Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ο πόλεμος του Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πόλεμος του Τραμπ

Με τον ερχομό της άνοιξης ο επίδοξος πλανητάρχης Τραμπ συνεχίζει να κάνει κινήσεις που προκαλούν ανησυχία τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Ο μεγιστάνας που προωθεί τα όπλα για να... αντιμετωπίσει (!) τους σκοτωμούς σε σχολεία κ.ά., παρά τις αυξημένες αντιδράσεις, ξεκινάει τώρα έναν... εμπορικό πόλεμο για να "ικανοποιήσει" κομμάτι ψηφοφόρων του και να επιδείξει πυγμή σε πολλές κατευθύνσεις.

Όποιος περιμένει σοβαρούς σχεδιασμούς από τον Τραμπ, θα πρέπει να τα "ξαναδεί" όλα μπροστά στην αδίστακτη τωρινή ενέργειά του, που δικαίως προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και όχι μόνον.

Αν πριν από λίγο καιρό η "εισαγωγή" στον εμπορικό πόλεμο αφορούσε τους ηλιακούς συλλέκτες από την Κίνα και τα πλυντήρια από τη Νότια Κορέα, τώρα στο όνομα της "εθνικής ασφάλειας" προχώρησε στην ανακοίνωση δασμών στο ατσάλι και το αλουμίνιο (και υπονοεί μέτρα για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα)! Πρώτος παραιτήθηκε ο Γκάρι Κον, επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Προέδρου, γιατί, παρά τις προσπάθειες και τις συμβουλές του, ο Τραμπ θέλει τον... πόλεμό του! Δεν ξεχνάμε άλλωστε από την ιστορία μας πόσο εύκολα ένας εμπορικός πόλεμος καταλήγει σε πραγματικό, με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.

Αλλά και οι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας εξέφρασαν από επιφυλάξεις έως αντιθέσεις, ενώ και περίπου εκατό Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και βουλευτές εκδηλώνουν τη διαφωνία τους με τους επικίνδυνους "τρόπους" του Τραμπ.

Σε μια προσπάθεια να δώσει "μεταβλητές" στην κίνησή του, ο Τραμπ προς το παρόν αφήνει εκτός δασμών Καναδά Μεξικό (επειδή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη NAFTA). Με την Κίνα, παρά το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, το τωρινό μέτρο δεν λύνει ιδιαίτερα ζητήματα, αλλά ουσιαστικά στόχος είναι οι... Ευρωπαίοι, κατά τα άλλα σύμμαχοι!

Μπορεί η επίτροπος της Ε.Ε. Σ. Μάλμστρομ να είναι προσεκτική στις πρώτες δηλώσεις της, όμως ουσιαστικά όλη η Ευρώπη βρίσκεται επί ποδός μπροστά στην επιθετική κίνηση Τραμπ. Ένας εμπορικός πόλεμος, την ώρα που στο διεθνές σκηνικό όλα είναι ταραγμένα και σε ένταση, μόνο παιχνίδι με τη φωτιά είναι και προφανώς ο Τραμπ "βλέπει" τον εαυτό του ως νέο αρχισερίφη (τύπου Μπους) σε έναν σημερινό κόσμο που είναι όμως πιο πολυπολικός και αλληλένδετος από ποτέ.

Για το αν οι σκληρές δηλώσεις από εκπροσώπους των Γερμανίας, Γαλλίας, Ιαπωνίας, Κίνας κ.ά. προβληματίζουν την Ουάσιγκτον αμφιβάλλουμε. Είναι καιρός ειδικά η Ευρώπη να ξαναδεί και να σχεδιάσει τον ρόλο της στον σημερινό κόσμο και μπροστά στους τυχοδιωκτισμούς του Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL