Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / "Νάρκες ενότητας" από την αντιπολίτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / "Νάρκες ενότητας" από την αντιπολίτευση

Elizabeth Butler, "Τα απομεινάρια ενός στρατού", 1879

Μια ακόμη επίδειξη μισαλλοδοξίας από την ελληνική Δεξιά και τις ψευδεπίγραφες συνιστώσες της κορυφώνεται με αφορμή τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών από τουρκική περίπολο στη μεθοριακή περιοχή των δύο χωρών.

Πρωτοστατούν στελέχη του συντηρητικού χώρου, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να πετύχει την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη απελευθέρωσή τους. Καταλογίζουν στην κυβέρνηση όλοι αυτοί, γραφικοί και μη, ακροδεξιοί ή «σοσιαλδημοκράτες», μια σειρά παραλείψεων και ενδεχομένως αδράνειας, στρώνοντας το χαλί ώστε ο πρόεδρος της Ν.Δ., επικαλούμενος συνεχώς την εθνική ενότητα(!), να δηλώνει ότι «το περιστατικό αυτό πρέπει να λήξει το συντομότερο». Έπεται ο κ. Κικίλιας που λέει πάλι ότι καθυστερήσαμε. Δηλαδή εμείς καθορίζουμε τον χρόνο ή μήπως απαιτεί κάτι πιο «μαχητικό»;

Γνωρίζει φυσικά ο κ. Μητσοτάκης, έπειτα και από την πολύωρη ενημέρωση που είχε το κόμμα του, ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον ανέφικτο, δεδομένης της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Τουρκία. Το ξεκαθαρίζει ακόμη και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζενμπεργκ, σε ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα στην Επιτροπή της Ε.Ε. Παραθέτω αυτούσιο το απόσπασμα:

«Δεδομένου ότι, με το πρόσχημα της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο 2016, η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατάει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δυο χρόνια μετά, νομιμοποιώντας με αυτόν τον τρόπο κάθε έννοια κατάλυσης του κράτους δικαίου και σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που αποτελούν αναντίρρητα, όχι μόνο την ουσία της Δημοκρατίας, αλλά και τον θεμέλιο λίθο της Ε.Ε. [...]».

Θαρρώ ότι μόνο αυτό το στοιχείο δείχνει ότι η κατάσταση στην Τουρκία επιτρέπει την πρακτική της κωλυσιεργίας και την άσκηση των πλέον βάρβαρων μεθόδων σε βάρος των πάσης φύσεως αντιπάλων του καθεστώτος Ερντογάν.

Μία παρένθεση: Οι Έλληνες δημοσιογράφοι που εξαρχής έριξαν στο τραπέζι το ανύπαρκτο θέμα της ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους οι οποίοι ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, έχουν πει, γράψει ή υπαινιχθεί κάτι για τους πάνω από 500 Τούρκους συναδέλφους που σαπίζουν (χωρίς δίκη πάνω από έναν χρόνο), στις τουρκικές φυλακές; Αφωνία και από τα συνδικαλιστικά όργανα των Ελλήνων δημοσιογράφων αλλά και τη λαλίστατη σε άλλες περιπτώσεις Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ).

Πίσω στο θέμα. Όλοι επικαλούνται το παρελθόν, όταν Έλληνες ή Τούρκοι στρατιώτες έχαναν τον δρόμο τους ή έφταναν να κάνουν κι ένα τσιγάρο όλοι μαζί. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει τέτοιο επεισόδιο, δηλαδή επιστροφής Ελλήνων η Τούρκων στρατιωτικών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Και ας μην μπερδεύουμε το θέμα με την ανταλλαγή ψαράδων. Που κι αυτή η διαδικασία δεν γινόταν συνήθως αυτομάτως.

Εν ολίγοις, η δίκη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών θα τραβήξει όσο το θέλει η πλήρως ποδηγετούμενη από την εκτελεστική εξουσία τουρκική Δικαιοσύνη. Η πολιτική της ήρεμης αναμονής με ταυτόχρονη επίκληση των κανόνων των διεθνών σχέσεων σε κάθε πρόσφορο οργανισμό και αποδέσμευση του θέματος από κάθε πίεση για αναγωγή του σε διάλογο ανώτατου επιπέδου προφανώς και είναι η μόνη ρεαλιστική.

Το βέβαιο είναι ότι ενέργειες όπως αυτές των Χρυσαυγιτών, που έκαψαν τούρκικη σημαία, όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά χαντακώνουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, καλλιεργώντας αρνητικό κλίμα στην τουρκική κοινωνία. Όσο για την αλητεία του υπόδικου Κασιδιάρη να ζητήσει την αποπομπή από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, του γνωστού για τους αγώνες του Έλληνα βουλευτή Μουσταφά Μουσταφά, ας σκεφτεί όποιος αυτοχρίζεται σαν εθνικόφρονας, ποιον βολεύει. Ούτε βολεύει επίσης να ακούγονται από πρόεδρο κοινοβουλευτικού κόμματος ανοησίες του τύπου: «Οι Τούρκοι μπήκαν και τους βούτηξαν. Έγινε απαγωγή. Θεωρείται βέβαιο ότι απήχθησαν [...]».

Τέλος, ας σκεφτούν όλοι αυτοί που εγκαλούν την κυβέρνηση ότι δεν ενημερώνει, πώς εκτιμούν τη διαρροή -από τους ίδιους- των όσων λέγονται ή και δεν λέγονται στην Επιτροπή που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών!

Ένα όντως ασήμαντο θέμα, προφανώς συμπτωματικό, μπορεί να αποτελέσει όπλο του σουλτάνου Ερντογάν, βοηθούσης και της έξαλλης Δεξιάς, ώστε να «ψήσει» όσο δύναται την ελληνική διπλωματία. Αναμενόμενο, από ένα καθεστώς που προκαλεί έως και τους πλανητάρχες. Η ελληνική Δεξιά και τα παρακολουθήματά της μπορούν να εγκαταλείψουν τη ροπή στην υπονόμευση κάθε εθνικής προσπάθειας; Έχουμε 2018, όχι 1920.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL