Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Έμφυλες διακρίσεις; Κάτι αλλάζει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Έμφυλες διακρίσεις; Κάτι αλλάζει...

Το ότι η ισότητα των φύλων παραμένει σε ορισμένες χώρες άγνωστη έννοια και ότι οι γυναίκες υφίστανται βασανισμούς, λιθοβολισμούς, βιασμούς, ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων, απαγωγές και δολοφονίες είναι μια τραγική πραγματικότητα.

Ευτυχώς, η νομοθεσία των περισσότερων κρατών αποτρέπει ανάλογα γεγονότα. Ωστόσο παραμένουν έντονες οι έμφυλες διακρίσεις. Και ξεκινάνε από πολύ νωρίς, από το χρώμα στο δωμάτιο του νεογέννητου (κάπου διάβασα ότι τη δεκαετία του '40 υποδείκνυαν σε γονείς να ντύνουν τα αγόρια τους με το θερμό και εκφραστικό ροζ και τα κορίτσια με το ήρεμο γαλάζιο).

Επόμενο βήμα, το παιχνίδι. Το αγόρι θα βγει να παίξει μπάλα και θα αντιληφθεί την έννοια του χώρου, της ομαδικότητας, του ανταγωνισμού. Το κορίτσι θα μείνει σπίτι να ντύνει κούκλες.

Μεγαλώνοντας, θα κατευθυνθεί το κορίτσι στην κουζίνα, σχεδόν απαγορευμένος χώρος για το αγόρι, μην κινδυνεύσει η ανδρική του υπόσταση (απολαυστική περιγραφή της αγωνίας του μπαμπά στην εξαιρετική ταινία «Πολίτικη κουζίνα»).

Επιλογή σπουδών σε «αντρικά» και «γυναικεία» επαγγέλματα και ανάγκη ποσόστωσης σε εκλογές, ώστε να εξασφαλιστεί εκπροσώπηση και των δύο φύλων.

Η Εκκλησία αποκλείει τις γυναίκες από τους υψηλούς βαθμούς ιεροσύνης (καλόγριες, και πολύ τους πάει...), ενώ ο αριθμός των ανδρών στους τόμους αγιοκατάταξης του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των γυναικών.

Είναι οι έμφυλες διακρίσεις, που σκοντάφτουμε καθημερινά πάνω τους: Ας ομολογήσουμε ότι παρακολουθούμε με απίστευτα ειρωνική διάθεση την προσπάθεια οδηγού θηλυκού γένους να παρκάρει, ότι νιώθουμε αδικαιολόγητα ανήσυχοι όταν πιλότος σε μια πτήση είναι γυναίκα και ότι εξακολουθούμε να παραξενευόμαστε στη θέα του νεαρού μπαμπά, στο πάρκο, αγκαλιά με το μωρό και με το μπιμπερό στο χέρι.

Για τις δουλειές του σπιτιού έχουμε περισσότερες απαιτήσεις από τις κόρες μας, σεβόμαστε ελάχιστα μια διευθύντρια στη δουλειά μας και εύκολα εκφραζόμαστε απαξιωτικά για μια γυναίκα.

Κάκιστες συμπεριφορές ανδρών.

Γυναίκα πολιτικός με μακρά κοινοβουλευτική θητεία, απευθυνόμενη σε αρχηγό κόμματος, του είπε ότι εκείνη φοράει παντελόνια και, για να τον μειώσει, ότι εκείνος κρύβεται πίσω από τις φούστες του πρωθυπουργού.

Ευτυχώς, η δική μας γενιά δεν μπόλιασε τις νεότερες. Τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.

Νεαρές μητέρες, αναλογιζόμενες τη νοοτροπία του παππού και της γιαγιάς, του πατέρα και της μάνας, του αδελφού και της αδελφής διαπιστώνουν με χαρά πως στα σημερινά αγόρια και κορίτσια η ισότητα θεωρείται δεδομένη. Θα καυγαδίσουν με άλλα παιδιά, θα αρπαχτούν, θα θυμώσουν, αλλά αυτό θα οφείλεται σε συγκεκριμένες πράξεις. Σε αντικειμενικά γεγονότα, σε υποκειμενική κρίση, σε εξωγενείς παράγοντες. Όχι στο φύλο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL