Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Μικροκομματισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μικροκομματισμός

Η συζήτηση στη Βουλή προχθές ήταν αποκαλυπτική της στάσης που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση στα εθνικά θέματα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στα εθνικά, αφήνοντας στην άκρη την πρόταση της Ν.Δ. περί Προκαταρκτικής, αποδεχόμενος επί της ουσίας το φιάσκο της απόπειρας συμψηφισμού. Η τοποθέτησή του στα εθνικά ήταν η αποθέωση του μικροκομματισμού και του λαϊκισμού. Παράλληλα δείχνει τον εγκλωβισμό του και την υποταγή του στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του και στη γραμμή Σαμαρά.

Επιχείρησε, με άγαρμπο βέβαια τρόπο, να εκμεταλλευτεί τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, το περιστατικό του διεμβολισμού του "Γαύδος" στα Ίμια και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη για να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Τακτική μικροκομματική και υπαγορευμένη από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά της Ν.Δ., όπως δείχνουν άλλωστε και οι τοποθετήσεις του στο "Μακεδονικό". Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ αρχικά εκφράστηκε υπέρ της εθνικής γραμμής στο "Μακεδονικό", μετά όχι μόνο υπαναχώρησε, αλλά προσκύνησε τον εθνολαϊκισμό συρόμενος από την Ακροδεξιά εντός και εκτός του κόμματός του.

Χαρακτηριστική του μικροκομματισμού και της ανευθυνότητας είναι και η στάση της Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν, ίδια και χειρότερη μετά το περιστατικό στα Ίμια, και πλέον έσπασε το κοντέρ της μικροπολιτικής το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας και στην ενημέρωση των αρχηγών από τον πρωθυπουργό πήγε με "βαριά καρδιά".

Τι δείχνουν όλα αυτά; Δείχνουν ότι η ηγεσία της Ν.Δ., πλήρως υποταγμένη στην Ακροδεξιά, εντάσσει και τα εθνικά θέματα στο μικροκομματικό παιχνίδι και στη γραμμή της δημιουργίας αντικυβερνητικού μετώπου αδιαφορώντας για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Στα εθνικά θέματα όμως όχι μόνο δεν χωράει ανευθυνότητα, αλλά απαιτείται η μέγιστη εγρήγορση και η συνεννόηση για τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής και στρατηγικής.

Είναι, επομένως, σημαντική η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή, που δεν απέρριψε την πρόταση για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αλλά και η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Στ. Θεοδωράκη για να ενημερωθεί και να συζητήσουν την πρότασή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL