Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Ηγεμονία της Άκρας Δεξιάς στη Ν.Δ., "ακραία δεξιός" ο Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηγεμονία της Άκρας Δεξιάς στη Ν.Δ., "ακραία δεξιός" ο Μητσοτάκης

Σε πολιτικό Βατερλώ για τη Νέα Δημοκρατία εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση που προκάλεσε στη Βουλή για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής κατά των Α. Ξανθού, Π. Πολάκη και Π. Κουρουμπλή, η οποία στηρίχθηκε στη μήνυση τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά του πρώην υπουργού Υγείας, αλλά και σε μια ανώνυμη καταγγελία γεμάτη ανακρίβειες.

"Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού", που έρχεται "όλως τυχαίως μετά το ξέσπασμα του μεγάλου σκανδάλου της Novartis", χαρακτήρισε την πρόταση ο Αλ. Τσίπρας. Άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε στο μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής του να επιτεθεί στην κυβέρνηση για τα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και να θέσει ξανά θέμα εκλογών. "Μην αγχώνεστε" απάντησε ο Αλ. Τσίπρας. "Οι εκλογές θα γίνουν στη συνταγματικά καθορισμένη ημερομηνία, τον Σεπτέμβριο του 2019".

Το φιάσκο για τον Κ. Μητσοτάκη έσπευσε να "μαζέψει" η Πειραιώς, ως είθισται πλέον, μέσω διαρροών. "Η Νέα Δημοκρατία για ακόμη μία φορά μετά από μία συνεδρίαση στη Βουλή βρίσκεται σε τόσο δυσάρεστη θέση, που αναγκάζεται να προβεί σε εκ των υστέρων διαρροές, πράγμα που φανερώνει την ανεπάρκεια του αρχηγού της και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο" σχολίαζαν κύκλοι της κυβέρνησης τονίζοντας ότι "η ανεπάρκεια αυτή, όταν αφορά τη διαχείριση ευαίσθητων εθνικών θεμάτων που είναι σε εξέλιξη, δεν συνιστά πρόβλημα μόνο για τη Ν.Δ., αλλά και για τη χώρα".

"Επικαλούνται τον εξωτερικό κίνδυνο για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να συγκαλύψει παράνομες πράξεις" σημείωσε κατά την τοποθέτησή του ο Δ. Τζανακόπουλος και τόνισε ότι "αυτό είναι μια ακραία πολιτική τοποθέτηση και ένα ακραίο πολιτικό ατόπημα".

Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο

"Είχα την εντύπωση ότι θα αφήνατε τα εθνικά θέματα απ' έξω το τελευταίο διάστημα" είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι "δεν αντέξατε στον πειρασμό και ήρθατε εδώ για να κατηγορήσετε την κυβέρνηση". "Στα εθνικά θέματα δεν χωρά ανευθυνότητα", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας επικρίνοντας τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Χρειάζεται πράγματι ψυχραιμία, υπομονή, να σταθμίζουμε τα βήματά μας" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνοντας πως είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, η ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανατολική Μεσόγειο ως κράτος - μέλος της Ε.Ε. "Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή" σημείωσε τονίζοντας ότι είναι πάντα ανοικτή για συνεννόηση και συνεργασία, όχι όμως για παιχνίδια.

"Να είστε σοβαρότεροι στα εθνικά θέματα"

Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε την πρόσφατη δήλωση του Κ. Κυρανάκη, στενού συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη, στην ΕΡΤ, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως η τουρκική παραβατικότητα οφείλεται στην "προκλητικότητα" της Ελλάδας στο Αιγαίο. "Υιοθετείτε αυτή την άποψη του στενού σας συνεργάτη;" είπε απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη καλώντας τον ίδιο και τους συνεργάτες του να είναι "σοβαρότεροι και υπευθυνότεροι όταν μιλάτε για εθνικά θέματα".

Στη συνέχεια υπογράμμισε την "ίδια ανεύθυνη στάση" του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, μετά το περιστατικό του διεμβολισμού του "Γαύδος" στα Ίμια. Ο Αλ. Τσίπρας καταλόγισε στον Κ. Μητσοτάκη ότι έσπευσε να ανακοινώσει επίσημα πως, τάχα, δεν επιχειρηματολόγησε στον Τούρκο ομόλογό του για την ελληνικότητα των Ιμίων.

"Και λίγες μέρες αργότερα, όταν ήσασταν στο Μόναχο, καθίσατε σε ένα τραπεζάκι στο οποίο υπήρχε μονάχα η τουρκική σημαία και βεβαίως εσείς σωστά ενδεχομένως δεν κάνατε το λιοντάρι" είπε χαρακτηριστικά. "Εγώ δεν λέω άλλα μπροστά κι άλλα πίσω" υπογράμμισε. "Ό,τι είχα πει σε ό,τι αφορά την αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα είπα μπροστά στον κ. Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου" πρόσθεσε.

Ανεύθυνη η Ν.Δ. για τους δυο στρατιωτικούς

Αναφερόμενος στην "απορία" του Κ. Μητσοτάκη γιατί παρόμοια περιστατικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν εντάσεις με τους γείτονές μας.

Όπως επισήμανε, οι δίαυλοι επικοινωνίας που έχει εγκαθιδρύσει η σημερινή κυβέρνηση επέτρεψαν στον Έλληνα πρωθυπουργό να επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του την επόμενη μέρα του συμβάντος, σε αντίθεση με πριν 20 χρόνια, όταν "ο τότε πρωθυπουργός περίμενε τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν και να τις ευχαριστήσει την επόμενη ημέρα, και μάλιστα κατόπιν μιας τραγικής εξέλιξης".

Όσον αφορά το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη από τις τουρκικές αρχές, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε "ανεύθυνη και επιπόλαιη" τη στάση του προέδρου της Ν.Δ. "Τον Τούρκο πρωθυπουργό ή τον Τούρκο Πρόεδρο θα τον καλέσω στο τηλέφωνο όταν κρίνω εγώ, σε συνεννόηση με την ηγεσία του στρατεύματος ότι αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν θα κάνει τα πράγματα χειρότερα" υπογράμμισε απαντώντας στις σχετικές κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε, δεν έχει σκοπό να αναδείξει ένα "σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μέγα διπλωματικό ζήτημα, που μπορεί, ενδεχομένως, να μας μπλέξει σε περιπέτειες". "Σοβαρευτείτε, λοιπόν, κ. Μητσοτάκη" υπογράμμισε. Παρ' όλα αυτά, δήλωσε ανοιχτός στα κρίσιμα αυτά θέματα να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.

Η Ακροδεξιά είναι στη Ν.Δ.

"Εσείς ξαφνικά αλλάξατε θέση όταν είδατε κάποιους διαδηλωτές στους δρόμους" απάντησε ο Αλ. Τσίπρας στον Κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Όπως τόνισε, ο ίδιος έχει και διατυπώνει εξ αρχής την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία erga omnes, δηλαδή αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας. "Η Ακροδεξιά είναι στο κόμμα σας" σημείωσε καταλογίζοντάς του εμμονή στο να επιτίθεται στην Αριστερά.

"Δεν έχετε το θάρρος να πείτε 'έκανα σφάλμα'" υπογράμμισε αναφερόμενος στις αντιφατικές τοποθετήσεις Μητσοτάκη, που, ενώ μήνες πριν υποστήριζε πως η τρομοκρατία προέρχεται μόνο από την Αριστερά, μετά τη σύλληψη των ακροδεξιών τρομοκρατών της Combat 18 έδινε συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. "Σας έχει πάρει έχει την ηγεμονία μέσα στο κόμμα η Άκρα Δεξιά κι εσείς τελικά δεν είστε του μεσαίου χώρου, είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος, η πραγματικότητα είναι ότι είστε κι εσείς ένας ακραία δεξιός πολιτικός" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παιδιάστικη λογική

Όσον αφορά το θέμα της συζήτησης, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για "παιδιάστικη λογική". "Προφανώς και δεν έχει καμία νομική βάση όλη η επιχειρηματολογία που αναπτύξατε" τόνισε και εκτίμησε ότι η ιδέα της είναι πως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει την Προκαταρκτική που προτείνει η Ν.Δ., τότε θα πει "παραδέχονται την ενοχή τους" και ότι άρα όλοι ίδιοι είναι. Αν δεν ψηφίσει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ την Προκαταρκτική που προτείνει η Ν.Δ., "όπως επιλέξαμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τη σοβαρότητα του κοινοβουλίου", η Ν.Δ. θα πει ότι δεν ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάτι έχει να κρύψει.

"Σας έβλεπα να κάθεστε στα έδρανα, δεν τολμήσατε να φτάσετε καν στην κάλπη, ενώ είχατε προαναγγείλει ότι θέλατε Προκαταρκτική" είπε σχολιάζοντας την τοποθέτηση Μητσοτάκη πως η Ν.Δ. είχε συμφωνήσει σε Προκαταρκτική.

"Παριστάνετε τους χθεσινούς", είπε ο πρωθυπουργός, "λες και δεν έχετε προϋπάρξει σε αυτή τη χώρα, πέσατε ξαφνικά από τον ουρανό για να υπερασπιστείτε το δημόσιο συμφέρον. Λες και δεν ήταν οι δικές σας κυβερνήσεις και σχεδόν τα ίδια πρόσωπα που το λεηλατούσαν επί δεκαετίες, οδηγώντας τελικά τη χώρα στη χρεοκοπία. "Ποιον ακριβώς προσπαθείτε να εξαπατήσετε;" ανέφερε.

Σαν τον δολοφόνο που γυρνάει στον τόπο του εγκλήματος

Το μήνυμα που στέλνει η Ν.Δ., τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι πως δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει έστω και την ελάχιστη πολιτική ευθύνη, όπως είπε, για το "πάρτι του μαύρου χρήματος στην Υγεία", "για τα 400 εκατομμύρια που χρωστάνε τα κόμματά σας, για το σύστημα της διαπλοκής", όλα αυτά που μαθαίνονται τώρα, το σκάνδαλο τη Siemens, για ένα σωρό σκάνδαλα. "Εκτίθεστε σαν τον 'δολοφόνο που γυρνάει στον τόπο του εγκλήματος', μας φέρνετε στη Βουλή για να συζητάμε για το αδύναμο σημείο σας, γι' αυτό το πάρτι, για τη ρεμούλα" σχολίασε.

Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι αρχικά η Ν.Δ. αρνήθηκε την ύπαρξη του σκανδάλου, μετά αποδέχτηκε την ύπαρξή του, αλλά αρνήθηκε την εμπλοκή οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου. Μετά η Ν.Δ., συνέχισε, επιχείρησε να τρομοκρατήσει τη Δικαιοσύνη και τους προστατευόμενους μάρτυρες. "Ελπίζετε να ξεφύγετε με διαδικασίες παραγραφής που οι ίδιοι έχετε φροντίσει να θεσμοθετήσετε και να ψηφίσετε. Και τώρα επιχειρείτε φθηνούς αντιπερισπασμούς" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τα 23 δισ. θα παραιτηθεί κανείς;

Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε να συγκριθεί αυτό "έναντι της ηθικής αξίας του πανθομολογούμενου απαξιωμένου πολιτικού συστήματος, του οποίου βασικοί εκφραστές είστε εσείς οι ίδιοι".

"Κάνατε το λάθος να αναφερθείτε και στον κ. Παπαγγελόπουλο, εσείς να μιλάτε για οικογενειοκρατία και διορισμούς σε μια επιχείρηση που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν διορίζει τους δικηγόρους της, εσείς είχατε διορίσει μέχρι και τα τρισέγγονα και όλα τα βαφτιστήρια του νομού Χανίων και της Κρήτης όλης" σχολίασε.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της κ. Αντωνοπούλου, είπε μεταξύ άλλων ότι εκείνη είχε την ευθιξία να παραιτηθεί για 23.000 ευρώ. "Για τα 23 δισ., που είναι η ζημιά του Δημοσίου για το σκάνδαλο του φαρμάκου, θα παραιτηθεί ποτέ κάποιος δικός σας, θα υπάρξει ευθιξία από κάποιο στέλεχος της παράταξής σας;" τόνισε.

Όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, όντως οι πολίτες "μας κρίνουν με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, πολύ πιο αυστηρά κρίνει εμάς", για να τονίσει πως αυτό είναι το γεγονός που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς. "Εσείς τα 200 εκατ. δανεικά και αγύριστα που πήρατε 'θαλασσοδάνεια' από τις τράπεζες θα τα επιστρέψετε στο Ελληνικό Δημόσιο ή θα είναι για πάντα δανεικά και αγύριστα;" τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL