχεια στην τουρκική Δικαιοσύνη και μίλησε με ενόχληση για το γεγονός ότι η Ελλάδα ζήτησε την στήριξη της Ε.Ε. για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στη χώρα. Όμως, πέραν τούτου, ουδέν: ώς την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, η τουρκική κυβέρνηση είχε αποφύγει να μιλήσει για “διαπραγμάτευση” ή να παραδεχθεί πως εργαλειοποιεί τη συγκεκριμένη υπόθεση - περιμένοντας, ίσως, τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς ή προσπαθώντας να “ζυγίσει” τις αντιδράσεις και τα μηνύματα που εκπέμπονται από την Αθήνα.

Παιχνίδι καθυστερήσεων

Άλλωστε, το γεγονός ότι η κυβέρνηση επισήμως κρατά το θέμα χαμηλά και αποφεύγει να το μετατρέψει σε μείζονα διπλωματική υπόθεση προφανώς δυσκολεύει τους χειρισμούς για την Τουρκία αν υποτεθεί πως η Άγκυρα έχει σχεδιασμό πολιτικής και διπλωματικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης. Όπως και να έχει, ο ανθυπολοχαγός Άγγ. Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠΟΠ Δημ. Κούκλατζης παραμένουν ήδη έντεκα ημέρες προφυλακισμένοι και οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για να υπολογιστεί πόσο μπορεί να διαρκέσει η περιπέτειά τους.

Άλλωστε, πληροφορίες από την Τουρκία θέλουν τη δικάσιμο να ορίζεται αυτή την εβδομάδα, ενώ αναμένεται να συνταχθεί και το κατηγορητήριο. Εκεί, εξάλλου μπορεί οι τουρκικές αρχές να βρουν αφορμή για νέο παιχνίδι καθυστερήσεων, καθώς κατηγορητήριο δεν μπορεί να συνταχθεί αν δεν φτάσουν στις δικαστικές αρχές της Αδριανούπολης τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της τουρκικής αστυνομίας στην Άγκυρα, που εξετάζουν τα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών. Οι συσκευές εξετάζονται στο πλαίσιο της έρευνας για κατασκοπεία - καθώς ώς τώρα τέτοια κατηγορία δεν έχει αποδοθεί στους δύο Έλληνες. Σημειωτέον ότι η εξέταση των κινητών τηλεφώνων είναι πολύ σημαντική, καθώς αν διαπιστωθεί πως υπάρχουν φωτογραφίες από την τουρκική μεριά των συνόρων, τότε δεν αποκλείεται να επανέλθει στο προσκήνιο η κατηγορία περί κατασκοπείας -που θα περιπλέξει τα πράγματα, καθώς επισύρει βαρύτατες ποινές και θα προϊδεάζει για μακρόχρονη παραμονή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Ο ορισμός της δίκης και η κατάθεση του κατηγορητηρίου, πάντως, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν και το χρονικό πλαίσιο της υπόθεσης. Όμως, αυτό μπορεί να αργήσει, αν οι τουρκικές αρχές θελήσουν να τραβήξουν το σχοινί. Άλλωστε, βάσει του τουρκικού δικαιικού συστήματος, το χρονικό περιθώριο για τον ορισμό της δίκης ενός κατηγορουμένου από τη στιγμή της προφυλάκισης είναι τρεις μήνες.

Ενίσχυση περιπολιών στον Έβρο

Την ίδια ώρα, με δεδομένες τις άδηλες προθέσεις της Τουρκίας, αλλάζει πλήρως και το οργανωτικό πλαίσιο του ελληνικού στρατού στον Έβρο. Οι περιπολίες στην ελληνοτουρκική μεθόριο ενισχύονται, ενώ οι εν εξελίξει ετήσιες κρίσεις στο στράτευμα προφανώς και επηρέασαν τη μονάδα που υπηρετούσαν οι Μητρετώδης και Κούκλατζης. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Διδυμότειχου, όσο και ο επικεφαλής της 3ης Ορεινής Μηχανοκίνητης Ταξίαρχίας Ρίμινι μετακινούνται σε θέσεις που, όπως διευκρίνιζαν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, “σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθούν δυσμενείς μεταθέσεις”.

Τα επόμενα βήματα

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξαρχής έχει ενεργοποιήσει όλους τους διμερείς διπλωματικούς και στρατιωτικούς διαύλους, ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει σταδιακά και κλιμακούμενα στη διεθνοποίηση του ζητήματος των δύο Ελλήνων αξιωματικών, όπως ακριβώς προέβλεπε ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου με το που έγινε γνωστό το περιστατικό.

Επιπροσθέτως, η Αθήνα αξιοποιεί -και θα συνεχίσει να το κάνει επίσης με κλιμακούμενη “ένταση”- τις δυνατότητες που δίδονται από την ενεργοποίηση της Ε.Ε., ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ήδη η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Φ. Μογκερίνι έχει στείλει τα... κατάλληλα μηνύματα στην Τουρκία, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής και έπειτα από την παρέμβαση Τσίπρα - Αναστασιάδη, προειδοποίησε με αυστηρό τρόπο την Άγκυρα πως το κατά πόσον θα διεξαχθεί η ευρωτουρκική σύνοδος κορυφής στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου θα εξαρτηθεί από τη “συμπεριφορά” της Άγκυρας έναντι της Αθήνας και της Λευκωσίας ώς τότε.

Αύριο η συνάντηση Τσίπρα - Θεοδωράκη για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Θετική στάση ως προς την εξέταση της πρότασης για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας εμφανίζεται να έχει ο πρωθυπουργός με αφορμή σχετική πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το Ποτάμι. Μάλιστα, Αλ. Τσίπρας και Στ. Θεοδωράκης, μετά από πρωτοβουλία του πρώτου, συναντώνται αύριο Δευτέρα για αναλυτικότερη ενημέρωση επί του περιεχομένου της πρότασης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, αφού ενημερώθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση για την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει προ ολίγων ημερών ο επικεφαλής του Ποταμιού για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, επικοινώνησε μαζί του και συμφώνησαν να συναντηθούν τη Δευτέρα προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για το περιεχόμενό της.

Η στάση του πρωθυπουργού στην πρόταση ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, εν προκειμένω του Ποταμιού, κινείται στο πλαίσιο της αντίληψης του πρωθυπουργού για την αναγκαιότητα να διαμορφώνονται και να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης στα μείζονα εθνικά θέματα, με απώτερο στόχο τη συναίνεση.

Μια αδήριτη αναγκαιότητα εάν συνυπολογιστεί και η στάση “επιπολαιότητας και ανευθυνότητας” που επέδειξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως του καταλόγισε ο Αλ. Τσίπρας, για τα όσα είπε δημόσια και επίσημα στο ελληνικό κοινοβούλιο -εν μέσω μάλιστα του διπλωματικού "μπρα ντε φερ" που εξελίσσεται με την Άγκυρα- για τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων από την κυβέρνηση.

Σημειωτέον, πάντως, ότι προχθές η πρόταση Θεοδωράκη και η πρόσκλησή του στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσαν τη δυσφορία της Φ. Γεννηματά, η οποία άφησε “φωτογραφικές” αιχμές σε βάρος του επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL