Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης / Υπό κράτηση στην Αδριανούπολη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης / Υπό κράτηση στην Αδριανούπολη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

“Θολό” θα παραμείνει έως το τέλος της εβδομάδας το τοπίο σχετικά με το πότε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη σε τουρκικό έδαφος έξω από τις Καστανιές του Έβρου, έπειτα από τη χθεσινή απόρριψη του αιτήματός τους κατά της προφυλάκισης από το δικαστήριο της Αδριανούπολης.

Πάντως, το γεγονός ότι αμφότεροι κατηγορούνται μόνο για την παράνομη είσοδο σε τουρκικό έδαφος μάλλον δείχνει ότι η Άγκυρα δεν επιδιώκει ούτε κλιμάκωση ούτε πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, αν και αυτό μένει προφανώς να αποδειχθεί.

Οι δύο στρατιωτικοί συνεπώς θα παραμείνουν κρατούμενοι μετά τη χθεσινή απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου στο αίτημα αποφυλάκισης που είχαν καταθέσει οι δικηγόροι τους. Η κράτησή τους θα διαρκέσει έως την εκδίκαση της υπόθεσης, που αναμένεται να διεξαχθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες που μετέδιδαν από χθες τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, οι δύο στρατιωτικοί είναι καλά στην υγεία τους, ενώ χθες ο εισαγγελέας παρέσχε στις δύο οικογένειες άδεια προκειμένου να τους επισκεφθούν. Αξίζει να σημειωθεί, ακόμη, ότι η Ελληνίδα πρόξενος στην Αδριανούπολη είχε προτείνει να συνεχιστεί η κράτηση του υπολοχαγού Άγγ. Μητρετώδη και του λοχία Δημ. Κουκλατζή στο κτήριο του προξενείου, αλλά ούτε αυτή η πρόταση έγινε δεκτή, ενώ οι δύο στρατιωτικοί χθες παρέμειναν στον χώρο κράτησης και δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Κατηγορούνται μόνο για “παράνομη είσοδο”

Όπως προαναφέρθηκε, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα το περασμένο τριήμερο, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατηγορούνται μόνο για παράνομη είσοδο και όχι και για κατασκοπεία. Αυτό, άλλωστε, επισήμανε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγκ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία, οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.

Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του εισαγγελέα το Ειρηνοδικείο Ανδριανουπόλεως αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» επισήμανε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν σκέψεις κλιμάκωσης στην Άγκυρα.

“Δεν θα αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής”

Εξάλλου ο κ. Μποζντάγκ διέψευσε και τα σενάρια περί... “ανταλλαγής” κρατουμένων, που ήθελαν την Τουρκία να προτείνει “συμψηφισμό” των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ κατηγορούμενους ως πραξικοπηματίες που εδώ και καιρό ζητεί την έκδοσή τους στην Τουρκία η κυβέρνηση Ερντογάν.

“Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική Δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για τη δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης ακυρώνοντας τα σχετικά σενάρια.

Το διεθνές δίκαιο επικαλείται ο Ν. Κοτζιάς

Παράλληλα, από την Αθήνα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Ν. Κοτζιάς έστελνε μήνυμα στην Τουρκία. “Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο και δη το εθιμικό διεθνές δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο πολιτικό και νομικό πρόβλημα” επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη.

Στο ΝΑΤΟ σήμερα ο Π. Καμμένος

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, προκειμένου να δώσει το “παρών” στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Κατά πληροφορίες ο Π. Καμμένος αναμένεται να ενημερώσει για το θέμα της σύλληψης και της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στην Αδριανούπολη. Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε ήδη επικοινωνία με τους γονείς ενός εκ των δύο στρατιωτικών.

Navtex από Τουρκία για Καστελλόριζο

Πάντως, την ώρα που η Άγκυρα φαίνεται να κρατά χαμηλά τους τόνους για το συγκεκριμένο περιστατικό, σε ό,τι αφορά το Αιγαίο ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά: χθες εξέδωσε Οδηγία προς Ναυτιλλομένους (Navtex) με την οποία δεσμεύει για άσκηση έρευνας και διάσωσης περιοχή που περιλαμβάνει και το Καστελλόριζο. Πρόκειται για τη χερσαία περιοχή στις επαρχίες Μούγλων και Αττάλειας, καθώς και θαλάσσια ζώνη νοτίως των επαρχιών αυτών, εντός της οποίας βρίσκεται και το Καστελλόριζο.

Μήνυμα Φ. Κουβέλη στους Τούρκους δικαστές

Εν τω μεταξύ, ήδη από την Κυριακή, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φ. Κουβέλης, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, είχε ζητήσει “να αξιολογηθεί το περιστατικό στον Έβρο στις πραγματικές του διαστάσεις”. «Πιστεύω και ελπίζω ότι οι τουρκικές δικαστικές αρχές που έχουν επιληφθεί θα δουν το περιστατικό στις πραγματικές του διαστάσεις», είχε επισημάνει ο Φ. Κουβέλης, για να προσθέσει: «Θέλω να πιστεύω ότι θα αποφευχθεί οποιοσδήποτε άλλος συμψηφισμός από την Τουρκία». «Εμείς ως χώρα είμαστε μια ειρηνική χώρα και δεν θέλουμε κλιμάκωση των εντάσεων» διαβεβαίωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL