Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Στο κατηχητικό των Αμβρόσιων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο κατηχητικό των Αμβρόσιων

Το παιδάκι μου ήταν πολλές ώρες στο σπίτι. Ήταν παιδί του κατηχητικού” δήλωσε η μητέρα του νεαρού κατηγορούμενου για συμμετοχή στην εγκληματική ομάδα νεοναζί Combat 18. Αυτό ήταν το πρώτο ελαφρυντικό στοιχείο που η μάνα βρήκε να ψελλίσει. Ανεξαρτήτως των κατηγοριών που βαρύνουν τον γιο της δεν παύει να βλέπει τον συλληφθέντα ως παιδί της και ευλόγως ψάχνει από κάπου να πιαστεί. Και πιάστηκε από το κατηχητικό. Πιάστηκε από ένα υποτίθεται ελαφρυντικό χωρίς να σκεφτεί μέσα στην απελπισία της από τίνος παπά τη διδαχή πέρασε το βλαστάρι της.

Γιατί και εκκλησίες υπάρχουν πολλές κι ας λένε πως είναι μόνο μία και παπάδες υπάρχουν πολλοί. Γιατί υπήρχε ο παπα-Στρατής, ο άγγελος φύλακας των προσφύγων της Μυτιλήνης, υπάρχει και ο Αμβρόσιος των Καλαβρύτων. Γιατί υπάρχει ο παπάς της Κιβωτού, υπάρχει και ο δεσπότης που διαρρηγνύει τα ιερά του άμφια για το παγκάρι της Ευαγγελίστριας στην Τήνο. Άλλος παπάς ο ένας κι άλλο ο άλλος. Σε άλλο Θεό πιστεύει ο ένας σε άλλο Θεό ο άλλος. Οπότε με όποιο παπά καθίσεις τέτοια κατήχηση θα λάβεις.

Δεν θέλει δα και πολλή σκέψη για να καταλάβεις τι κατήχηση θα λάβει ένα παιδί που θα πέσει στα χέρια του Αμβρόσιου και του κάθε Αμβρόσιου. Δεν θέλει και πολλή φαντασία για να κρυφακούσεις τα κηρύγματά του για τη χούντα, τον Ντερτιλή, τον Θεοφιλογιαννάκο και τους αλήτες του Πολυτεχνείου. Κατηχητικό του σκότους και του μίσους για ό,τι διαφορετικό. Κατηχητικό του φασισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Κατηχητικό της καμπάνας που χτυπάει πένθιμα κάθε φορά που η Δημοκρατία ψηλώνει έστω κι έναν πόντο στον τόπο μας. Κατηχητικό των αφορισμών, της κατάρας και της χολής.

Και δεν είναι του Αμβρόσιου μονάχα αυτό το κατηχητικό. Είναι δυστυχώς πολλές οι εστίες αυτού του ιερού μίσους που λεκιάζουν την θρησκεία που θέλει να ταυτίζεται με την αγάπη προς τον πλησίον. Είναι βαθιά ριζωμένες στο σώμα της εκκλησίας αυτές οι σπορές του ρατσισμού και κανείς δεν βρίσκει το θάρρος να τις ξεχορταριάσει. Και από τέτοια κατηχητικά μην περιμένεις τίποτα καλύτερο να φυτρώσει. Από κατηχητές σαν τους Αμβρόσιους μονάχα αγκάθια και αγκυλώσεις να περιμένεις. Κι αντί για ακάνθινο στεφάνι με αγκυλωτούς σταυρούς στολίζουν τον στρεβλό Θεό τους τα παιδιά του κατηχητικού τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL